spot_img
Salı, Nisan 23, 2024

GÜNCEL HABERLER

TARSİM, Özbekistan heyeti ile bir araya geldi

0
TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü, Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Çelik, Hayvan Hayat Sigortaları Grup Müdürü Orhan...

Quick Sigorta Süper Yatarak Tedavi dönemini başlattı

0
Quick Sigorta, tamamlayıcı sağlık sigortası ailesine bir ürün daha ekledi. Süper Yatarak Tedavi ürünü sabit fiyat özelliği ve ücretsiz ek sağlık hizmetleriyle sağlıkta konforu...

Quick Sigorta’dan KASIDER’e destek

0
KASIDER & Kadın Sigortacılar Derneği'nin Quick Sigorta desteğiyle düzenlediği Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, 17 Nisan 2024 Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti. (BASIN...

‘35 bin hasarı yapay zekayla proses ettik’

0
Hepiyi Sigorta Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Kamil Dilek, “İş süreçlerimizin büyük bir bölümünü ya da manuel yaptığımız proseslerin tamamını artık dijital yakalı robotlara...

AXA Türkiye büyüme hedeflerini açıkladı

0
AXA Türkiye, 2024 sürdürülebilir gelişim ve büyüme hedeflerini acenteleriyle paylaşmak üzere 8 bölgesine bağlı 9 ili kapsayan turuna “Farklıyız, Fark Yaratmakta Kararlıyız” mottosuyla başladı. (BASIN...

Türkiye Sigorta ilk çeyrekte yüzde 131 büyüdü

0
Türkiye Sigorta; 1 Ocak-31 Mart 2024 döneminde toplam prim üretimini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artırarak; 28.2 milyar TL’ye ulaştırdı. (BASIN BÜLTENİ) Türkiye...

Türkiye Sigorta’dan sağlık çalışanlarına özel indirim

0
Dünya Sağlık Haftası ile birlikte Fizyoterapistler Günü, Sağlık Teknisyen ve Teknikerleri Günü ile Ebeler Haftası’nın da Nisan ayına denk gelmesi vesilesiyle Türkiye Sigorta, sağlık...

İlk çeyrekteki sigortalı kayıp 10 milyar dolardan az olacak

0
JP Morgan, küresel sigortalı kayıpların 2024'ün ilk çeyreğinde 10 milyar dolardan az olacağını ve son 10 yıldaki ortalama 15 milyar doların çok altında olacağını...

Kadın Gözüyle Hayattan Kareler’in sonuçları açıklandı

0
Anadolu Hayat Emeklilik’in düzenlediği, Türkiye’nin kadınlara özel tek fotoğraf yarışması olan ve yoğun bir ilgiyle takip edilen “Kadın Gözüyle Hayattan Kareler”de 2024 yılının kazananları...

HDI Hentbol Kupası’nın sahibi Beşiktaş Safi Çimento

0
HDI Sigorta Hentbol Erkekler Türkiye Kupası’nda 2023 – 2024 sezonu şampiyonu, mücadele dolu geçen final karşılaşmasında rakibi Süper Toto’yu 40-31’lik skorla mağlup eden Beşiktaş...
GenelKamu sigorta şirketleri birleşti Türk Sigorta Anonim Şirketi kuruluyor

Kamu sigorta şirketleri birleşti Türk Sigorta Anonim Şirketi kuruluyor

Ziraat Sigorta ve Halk Sigorta, Güneş Sigorta bünyesinde birleşiyor. Yeni kurulacak şirketin adı ise Türk Sigorta A.Ş. oluyor. Böylece, kamu sigorta, emeklilik ve hayat şirketlerinin Türkiye Varlık Fonu çatısı altında birleşmesinin ilk ayağı tamamlanmış oluyor. Elementer sigorta şirketleri birleşip, Türk Sigorta A.Ş. olacak.

Kamu sigorta şirketlerinin birleşeceği çatı şirketin ismi belli oldu. Şirketler, Türk Sigorta AŞ adı altında birleşecek.

Güneş Sigorta’dan, KAP’a yapılan açıklamaya göre; Ziraat Sigorta ve Halk Sigorta’nın tüm aktif ve pasifiyle Güneş Sigorta bünyesinde birleşmesini SPK onayladı. Açıklamada, “15.07.2020 tarih ve 2772 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca Şirketimizin ‘Türkiye Sigorta Anonim Şirketi’ unvanını kullanabilmesi için izin verilmiştir. Söz konusu unvan değişikliği için yapılması planlanan esas sözleşme tadili, birleşmenin onaylanacağı genel kurulun onayına sunulacaktır” denildi.

KAP’a yapılan açıklamaya göre de Güneş Sigortanın mevcut sermayesi 540 milyon lira ve birleşme nedeniyle artırılacak sermaye ise 621.523.363 lira olacak. Böylece 1 milyar 161 milyon liralık sermaye ulaşılacak.

