Katastrofik Modelle Platformu ile olası İstanbul depreminin sigorta sistemi üzerinde yaratacağı mali kaybın hesaplanmasında sona gelindi. Katastrofik Modelle Platformu hakkında gelişmeleri Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, Türk Reasürans İştiraki T-Rupt Genel Müdürü Erdem Karabostan ve T-Rupt Modelleme Ekip Lideri Prof. Dr. Sinan Akkar ortaklaşa anlattı.
Editör: Aytaç NALLAR
Türk Reasürans tarafından geliştirilen ve sigorta, reasürans şirketlerinin deprem gibi afetler nedeniyle karşı karşıya kalacağı yükümlülüklerinin modellendiği Katastrofik Modelle Platformu (Cat-Mod) ile, olası İstanbul depreminin modellenmesinde sona geldi. Katastrofik Modelle Platformu hakkında gelişmeleri Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, Türk Reasürans İştiraki T-Rupt Genel Müdürü Erdem Karabostan ve T-Rupt Modelleme Ekip Lideri Prof. Dr. Sinan Akkar ortaklaşa anlattı.
Selva Eren, her sene sigorta şirketlerinin risklerini aktarmadan önce bir deprem sonucu oluşacak mali kaybı hesapladıklarını, buna göre de risklerini reasürörlere devrettiklerini belirterek, “Şirketler alacakları korumayı bu modelleme şartlarına göre belirliyorlar. Dünyada iki tane önemli, ileri gelen modelleme platformu var. Üçüncüsü de bizimki. İki senedir geliştirmelerini yapıyorduk ve şu anda kullanılır bir halde; modelleme platformumuz” dedi.
EREN: SIRADA BANKALAR VAR
Selva Eren, modelleme sayesinde, depremden 48 saat içinde, mali kayıpları hesaplayabildiklerine değinerek, şunları söyledi: “Modellemenin sadece sigortacılık sektörü için değil, ilerleyen dönemde bankacılık sektörü için de önemli işlevi olacak. Bankalarla da işbirliği içerisinde çalışacağımız bir modellemeden bahsediyoruz ve gerçekten çok kıymetli bir çalışma. Bankalar birçok konuta, birçok sanayi tesisine kredi veriyorlar. Hiç şüphesiz ki, bir deprem olduğunda, onlar daimi mürtehin olarak duruyorlar. Modelleme sayesinde onların da mali kayıplarını hesaplayabileceğiz.”
AKKAR: İSTANBUL İÇİN BİR NOKTAYA GELİNDİ
Prof. Dr. Sinan Akkar, Cat-Mod ile depremlerin sigorta şirketleri üzerindeki mali kaybı tahminlediklerini ve bunu da sigorta ve reasürans şirketleri ile paylaştıklarını ifade ederek, “Onlar da gerekli aksiyonları alıp, ne kadarını kendi özkaynaklarından karşılayacaklarına, ne kadarını devretmeleri gerektiğine karar veriyorlar. Bu modelleme ile depremin ve yer hareketlerinin tehlikesini ve o tehlikenin sigorta poliçelerine vereceği mali hasarı modelliyoruz” dedi.
Sinan Akkar, İstanbul depremine de değinerek, bu konuda şu açıklamaları yaptı: “Yer bilimci hocalarımız ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bir noktaya kadar gelindi. İstanbul depremi için olası senaryoları belirledik. Yer hareketlerini hesaplamaya başladık ve akabinde sigorta portföylerine yansıyacak hasar tutarını uygulayacağız. Yani, İstanbul depremi senaryoları sonucunda oluşacak portföy mali kaybını hesaplayacağız. Şu anda yer hareketi olarak hesaplamalarımızı yapıyoruz. Bazı sigorta firmalarıyla ve onların portföylerini de modellemeye başladık.”
KARABOSTAN: HEDEFİMİZDE BAŞKA SEKTÖRLER VAR
Erdem Karabostan, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu, deprem riskinin yönetimine ilişkin her alanda aktif olunması gerektiğini kaydederek, “Modelleme de bunlardan bir tanesi. Sadece sigortacılık olarak bakmayalım. Aslında ülkemizde fiziki hasar meydana geldiğinde bundan zarar görecek olan bütün sektörler, bütün kesimler aslında modellemenin hitap ettiği bir potansiyel alan” dedi.
Erdem Karabostan, 30 kadar sigorta şirketiyle iletişim halinde olduklarını, önemli bir bölümüyle çalıştıklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim stratejik pazar olarak belirlediğimiz başka sektörler de var. Sigorta sektörü zaten bir teveccüh gösterecek gibi gözüküyor, gösteriyor da. Ama katastrofik afet modellemesinin fayda yaratacağı diğer sektörlere de ısrarla bu modelimizi anlatacağız. Bankaların ipotekli teminat portföyleri kendi içerisinde kümüller oluşturuyor. Depremde bunlar hasar gördükleri zaman bankaların mali bünyelerinde ciddi bir risk oluşturacaklar. Dolayısıyla bizim bankalara değer katabileceğimiz model çıktıları üretmemiz son derece mümkün.”