Sigorta Gazetesi

İşte BES’in Şubat performansı. Hangi fon ne getiri sağladı?

2024’ün Şubat ayında emeklilik fonlarında en yüksek getiriyi Değişken Agresif Fonlar, ‘Değişken Katılım – Atak/Dinamik/Büyüme’ ve hisse fonları sağladı. 2024’ün Şubat ayında kıyas gurubu içinde yer alan 20 emeklilik fonundan 10’unun getiri enflasyonun üzerinde oldu.

SİGORTA GAZETESİ/ÖZEL HABER

2024’ün Şubat ayında emeklilik fonlarında en yüksek getiriyi Değişken Agresif Fonlar sağladı. Emeklilik fonların Şubat ayı getirileri belli oldu. Buna göre şubat ayındaki yüzde 4,53’lük enflasyon ile mukayese edildiğinde, Değişken-Agresif fonlar yüzde 7,6 getiri ile enflasyonun 3 puan üzerinde getiri sağladı. Değişken-Agresif fonlar; tasarruflarını değerlendirmede fon tercihinde bulunmak yerine portföy yöneticilerine bırakan ve piyasa koşullarına göre de yatırım enstrümanlarının tamamına veya bir kısmına yatırım yapmak için kurulmuş fonlardır.

Bir aylık dönemde ikinci en yüksek getiriyi ise yüzde 7,09 ile ‘Değişken Katılım – Atak/Dinamik/Büyüme’ fonları sağladı. Enflasyonla mukayese edildiğinde bu fonlar yatırımcısına enflasyonun 2,57 puan üzerinde reel getiri sağladı. Bu fon türü ise, değişen piyasa koşullarına göre faiz içirmeyen, katılım esaslarına uygun yatırım araçlarına ve sermaye kazancı elde etmeye yönelik fondur.

20 FONUN 10’U YÜKSEK GETİRİ SAĞLADI

Şubat ayında yüksek getiri sağlayan bir diğer emeklilik fonları ise Değişken Katılım-Agresif ve Hisse Fonları oldu. Katılım esaslarına uygun yatırım araçlarına yatırım yapan Değişken Katılım-Agresif fonlar yatırımcısına enflasyonun 2,37 puan üzerinde, yüzde 6,9 getiri sağlarken; hisse fonları ise Mart ayında yatırımcısına yüzde 6,1 getiri sağladı ki, bu da enflasyonun 1,57 puan üzerinde getiri anlamına geliyor.

2024’ün Şubat ayında kıyas gurubu içinde yer alan 20 emeklilik fonundan 10’u enflasyonun üzerinde yatırımcısına getiri sağladı. Şubat ayında BES’te en düşük getiriyi ise borçlanma araçları fonları sağladı. Bu fonlarda bir aylık getiri yüzde 3 olurken, enflasyonun 1,53 puan altında kaldı.

BES’İN GETİRİSİ YÜZDE 14,04 OLDU

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM), açıkladığı verilere göre de 1 Ocak-13 Mart tarihleri arasında BES’in ortalama getirisi yüzde 14,04 oldu. Aynı dönemdeki yüzde 11,54’lük enflasyonla mukayese edildiğinde sadece bir ayda emeklilik fonları katılımcılara enflasyonun 2,5 puan üzerinde getiri sundu.

Aynı dönemde birikimlerini faizli fonlarda değerlendirmeyi tercih edenler yüzde 14,27, faizsiz fonlarda tercih edenler ise yüzde 13,38 getiri sağladı. Buna göre, faizli fonlar enflasyonun 2,73 puan üzerinde, faizsiz fonlar ise enflasyonun 1,84 puan üzerinde reel getiri sundu.

HİSSE VE ALTINDAN SONRA BES GELDİ

Aynı dönemde diğer yatırım araçlarının getirilerine bakıldığında ise BIST 100 yüzde 21,40, altın yüzde 17,5 yatırımcısına getiri sağladı ki, enflasyonla mukayese edildiğinde BIST-100’de 9,86, altında ise 5,61 puan reel getiri anlamına geliyor. Mevduat faizi ise yüzde 8,78 getiri sağlarken, enflasyonla mukayese edildiğinde yatırımcısına kaybettirdi. Dolar ise yüzde 8,83 getiri ile enflasyonun 2,71 puan altında getiri sundu.

Bu çerçevede senenin iki buçuk ayında en yüksek getiri sağlayanlar arasında BES, hisse senedi ve altından sonra üçüncü sırada geldi.

Exit mobile version