Son üç yıla bakıldığında; katılım sigortacılığının toplam sigorta pazarı içindeki payı 2019’da yüzde 4,9 iken, 2020 yılında yüzde 5,1’e çıktığı, 2021 yılında ise yüzde 5,19 olduğu görülüyor. Katılım sigorta pazarının, toplam sigorta pazarı içindeki payı 2022’nin 7 aylık döneminde yüzde 5,24 olarak gerçekleşti.
ANALİZ: Oben ÜNÜVAR
Türkiye Sigorta Birliği (TSB), 2022 yılı Ocak-Temmuz dönemi katılım sigorta verilerini açıkladı. Buna göre, 2022’nin, 7 aylık döneminde katılım sigorta şirketleri toplam 5 milyar 629 milyon TL prim üreterek, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 105,4 prim artışı gerçekleştirdiler.
Toplam prim üretiminin 5.2 milyar TL’si hayat dışı sigortalardan, 343.9 milyon TL’si de hayat sigortalarından kaynaklandı. Hayat dışı sigorta branşları bu yılın 7 aylık döneminde yüzde 105,6 büyürken, hayat sigortalarındaki büyüme ise yüzde 102,2 oldu.
Enflasyonla mukayese edildiğinde ise 2022’nin Ocak-Temmuz döneminde katılım sigortacılığında reel büyüme yüzde 14,4 olurken, aynı dönemde hayat dışı branşlar reel olarak yüzde 14,5, hayat sigortaları da reel olarak yüzde 12,6 büyüdü.
PAZARIN %52’Sİ MOTOR SİGORTALARI
Katılım sigorta pazarının, toplam sigorta pazarının içindeki payı da bu yılın 7 aylık döneminde yüzde 5,24 olarak gerçekleşti. Sigorta şirketleri, katılım sigortacıları da dahil bu yılın 7 aylık dönemde toplam 107.2 milyar TL prim üretimi gerçekleştirdiler.
2022’nin Ocak-Temmuz döneminde katılım sigortacıları ağırlıklı hangi alanlarda üretim gerçekleştirmişler diye bakıldığında ise ilk sırayı trafik sigortası alıyor. Katılım sigorta pazarında trafik sigortasının payı bu yılın 7 ayında yüzde 32,2 oldu. İkinci sırayı da yüzde 19,52 pay ile kasko sigortası aldı. Daha açık bir anlatımla katılım sigorta pazarının yüzde 52’sini motor sigortaları alıyor. Bu da genel sigorta pazarından çok da farklı bir tablo değil.
Katılım hayat sigortacılığına bakıldığında ise 2022’nin Ocak-Haziran döneminde toplam hayat pazarı içindeki payı yüzde 2’nin biraz üzerinde. Geçen senenin aynı döneminde ise katılım hayat pazarının toplam hayat pazarı içindeki payı yüzde 1,86 olarak gerçekleşmişti. Bu açıdan değerlendirildiğinde katılım hayat sigortacılığının payının az da olsa arttığını söyleyebiliriz.
YÜZDE 5’LERİN ÜZERİNE ÇIKAMIYOR
Peki, katılım sigortacılığının, bir başka ifadeyle faizsiz sigortacılığın, toplam sigorta pazarı içindeki payı artıyor mu? İstatistikler pek de öyle olmadığını gösteriyor. Son üç yıla bakıldığında; katılım sigortacılığının toplam sigorta pazarı içindeki payı 2019’da yüzde 4,9 iken, 2020 yılında yüzde 5,1’e çıktığı, 2021 yılında ise yüzde 5,19 olduğu görülüyor. 2021’de hayat dışı sigortalarda ise katılım şirketlerinin toplam sigorta pazarındaki payı yüzde 5,7 olurken, toplam hayat sigorta pazarında ise katılım sigortalarının payı yüzde 2,32 olarak gerçekleşti.
Bu da şunu gösteriyor ki, katılım sigortacılığının, toplam sigorta pazarı içindeki payı yüzde 5’lerin üzerine çıkamıyor. Daha da önemlisi, katılım sigortacılarının, yeni ürünlerle sigorta pastasını büyütmekten çok mevcut sigorta pastasından pay aldıkları görülüyor. Bunu da göstergesi, zorunlu sigortanın, katılım sigorta pazarındaki payının yüksek olması.
BÜYÜTÜRSE KAMU BÜYÜTÜR
Aslında katılım sigortacılığının payı, katılım bankalarının payı ile örtüşüyor. Düne kadar katılım bankalarının, toplam finans pazarı içindeki payı yüzde 5’lerdeyken, kamunun sektöre girmesi ile bu oran yüzde 7’lere çıktı. Buradan yola çıkarak, katılım sigortacılığının payını, bir anlamda kamunun büyüteceğini söylersek pek de yanlış olmaz.
Bugün katılım sigorta pazarına bakıldığında hayat dışı sigortalardı 8 şirket, hayat sigortalarında da 3 şirketin aktif faaliyet gösterdiği görülüyor. Önümüzdeki dönemde ise iki yeni şirketin daha pazara girmesi bekleniyor. Son yapılan düzenleme ve pazara yeni giren şirketlerle katılım sigortacılığının payının da ilk etapta yüzde 6’lara çıkması bekleniyor.