TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal, TARSİM’in, dünyada örnek kurumlardan biri olduğunu belirterek, “Tarımda havuz sistemini en başarılı yürüten dört ülke var; Amerika, Kanada, İspanya ve biri de Türkiye. Devlet inanıyor ve desteğini çekmiyor. Reasürörler sürekli bizden pay istiyorlar” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
TARSİM (Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi) Genel Müdürü ve Yönetim Kurumu Üyesi Serpil Günal, TARSİM’in, dünyada örnek gösterilen kurum haline geldiğini söyledi. Serpil Günal, tarım sigortaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Dünya nüfusunun 9,9 milyara ulaştığını, Türkiye’nin nüfusunun ise 84 milyon olduğunu belirterek, “En temel sorun ve en kritik konu ne? Gıda erişim ve gıda güvenliği, gıda arzı. Dolayısıyla tarım bu anlamda çok önemli. Çünkü gıdanın temel kaynağı, tarım. Biz de tarım sigortası olarak sektörün risklerini yönetmeye çalışıyoruz. Gerçekten TARSİM’in sorumlulukları var” dedi.
DEVLET İNANIYOR, DESTEĞİNİ ÇEKMİYOR
Serpil Günal, TARSİM’in, dünyada örnek kurumlardan biri olduğunu, TARSİM’in kurulurken İspanya’dan örnek alındığını ancak bugün İspanya’nın ötesine geçtiğini ifade ederek, “Dünyada havuz sistemleri çok önemli. Tarımda havuz sistemini en başarılı yürüten dört ülke var; Amerika, Kanada, İspanya ve biri de Türkiye. Burada bu bayrağı taşımak çok önemli ve çok gurur verici” şeklinde konuştu.
TARSİM’in dünyaya açıldığını da ifade eden Serpil Günal, geçen sene Azerbaycan’da ilk hayvan hayat poliçesini kestiklerini ve ciddi anlamda büyüdüklerini vurgulayarak, şu açıklamaları yaptı:
“Şimdi Makedonya ile konuşuyoruz. Onlar da kanun çıkarma aşamasındalar. Dünyaya açıldık sayılır ama tabi buradaki en önemli olan şu: Kamu TARSİM’i konuşuyor, çiftçiler konuşuyor. En büyük başarı noktası penetrasyon, her geçen gün artıyor. İkinci konu devlet inanıyor ve desteğini çekmiyor. Yüzde 67’ye varan bir devlet desteği var. Hatta bu sene kuraklıkta bu 60’tan, 70’e çıkarıldı. Reasürörler, sürekli bizden pay istiyorlar, TARSİM’e yatırım yapmak istiyorlar.”
DEVLETİN YÜKÜNÜ BİRAZ HAFİFLETTİK
Serpil Günal, tarım sigortasındaki son verileri de paylaşarak, sigortalı üretici sayısının 650 bini geçtiğini söyledi. Toplamda 2.4 milyar TL tazminat ödediklerini, bunun 1.8 milyar lirasının bitkisel ürünlerden kaynaklandığını vurgulayan Günal, “Üzümde 600 milyon TL hasar ödedik. Don hasarında 210 milyon TL ödedik. 2.4 milyar ciddi bir rakam, bu rakamla devletin yükünü biraz hafifletmiş olduk” dedi.
Serpil Günal, küresel iklim değişikliğini yakından hisseden bir kurum olduklarına, bununla ilgili de mücadele ettiklerine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu mücadelemizi de sigortalılık oranını artırmayla veriyoruz. Genç çiftçiye, kadın üreticiye indirim veriyoruz. İkinci poliçeye indirim veriyoruz. Hasarsızlık indirimleri var. Özellikle Dijital Tarım Platformu’nda sağladığımız yüzde 10’a varan indirimler var. Ciddi anlamda da primlerde indirimler var. Böyle de devam edecek. Şu anda penetrasyona baktığımız zaman; çeltikte yüzde 50’lerde, üzümde yüzde 40’larda, buğdayda yüzde 20’lerde. Hayvan hayatta da ciddi bir penetrasyon oranımız var. 2019’da 9 olan penetrasyon oranı şimdilerde yüzde 16’ya yükseldi. Yani 13 milyon civarında büyükbaş ve küçükbaş hayvan sigortalamış durumdayız. Dolayısıyla penetrasyon da gün geçtikçe artıyor.”