spot_img
Cumartesi, Nisan 20, 2024

GÜNCEL HABERLER

AXA Türkiye büyüme hedeflerini açıkladı

0
AXA Türkiye, 2024 sürdürülebilir gelişim ve büyüme hedeflerini acenteleriyle paylaşmak üzere 8 bölgesine bağlı 9 ili kapsayan turuna “Farklıyız, Fark Yaratmakta Kararlıyız” mottosuyla başladı. (BASIN...

Türkiye Sigorta ilk çeyrekte yüzde 131 büyüdü

0
Türkiye Sigorta; 1 Ocak-31 Mart 2024 döneminde toplam prim üretimini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artırarak; 28.2 milyar TL’ye ulaştırdı. (BASIN BÜLTENİ) Türkiye...

Türkiye Sigorta’dan sağlık çalışanlarına özel indirim

0
Dünya Sağlık Haftası ile birlikte Fizyoterapistler Günü, Sağlık Teknisyen ve Teknikerleri Günü ile Ebeler Haftası’nın da Nisan ayına denk gelmesi vesilesiyle Türkiye Sigorta, sağlık...

İlk çeyrekteki sigortalı kayıp 10 milyar dolardan az olacak

0
JP Morgan, küresel sigortalı kayıpların 2024'ün ilk çeyreğinde 10 milyar dolardan az olacağını ve son 10 yıldaki ortalama 15 milyar doların çok altında olacağını...

Kadın Gözüyle Hayattan Kareler’in sonuçları açıklandı

0
Anadolu Hayat Emeklilik’in düzenlediği, Türkiye’nin kadınlara özel tek fotoğraf yarışması olan ve yoğun bir ilgiyle takip edilen “Kadın Gözüyle Hayattan Kareler”de 2024 yılının kazananları...

HDI Hentbol Kupası’nın sahibi Beşiktaş Safi Çimento

0
HDI Sigorta Hentbol Erkekler Türkiye Kupası’nda 2023 – 2024 sezonu şampiyonu, mücadele dolu geçen final karşılaşmasında rakibi Süper Toto’yu 40-31’lik skorla mağlup eden Beşiktaş...

Neova Sigorta, Adıyaman’da iftarda acentelerini ağırladı

0
Neova Sigorta, iftar davetinde Adıyaman’daki acenteleri ile buluştu. Neova Sigorta Genel Müdürü Neslihan Neciboğlu ev sahipliğinde gerçekleşen iftar organizasyonunda, sigorta sektöründeki gelişmeler değerlendirildi. (BASIN BÜLTENİ)...

Quick Finans, 2. El Oto Raporu’nu yayınladı

0
Quick Finans’ın SmartIQ iş birliğiyle yayınladığı 2. El Oto Raporu’nun Mart ayına ait verilerinin yer aldığı güncel sayısında, sektöre dair önemli trendler paylaşıldı. 0...

Türkiye Sigorta’dan deprem bölgesinde kardeşlik sofraları

0
Türkiye Sigorta, bu yıl da Ramazan ayında Kahramanmaraş depreminden etkilenen kentlerde kurulan Kardeşlik Sofralarında bölge halkıyla bir araya geldi. (BASIN BÜLTENİ) Deprem bölgesinde sosyal hayatın...

Anadolu Sigorta Hisse Senedi BIST 100 Endeksinde

0
Anadolu Sigorta’nın hisse senedi ANSGR, Borsa İstanbul’da işlem gören piyasa değeri ve işlem hacmi en yüksek 100 hisse senedini gösteren BIST 100 endeksine dahil...
Genelİşte, deprem bölgesinde alınan tedbirler

İşte, deprem bölgesinde alınan tedbirler

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen deprem sonrası depremin etkisini azaltmak için sosyal güvenlikte birçok tedbir alındı ve destekler sağlandı. Sadece sosyal güvenlik değil özel sigortalar da OHAL kapsamında uygulanacak tedbirleri sıraladı.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen deprem sonrası hem depremin etkisini azaltmak hem de ilan edilen OHAL kapsamında sosyal güvenlikte birçok tedbir alındı ve destekler sağlandı. Sadece sosyal güvenlik değil özel sigortalar da OHAL kapsamında uygulanacak tedbirleri sıraladı. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde işverenlerin ve sigortalıların yükümlülükleri ertelendi.

