Sigorta Gazetesi

İklim davaları beş yılda iki kattan fazla arttı

Küresel İklim Dava Raporu: 2023 Durum İncelemesi Raporu yayınlandı. İklim değişikliği vakalarının toplam sayısı, 2017’de 884’ten 2022’de 2 bin 180’e çıkarak iki kattan fazla arttı. Rapor, gelecekte iklim göçüyle ilgili davaların, yerli halkların, yerel toplulukların ve iklim değişikliğinden orantısız bir şekilde etkilenen diğer grupların açtığı davaların ve aşırı hava olayları sonrasında açılacak davaların sayısında artış öngörüyor. 

İklim değişikliğiyle ilgili davaların toplam sayısı 2017’den bu yana iki kattan fazla arttı ve dünya çapında artıyor. Küresel İklim Dava Raporu: 2023 Durum İncelemesi Raporu yayınlandı. İklim değişikliği vakalarının toplam sayısı, 2017’de 884’ten 2022’de 2 bin 180’e çıkarak iki kattan fazla arttı. Çoğu vaka ABD’de açılmış olsa da, iklim davası tüm dünyada yaygınlaşıyor.

Raporda, “Dünyanın sıcaklık hedeflerini karşılamak için gerçekleştirmesi gereken sera gazı azaltımı seviyesi ile hükümetlerin emisyonları düşürmek için fiilen aldığı önlemler arasında endişe verici derecede büyüyen bir uçurum var. Bu, kaçınılmaz olarak daha fazla insanın mahkemelere başvurmasına yol açacak” deniyor.

DAVALARIN SAYISI ARTACAK

Pakistan ve Hindistan’da sırasıyla yedi ve dokuz yaşındaki kızlar da dahil olmak üzere 25 yaşın altındaki çocuklar ve gençler tarafından ve onlar adına 34 dava açıldı. İsviçre’de ise davacılar, iklim değişikliğinin yaşlı kadınlar üzerindeki orantısız etkisine dayanarak davalarını sürdürüyorlar. Dikkate değer vakalara bakıldığında bir projenin Paris Anlaşması’nın hedefleriyle veya bir ülkenin net sıfır taahhütleriyle tutarsızlığına dayalı olarak hükümet kararlarına itiraz edildi. Son yıllarda iklim değişikliği konusunda artan farkındalık, şirketlere karşı harekete geçmeyi de teşvik etti.

Rapor, gelecekte iklim göçüyle ilgili davaların, yerli halkların, yerel toplulukların ve iklim değişikliğinden orantısız bir şekilde etkilenen diğer grupların açtığı davaların ve aşırı hava olayları sonrasında sorumluluğu ele alan davaların sayısında bir artış öngörüyor.

ÖNEMLİ İKLİM DAVALAR VE SONUÇLARI

Exit mobile version