Sigorta Gazetesi

İşte, yeni sigorta sözleşmeleri yönetmeliğinin şifreleri!

Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek Faaliyetler ve Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmeleri Hakkında Yönetmelik, 16 Haziran’da, Resmi Gazetede yayımlandı. İşin aslı, yönetmelikteki bazı bölümler ve bazı maddeler çok da net anlaşılmıyor. Biraz karışık, biraz yoruma açık, biraz da muallak. Eminiz sigortacılar hukukçularla birlikte bu maddeleri, ‘burada ne kastediliyor?’ diye inceleyecek ve açıklık getirecektir. Sigorta Gazetesi olarak, yönetmeliğin özellikle tüketiciyi ilgilendiren bölümlerinin şifrelerini çözdük, satır başları ile paylaşalım.

Sigorta Gazetesi/Analiz

Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek Faaliyetler ve Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmeleri Hakkında Yönetmelik, 16 Haziran’da Resmi Gazetede yayımlandı. Yönetmeliğin, uygulamaya gireceği tarih ise 1 Eylül ve bu tarihe kadar tüm kesimler yönetmelikteki düzenlemelere kendilerini adapte edecekler.

Yönetmelikteki düzenlemeler 3 bölümden oluşuyor. Bunlardan biri; sigortacılık faaliyeti ve tüketici lehine yapılan sigorta sözleşmeleri ki, bu bölümde sigortacılık faaliyetlerine nelerin gireceği ve sigortacılık kapsamında değerlendirilemeyecek sözleşme ve faaliyetlerin neler olduğunun sınırları çiziliyor. Bir diğeri ise, tüketici lehine yapılan sigorta sözleşmeleri. Burada da mal ve hizmetlerle birlikte sunulan sigortaların sınırları çiziliyor. Üçüncüsü ise, mesafeli akdedilen sigorta sözleşmeleri, bir başka ifadeyle internet veya telefonla yapılan sigortaların nasıl ve ne şekilde tüketiciye sunulacağı belirleniyor.

Mal ve Hizmet Satan Tüm Kesimleri İlgilendiriyor

Şu bir gerçek ki, yeni yönetmelik, sadece sigorta ve emeklilik şirketlerini, sigorta aracılarını ilgilendirmiyor. Teknoloji marketlerinden başta konut ve araç olmak üzere her türlü mal satışına ve kiralanmasına aracılık eden kurumlara, hizmet satan kuruluşlara, telekom şirketlerine, gayrimenkul şirketlerine kadar tüm kesimleri yakından ilgilendiriyor. Çünkü yeni yönetmelik, mal ve hizmet satışı ile birlikte verilen ve verilecek tüm sigortalara sınırlama getiriyor.

Peki, yeni yönetmelik kimleri, nasıl etkileyecek ve gerek uzaktan satışlarda gerekse mal ve hizmet ile birlikte verilen sigortalarda neler değişecek?

Sigorta Gazetesi olarak, yönetmeliğin özellikle tüketiciyi ilgilendiren bölümlerinin şifrelerini çözdük; satır başları ile paylaşalım.

Sigorta şirketlerinin hangi alanlarda iştigal edeceği ve hangi sözleşmelerin ve faaliyetlerin sigortacılık kapsamında değerlendirilemeyeceği konularına pek değinmeyeceğiz, çünkü bu konular zaten sigortacılık kanunda detaylı yer alıyor.

Tüketici Lehine Yapılan Sigorta Sözleşmelerinin Şartları

İnternet ve Telefonla Satılacak Sigorta Poliçelerinin Şartları

Mal ve Hizmet Satışı İle Bağlantılı Olarak Sunulan Sigortalar

Exit mobile version