SEDDK, deprem sebebiyle OHAL ilan edilen bölgelerde hayat sigortaları uygulamalarına yönelik yeni bir duyuru yayınladı. Deprem nedeniyle sigortalının vefat etmesi durumunda hak sahiplerinden talep edilecek belgeler yeniden belirlendi. Ayrıca bireysel kredilerle bağlantılı sigortalarda da yeni uygulamalar açıklandı.
Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına hayat sigortasından yapılacak ödemelerde işlemler kolaylaştırıldı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), deprem sebebiyle OHAL ilan edilen bölgelerde hayat sigortaları uygulamalarına yönelik yeni bir duyuru yayınladı.
Hayat sigortalarının özel yapısından dolayı OHAL ilan edilen bölgelerde hayat sigortası uygulamaları için açıklama yapılma ihtiyacı oluştuğuna değinilen duyuruda, deprem nedeniyle sigortalının vefat etmesi durumunda hak sahiplerinden talep edilecek belgeler yeniden belirlendi.
SÜRECİ UZATACAK BELGELER İSTENMEYECEK
İstenecek belgeler şöyle sıralandı: Vukuatlı nüfus kayıt örneği. Gerekirse ölüm nedenini açıklayan doktor raporu, ölüm belgesi veya gömme izni. Gaiplik halinde mahkemeden alınacak gaiplik kararı. Lehdar tayin edilmediği durumlarda mirasçılık belgesi.
Duyuruda, deprem nedeniyle vefat eden sigortalıların yakınlarının mağdur olmamasını teminen sigorta şirketleri tarafından hak sahiplerinden talep edilecek belgelerin belirlenen ve talep edilen belgelerin tazminatın ödenebilmesi için zorunlu belgelerle sınırlı olması gerektiğine dikkat çekilerek, süreci uzatacak ilave bilgi ve belgelerin hak sahiplerinden talep edilmemesi istendi.
BİREYSEL KREDİLERLE BAĞLANTILI SİGORTALAR
Duyuruda ayrıca, deprem bölgesinde, bireysel kredilerle bağlantılı sigortalarda değişen vade yapısına uygun işlem yapılabileceği de belirtildi. Bu çerçevede alınacak önlemler şöyle sıralandı:
- Bireysel kredilerle bağlantılı sigortalarda değişen vade yapısına uyum için gerekli süre ve operasyonel kısıtlar da göz önüne alınarak, yürürlükteki sigorta poliçesinin teminat tutarları ve süresi revize edilebilir veya sonlandırılarak yeni kredi süresi ve tutarı ile uyumlu sigorta poliçesi düzenlenebilir.
- Kredi anaparası ile poliçe teminatı arasında ortaya çıkabilecek farkların giderilmesi amacıyla ek poliçe düzenlenebilir.
- Yürürlükteki sigorta poliçesi vadesi dolmuş olsa da kredi devam etmekte ise arta kalan kredi süresi için ek poliçe düzenlenebilir.
- Sigorta şirketi tarafından ek poliçelerin düzenlenmediği veya zeyil yapılmadığı durumlarda kredi kullananın mağdur edilmemesi için riskin gerçekleşmesi durumunda tazminat ödemelerinde kredi borcu ve vadesinin esas alınması gerekir.
- Riskin gerçekleştiği tarihteki kredi borç tutarının, poliçe teminat tutarına bakılmaksızın sigorta şirketi tarafından karşılanması ve poliçe vadesi dolmuş olsa da kredi devam etmekte ise ilgili borç tutarının sigorta şirketi tarafından karşılanması gerekir.