Aon’un etki tahminine göre, 2023’ün ilk çeyreğinde özel ve kamu sigorta kuruluşlarına yönelik küresel kayıpları 15 milyar dolar olarak tahmin edilirken, toplam ekonomik kayıpların en az 63 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ekonomik kayıplara, toplam kayıpların yarısından fazlasını (39,1 milyar dolar) oluşturan Türkiye ve Suriye’deki depremin etkisinin hakim olduğunu belirtiyor.
2023’ün ilk çeyreğinde küresel sigortalı kayıplar 15 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Aon’un etki tahminine göre, 2023’ün ilk çeyreğinde özel ve kamu sigorta kuruluşlarına yönelik küresel kayıpları 15 milyar dolar olarak tahmin edilirken, toplam ekonomik kayıpların en az 63 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Analistlere göre, 15 milyar dolarlık sigortalı zarar tahmini, son 10 yılın ortalamasına yakın. Aon, ekonomik kayıplara, toplam kayıpların yarısından fazlasını (39,1 milyar dolar) oluşturan Türkiye ve Suriye’deki depremin etkisinin hakim olduğunu belirtiyor.
FIRTINALARIN MALİYETİ 5,4 MİLYAR DOLAR
2021’in ilk çeyreğindeki sigortalı kayıplar büyük ölçüde Kuzey Amerika’daki tarihi kış hava olayı ve Japonya’daki Fukuşima depremi tarafından oluşurken, 2022’nin başında Avrupa’da rüzgar fırtınaları, Avustralya felaketi ve Fukuşima’daki başka bir deprem görüldü. 2023’te tablo farklıydı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki şiddetli konvektif fırtınalar birincil itici güçtü (5,4 milyar dolar). Kayıpların büyük bir kısmı da yaklaşık 3,5 milyar dolarlık deprem tehlikesine bağlandı.
KAYIPLARIN YÜZDE 58’İ ABD’DEN KAYNAKLI
Sigortalı kayıpların yüzde 58’i ABD’deki olaylardan kaynaklanırken, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) yüzde 25’ini oluşturdu. Diğer önemli kayıplar ise Auckland seli ve Gabrielle Kasırgası da dahil olmak üzere dört haftalık bir süre içinde hava koşullarına bağlı benzeri görülmemiş kayıplarla Yeni Zelanda oldu. Aon’un yalnızca bu iki olaydan kaynaklanan sigortalı kayıplara ilişkin mevcut tahminleri 2 milyar dolara yakın.
Öte yandan, yılın ilk çeyreğindeki 63 milyar dolarlık toplam ekonomik kayıp tahmini, 21. yüzyıl temel çizgisiyle karşılaştırıldığında ortalamanın çok üzerinde (53 milyar dolar) ve medyandan (38 milyar dolar) önemli ölçüde daha yüksek.
Aon, ekonomik kayıplara, toplam kayıpların yarısından fazlasını (39,1 milyar dolar) oluşturan Türkiye ve Suriye’deki depremin etkisinin hakim olduğunu belirtiyor.