Prof. Dr. Mustafa Erdik, olası İstanbul depremi hakkında açıklamalar yaptı. Erdik, beklenen deprem için yapılması gereken hazırlıklar hakkında da önerilerde bulundu. Mustafa Erdik, olası İstanbul depreminde beklenen hasarın, Kahramanmaraş depreminin üç katı olduğunu vurguladı.
EDİTÖR: AYTAÇ NALLAR
Prof. Dr. Mustafa Erdik, olası İstanbul depreminde beklenen hasarın, Kahramanmaraş depreminin üç katı olduğunu söyledi. Kahramanmaraş depreminde DASK’a 600 bine yakın hasar ihbarı geldiğini, 35 milyar TL hasar ödendiğini belirten Erdik, “İstanbul’da beklediğimiz hasar talebi bunun üç katı; yaklaşık bir milyon 800 bindir. Onun için de özel düzenleme yapılması lazım. Bunlar ekperlerle olacak bir şey değil. Belki parametrik bir sistem uygulanabilir” dedi.
Mustafa Erdik, kamu da dahil tüm Türkiye’nin mal varlığını sigortalamanın mümkün olduğunu ifade ederek, “Barajından yoluna kadar her şeyi sigortalamak mümkün. Bunun primi de saptandı. Yaklaşık Türkiye için primin binde 4’üdür; buna kamu da dahil. Diyelim ki, tüm varlık 10 trilyon lira, primi bunun binde 4’üdür. Yüksek bir rakam çıkar ama vergilerle karşılanmayacak bir şey de değil” şeklinde konuştu.
600 BİNİ HEMEN GÜÇLENDİRİLMELİ
Erdik, İstanbul’da yaklaşık 1.2 milyon bina ve 5.8 milyon hane bulunduğunu vurgulayarak, beklenen depremde 31 bin binada yıkım veya hasar beklendiğini, bu sayının 140 binlere kadar çıkabileceğini söyledi. Hemen dönüştürülmesi gereken hane sayısının 600 bin olduğunu ifade eden Erdik, “Bina sayısı derseniz, herhalde 30-40 bin bina var ki, bunların hemen güçlendirilmesi gerekiyor” dedi.
HEDEF CAN KAYBINI SIFIRLAMAK OLMALI
Mustafa Erdik, riskli binaların yıkılıp yeniden yapılması mı, yoksa güçlendirilmesinin mi daha doğru olacağı konusuna da değindi. Hedefin, bina değil, depremlerde can kaybını sıfırlamak olması gerektiğine dikkat çeken Erdik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Can kaybını sıfırlamak hedefimiz olmalı. Kentsel dönüşüm bunların vasıtalarından biridir. Kentsel dönüşümle beraber çok başta vasıtalar var. Yıkıp yapmak yerine güçlendirmek de mümkün. Güçlendirmeyi içeriden de yaparsınız, harici de yaparsınız. Harici güçlendirme, doğrudan doğruya binaya dışarıdan eleman takviyesiyle güçlendirme şeklidir. Bu yapıyı yüzde 100 güçlendirmiyor ama yapıda can kaybı olmayacak şekilde güçlendiriyoruz. Binanın içine müdahale etmeden, insanları boşaltmadan, çok sayıda binayı depremde can kaybı olmayacak duruma getirmemiz mümkün. Yapamayacaklarımız da vardır. Bina çok zayıfsa yıkıp yapmaktan başka çaremiz yok.”