Kamu Sigorta Şirketlerinin Birleşmesi

2019’un sonlarında kamu sigorta şirketlerinin Türkiye Varlık Fonu (TVF) çatısı altında birleşmesine karar verildi. Belirlenen yol haritasına göre de TVF, önce kamuya ait sigorta ve emeklilik şirketlerini satın alacak; sonra TVF’nin altında sigorta ve hayat-emeklilik olmak üzere iki ayrı şirket kurulacaktı. Ardından da birleşme olacaktı.

Bu yılın nisan ayında da kamuya ait sigorta, hayat ve emeklilik şirketleri, Türkiye Varlık Fonu Finansal Yatırımlar A.Ş. tarafından 6.54 milyar liraya satın alındı. Böylece Güneş Sigorta, Halk Sigorta, Ziraat Sigorta ile Vakıf Emeklilik ve Hayat, Halk Hayat ve Emeklilik, Ziraat Hayat ve Emeklilik TVF çatısı altına girdi. Satın alma ile birlikte TVF’den bir açıklama yapılarak, “Kamu sigorta şirketlerinin tek çatı altında birleştirilmesi projesinin ilk aşamasını tamamlamış ve kamu sermayeli sigorta şirketlerinin kamu bankalarına ve diğer ilgili taraflara ait hisselerini toplam 6.54 milyar TL’lik yatırımla devralmış bulunuyoruz” denildi.

Şimdi de kamu sigorta şirketlerinin birleştirilmesinde yeni bir adım daha atıldı. Ziraat Sigorta ve Halk Sigorta’nın, Güneş Sigorta bünyesinde birleşmesini SPK onayladı. Böylece, Ziraat Sigorta ile Halk Sigorta, Güneş Sigorta ile birleşti; yeni kurulan şirket de Türk Sigorta Anonim Şirketi adını alacak. Elementer sigortalarda birleşme tamamlanmış oldu.

Birleşme İçin Hazırlanan Rapordan Çarpıcı Başlıklar

Güneş Sigorta, Ziraat Sigorta ve Halk Sigorta’nın tüm aktif ve pasifi ile birlikte bir bütün halinde devralması suretiyle Güneş Sigorta bünyesinde birleşilmesine ilişkin Birleşme Raporu incelendiğinde birleşmenin nasıl ve neden gerçekleştiği detaylı yer alıyor.

Raporun, “Birleşmenin Amaçları, Hukuki ve Ekonomik Gerekçeleri” bölümünde şu açıklamalar yapılıyor:

Güneş Sigorta, Ziraat Sigorta ve Halk Sigorta; sigorta sektöründe Türkiye Varlık Fonu’nun bağlı iştiraki olan TVF Finansal Yatırımlar’ın yönetim kontrolünde bulunan farklı tüzel kişilikler ile faaliyetini yürüten şirketlerdir. TVF Finansal Yatırımlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Yeni Ekonomi Programı 2020-2022 çerçevesinde açıklamış olduğu hedeflerden biri olan kamuya ait olan sigorta şirketlerinin birleştirilmesi için, yönetim kontrolüne sahip olduğu kamu sigorta şirketlerinin birleştirilmesine karar verilmiştir. Ayrıca, son dönemde ortaya çıkan piyasa ve pazar koşullarını da dikkate alarak daha etkin bir yönetim ve tasarruf sağlanacağı görüşünden de hareketle Güneş Sigorta, Ziraat Sigorta ve Halk Sigorta’nın devir yoluyla Güneş Sigorta altında birleştirilmesi planlanmaktadır.”

Birleşmenin Getireceği Faydalar Sıralandı

Raporda; birleşme ile birlikte sağlanacak faydalar da detaylı sıralanmış:

  • Birleşme ile şirketlerin kapasitelerinde ve buna bağlı olarak karlılıklarının tek çatı altında toplanması ile pazar içinde rekabetçi fiyatlandırma yapılması sağlanması.
  • Birleşmenin doğuracağı büyük ve güçlü bilanço yapısının hem yerel hem de uluslararası piyasalardan ucuz maliyetle reasürans temin edilmesi imkanı yaratacak olması.
  • Ortak operasyonların tek çatı altında toplanması nedeni ile operasyonel maliyetlerde düşüş, operasyonel verimlilik ve karar alma hızında önemli artış sağlanması.
  • Tek bir tüzel kişi bünyesinde faaliyette bulunulması ile yasal bildirim, beyan ve operasyonlarda kolaylık sağlanması ve bu alandaki muhtemel risklerin azaltılması.
  • Şirketlerin birleşmesi ile organizasyon yapısının ve yönetimin sadeleştirilmesi ile sabit giderlerde ek iyileşmenin sağlanması.
  • Sektörde güçlü mali, idari ve hukuki bir yapının oluşturulması ile sigorta ürünlerinin üretiminde ve dağıtımında avantaj sağlanması.
  • Birleşmenin, kısa ve orta vadede, hızlı ve karlı bir büyüme stratejisi çerçevesinde birleşmiş şirket pay sahiplerine daha fazla değer yaratılması.

İLGİLİ HABERLER