KPMG’nin, sigorta sektörünü etkileyen temel trendleri ve önümüzdeki 3 yıl için öncelikleri ortaya koyan 2022 Sigorta CEO’su Görünümü raporunu yayınladı. Buna göre sigorta CEO’larının çoğunluğu önümüzdeki 12 ayda durgunluktan endişe ediyor. Rapora göre sigorta CEO’larının büyük bir çoğunluğu istihdamda küçülmeyi düşünüyor.
KPMG’nin, sigorta sektörünü etkileyen temel trendleri ve önümüzdeki 3 yıl için öncelikleri ortaya koyan 2022 Sigorta CEO’su Görünümü raporunu yayınladı. 134 sigorta CEO’su ile yapılan anket, önümüzdeki 3 yıl boyunca sigorta sektörünü etkileyen önemi konuları ortaya koyuyor. Buna göre sigorta CEO’larının çoğunluğu önümüzdeki 12 ayda durgunluktan endişe ediyor. CEO’ları endişelendiren konuların başında ise; salgın yorgunluğu, ekonomik faktörler ve gelişmekte olan yıkıcı teknoloji geliyor. Rapora göre sigorta CEO’ların büyük bir çoğunluğu istihdamda küçülmeyi düşünüyor. İşte, 2022 Sigorta CEO’su Görünümü Raporu’ndan çarpıcı başlıklar.
- Sigorta CEO’larının yüzde 90’ı önümüzdeki 12 ayda bir durgunluğun muhtemel olduğuna inanırken, yüzde 53’ü bunun hafif ve kısa olacağına inanıyor ve bu CEO’larının yüzde 79’unun bununla başa çıkmak için planları var.
- CEO’lara en acil endişeleri sorulduğunda; salgın yorgunluğu, ekonomik faktörler (yükselen faiz oranları, enflasyon ve beklenen bir durgunluk) ve gelişmekte olan yıkıcı teknoloji en üst sıralarda yer aldı.
- Sigorta CEO’ları, ekonomik bozulmayı planlamak için durgunluk etkilerini nasıl azaltabileceklerini keşfederken, kendilerini ve kuruluşlarını mevcut jeopolitik ve ekonomik zorlukların üstesinden gelmeye hazırlıyor. Önümüzdeki 6 ay içinde, yüzde 50’si jeopolitik zorluklarla başa çıkmak için denizaşırı operasyonları yerel düzeye ve hatta kendi bünyesine taşımayı planladıklarını söylüyor.
İŞE ALIMLARI DURDURMAYI PLANLIYORLAR
- CEO’lar çalışan tabanlarını küçültmeyi düşünüyorlar veya kısa vadeli işe alımları donduracaklar. Yüzde 77’si önümüzdeki 6 ayda işe alımın dondurulmasına karar verdi veya uygulamayı planlıyor. Yüzde 84’ü önümüzdeki 6 ayda çalışan tabanlarını küçültmeyi düşünüyor.
- Sigorta CEO’ları bir resesyona hazırlanıyor olsalar da önümüzdeki 3 yılda büyüme beklentileri konusunda iyimserler. CEO’larının yüzde 87’si kendi şirketlerine kıyasla kendi sektörlerindeki büyüme beklentilerine güvendiğini belirtti.
- Jeopolitik belirsizlikler muhtemelen stratejileri etkilemeye devam edecek, sigorta CEO’larının yüzde 92’si Rusya ile iş ilişkilerini sonlandırıyor ve yüzde 87’si duraklatmayı planlıyor.
- Stratejik ittifaklar (yüzde 28), organik büyüme (yüzde 21) ve jeopolitik riskleri yönetmek (yüzde 20), önümüzdeki 3 yıl içinde kurumsal büyüme hedeflerine ulaşmak için en önemli stratejileri.
- CEO’ların yüzde 59’u birleşme ve satın almalara yönelik iştahlarının yüksek olduğunu belirtiyor.
DİJİTAL YATIRIM AMA NASIL?
- Sigorta CEO’ları, dijital yatırımı büyümeyi sağlayan iş alanlarına yönlendiriyor ve sigorta CEO’larının yüzde 77’si dijital dönüşümü yönlendirmek için bir stratejileri olduğunu söylüyor. Ancak son birkaç yıldaki gerekli dijital dönüşüm ivmesinin tükenmişliğe yol açtığının da farkındalar ve yüzde 83’ü dönüşüm yolculuklarına devam edebilmeleri için bunun ele alınması gerektiğine katılıyor.
- Dijital dönüşüm son yıllarda daha pahalı hale geldi. CEO’ların yüzde 54’ü işgücünün becerilerini ve yeteneklerini geliştirmek yerine yeni teknoloji satın almaya daha fazla sermaye yatırımı yapmayı düşünüyor. Dijital dönüşümün önündeki en büyük engeller sorulduğunda, en iyi yanıt doğru teknolojiye karar vermek oldu.
- Sigorta CEO’ları, özellikle ESG’nin finansal performansı iyileştirmesi, paydaş beklentilerini karşılaması ve güçlü bir müşteri çekmesi söz konusu olduğunda, ESG girişimlerinin önemini giderek daha fazla görüyor.
NET SIFIRA ULAŞMANIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER
- Sigorta CEO’larının yüzde 28’i çalışanların ve yeni işe alınanların daha fazla ESG raporlaması ve şeffaflık talep ettiğini belirtti.
- Sigorta CEO’larının yüzde 59’u, hissedarların ÇSY konularında artan raporlama ve şeffaflık talebini önemli ölçüde artırdığını düşünüyor.
- Sigorta CEO’ları net sıfıra ulaşmanın önündeki en büyük engelleri vurguladılar: Yüzde 28’i, sigorta sektörünün sürdürülebilirlik konularını ele almaya hazır uzman eksikliğinden muzdarip olduğunu düşünüyor. Yüzde 23’ü, net sıfıra giden yolu operasyonel hale getirmek için iç yönetişim/kontrol eksikliğini bir engel olarak görüyor. Yüzde 22’si, tedarik zincirlerini karbonsuzlaştırmanın karmaşıklığının net sıfır hedeflerine ulaşmada büyük bir engel olduğunu vurguluyor.