Bu kapsamda tüm sigorta prim ödemeleri, prim borçları 31 Ağustos tarihine kadar ertelendi. Genel sağlık sigortası kapsamında da depremzedelere yönelik sağlık tedbirleri de uygulamaya sokuldu. Bu çerçevede özel sigorta şirketleri de tüm sigorta branşlarında süreleri uzattılar. İşte, deprem bölgesine yönelik alınan tedbirler ve uygulamalar.

PRİM BORÇLARI ERTELENDİ

  • 6 Şubat tarihinden itibaren; iş kazaları ve meslek hastalıkları bildirimleri de dahil SGK’ya verilmesi gereken tüm belgeler 26 Mayıs tarihine kadar ertelenecek. Bu tarihte verilmesi halinde yasal süresi içinde verilmiş sayılacak.
  • 6 Şubat tarihinden önce ödemesi yapılmamış SGK prim borçları ile 2023 yılının ocak-şubat-mart-nisan-mayıs-haziran aylarına ait tüm prim borçları Ağustos ayına ertelendi. Bu borçların son ödeme tarihi ise Ağustos ayının son günü olacak.
  • İşverenlerin çalışanları adına ödemedikleri prim borçlarından kaynaklanan gecikme cezası borçları da 31 Ağustos tarihine ertelendi, bu tarihe kadar borçları ödeyebilecekler.
  • Daha önceki borç yapılandırmalarından yararlanıp da prim borçlarını taksitlendirenler taksit ödeme tarihleri 6 Şubat ila 31 Temmuz arasında olanlar, borçlarını 31 Ağustos tarihine kadar ödemeleri halinde yapılandırmaları bozulmayacak ve borçlar yasal süreleri içinde ödenmiş sayılacak.

MUAYENE TARİHLERİ DEĞİŞTİ

  • Geçtiğimiz dönemlerde borç yapılandırmalarından yararlanan Bağ-Kurlular için geçerli olan ihya kapsamındaki borçların son ödeme tarihi 6 Şubat ila 31 Ağustos tarihleri arasında olanlar için borç ödeme tarihi 31 Ağustos olarak dikkat alınacak. Yani, ihya borçları olan Bağ-Kurlular borçlarını 31 Ağustos tarihine kadar erteleyebilecek.
  • SGK tarafından malullük, vazife malullüğü aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış olanlar kontrol muayenesine tabi tutuluyor. Kontrol muayene tarihleri Şubat ila 31 Ağustos tarihleri arasında olanların muayene tarihleri 31 Ağustos olarak belirlendi.
  • Depremzedeler sağlık raporu karşılığında alınacak ilaç ve sürekli kullanılan tıbbi malzemeleri bir defaya mahsus reçetesiz olarak alabilecekler.
  • Depremzedeler hastanelere başvurduklarında muayene katılım ücreti ödemeyecekler. Ayrıca, 6 Şubat tarihi öncesine ait SGK tarafından tahsilatı yapılmamış ve ödemeleri gereken muayene katılım payları da sonraki bir tarihte tahsil edilmek üzere ertelendi.
  • Depremzedeler, kronik hastalıkları nedeniyle kullanmak zorunda oldukları ilaç ve tıbbi malzemeler için kullandıkları raporların süresi Haziran sonuna kadar uzatıldı.

MAAŞLAR ERKENE ÇEKİLDİ

  • Emekli maaşları ile dul ve yetim aylıklarının ödeme süreleri öne çekildi. Buna göre, SSK emekli maaşları 14-15-16 Şubat tarihlerinde; Bağ-Kur aylıkları da 16 ve 17 Şubat tarihlerinde hesaplara yatacak.
  • İşsizlik ödeneği ve yarım çalışma ödemeleri de erkene çekildi. 5 Mart ve 28 Şubat tarihlerinde yapılacak ödemeler 15 Şubat tarihinde hesaplara yatırılacak.
  • 6 Şubat ila 1 Mayıs tarihlerinde vadesi sona eren tüm özel sigorta branşlarındaki sigorta poliçelerinin yürürlük süreleri, 1 Mayıs tarihine kadar uzatıldı.
  • Trafik sigortası ve zorunlu deprem sigortası poliçelerinde prim ödemelerinde en az 6 taksit yapılması zorunluluğu getirildi. Ayrıca trafik sigortasında poliçenin zamanında yenilenmemesi sebebiyle yapılması gereken ilave prim uygulaması da iptal edildi.

Noyan Doğan/Hürriyet Gazetesi

İLGİLİ HABERLER