Meclise yeni Kanun Teklifi sunuldu. Çalışanlar haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri halinde sigortalı ve işveren paylarının tamamını devlet karşılayacak. Kısa çalışma ödeneği sene sonuna kadar devam edecek ancak sektörel farklılıklar olabilecek. İşverenin, çalışanı işten çıkarma yasağı da yumuşatılıyor.
İşverene prim desteği geliyor, işverenin iş sözleşmesini feshetme yasağı yumuşatılıyor. İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi Meclise sunuldu. Kanun teklifi, koronavirüs sürecinde normalleşme kapsamında iş kanununda önemli değişiklikler içeriyor.
İşte, madde madde, Kanun Teklifi ile yapılacak değişiklikler:
- Ekonominin normalleşmeye başlamasıyla birlikte işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönülmesini teşvik etmek amacıyla sigortalı ve işveren paylarının tamamı 3 ay boyunca ve bu yılın aralık sonuna kadar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. Peki, kimler bu imkandan yararlanacak? Koronavirüs salgını kaynaklı zorlayıcı sebebe bağlı olarak özel sektör işyerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar ile bu süreçte işvereni tarafından ücretsiz izne çıkartılıp da nakdi ücret desteği alanlar çalıştıkları işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri halinde sigortalı ve işveren paylarının tamamı 31 Aralık 2020 tarihini geçmemek üzere 3 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.
- Kısa çalışma ödeneğini 31 Aralık 2020’ye kadar uzatma yetkisi Cumhurbaşkanı’nda bulunuyor. Yapılacak değişiklikle bu yılın sonuna kadar sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak uzatılabilmesine ilişkin yetki Cumhurbaşkanına verilecek. Böylece, kısa çalışma ödeneği sektörel olarak devam edecek.
- Koronavirüs önlemleri kapsamında 17 Nisan’da yapılan düzenleme işverenlere, üç ay süreyle çalışanlarını işten çıkaramama yasağı getirilmişti. Düzenleme 17 Temmuz’da son bulacaktı ancak son yapılan düzenleme ile bu süre bir ay daha uzatıldı. Yeni kanun teklifi ile fesih engeline istisna olacak haller netleştirilecek ve fesih süresi uzatılacak. Buna göre belirli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin herhangi bir sebeple kapanması ve faaliyetinin sona ermesi, her türlü hizmet alımları ile yapım işlerinde işin sona ermesi halleri fesih engelinin istisnaları arasına eklenecek. Yani, bu haller nedeniyle işveren çalışanı işten çıkartabilecek.
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile kamuya ait işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesi ötelenecek.