Sigorta Gazetesi

Her 100 kişiden 25’i BES’le tasarruf yapıyor – Videolu Haber

AXA Hayat ve Emeklilik Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, BES fonlarının, tasarruf seçenekleri arasında yüzde 25 pay ile ikinci sırada yer aldığını belirterek, tasarruf yapan her 100 kişiden 25’inin BES yoluyla tasarruf yaptığını kaydetti.
Editör: Aytaç NALLAR

AXA Hayat ve Emeklilik Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, Türkiye’de tasarruf yapan her 100 kişiden 25’nin Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) yoluyla tasarruf yaptığını söyledi. Olgun Küntay, artan tasarruflar, BES’teki getiriler ve yeni yapılacak düzenlemeler hakkında açıklamalar yaptı.

Olgun Küntay, BES ve otomatik katılım sistemi bir arada değerlendirildiğinde, 2020 sonu itibariyle 170 milyar TL’lik fon büyüklüğüne ulaşıldığını, bu yılın ocak ve şubat aylarında kamu dış borçlanma ve altın fonlarındaki düşüş nedeniyle fon büyüklüğünün 169 milyar lira civarında olduğunu kaydetti.

BES Fonlarının Payı Toplam Hisse Senetleri Kadar

169 milyar liralık fon büyüklüğünü değerlendiren Küntay, “2020 Kasım ayı sonu itibarıyla tasarrufların yüzde 32’si TL mevduatta, yüzde 33’ü ise döviz mevduatında duruyor. Buna karşılık toplam tasarrufların yüzde 3’ü de hisse senedinde. Bireysel emeklilik fonları da 2006 yılında yüzde 0,5 bir paya sahipken, 2020’de yüzde 3 seviyesine gelmiş. Yani bugün ülkede, bireysel emeklilik yatırım fonlarının payı, toplam tasarruflar içinde hisse senetleri kadar olmuş” dedi.

Olgun Küntay, 2020 sonuçlarına göre, BES fonlarının, tasarruf seçenekleri arasında yüzde 25 pay ile ikinci sırada yer aldığını da vurgulayarak, ilk sırada yüzde 30 ila yastıkaltı nakit ve dövizin yer aldığını, tasarruf yapan her 100 kişiden 25’inin BES yoluyla tasarruf yaptığını kaydetti.

Bardağın Dolu Tarafına Bakarsak Gidecek Çok Yolumuz Var

Olgun Küntay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün artık BES konusunda sokaktaki her bireyin bir farkındalığı var. Bir örnek daha vereyim. Gayri safi yurt içi hasılayla değerlendirdiğimiz zaman da bireysel emeklilik fonlarının büyüklüğü yüzde 3 mertebesine geldi. Yeni yapılacak düzenleme ile vakıf ve sandıklar da bunun içine katılırsa emeklilik fonlarının büyüklüğü yüzde 5’e çıkar. OECD ülkelerinin ortalamasına göre -ki OECD ülkelerinin basit ortalaması bile yüzde 50 civarında- geride olduğumuz görünüyor ama bardağın dolu tarafından bakarsak daha gidecek çok yolumuz var. Bu da iyi bir şey. BES, bu yılsonu itibariyle 18 yaşını dolduracak. Yani emeklilik ve gençlik döneminden artık yetişkinliğe doğru gidiyor.”

Katılımcı Sayısı 7 Milyonun Üzerine Çıkmıyor

Olgun Küntay, 18 yaş altının BES’e girmesinin gündemde olduğuna da değinerek, “Bireysel emeklilik sisteminde katılımcı sayısı son 4 yıldır, 7 milyona yakın seyrediyor, ama 7 milyon katılımcının üstüne çıkmadı. Dolayısıyla yeni bir ivmelenme yakalayabilmek için şu ana kadar hitap etmediğimiz yeni bir nüfus bölümüne gidiyor olacağız. 18 yaş altında Türkiye’de 20 milyonu aşkın genç ve çocuk yer alıyor. Bu gençlerimizin, çocuklarımızın bu sisteme dahil olması ile onlar da ailenin diğer bireyleri gibi yüzde 25 devlet katkısı alabilecek” şeklinde konuştu.

Reel Getiri, Mevduatın Nominal Getirisinin Üstünde

Olgun Küntay, BES’teki getiriler hakkında da bilgi verdi. 2020 yılında, TÜFE artışı yüzde 14.6 iken emeklilik fonlarının ortalama getirisinin yüzde 26.1 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Küntay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu reel getiri anlamında yüzde 10’a karşılık geliyor. Buna karşılık 2020 yılında ortalama mevduat faizi yüzde 9,8 olarak gerçekleşti; yani bireysel emeklilik sisteminin sağladığı reel getiri, banka ortalama mevduatının nominal getirisinin dahi daha üstünde oldu. 2019 yılında enflasyon yüzde 11,84 iken emeklilik yatırım fonları ortalama getirisi yüzde 27,88 oldu. Demek ki, fonlar reel olarak yüzde 14.3 getiri sağladı. Son 5 yıllık dönemde kümülatif olarak bakarsak yüzde 22.5 reel getiri görüyorum. Şimdi böyle baktığımız zaman tasarruf yapma kabiliyeti olan bireylerin birikimlerinin belli bir kısmını mevduat yerine bireysel emeklilik hesabında tutması çok makul, anlaşılabilir bir şey olarak görünüyor. Bir de bunların üzerine yüzde 25 devlet katkısı alıyorsunuz.”

Exit mobile version