Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı ve Özyeğin Üniversitesi Finans Mühendisliği Merkezi Koordinatörü Erkan Kilimci, ekonomideki son gelişmeler, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminindeki güncelleme hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kilimci, “Piyasanın beklentilerine uyumlu Merkez Bankasından bir revizyon daha bekliyorum. Bundan sonraki enflasyon raporunda yüzde 30’ları görürsek şaşırmam” dedi.
Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı ve Özyeğin Üniversitesi Finans Mühendisliği Merkezi Koordinatörü Erkan Kilimci, ekonomideki son gelişmeler, Merkez Bankası’nın enflasyon tahminindeki güncelleme hakkında değerlendirmelerde bulundu. Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon beklentisini yüzde 21’den, yüzde 24’e yükselttiğini, bunun da piyasada daha fazla miktarda güncellemeye neden olduğunu belirten Kilimci, “Şu anda piyasa beklentilerinin yüzde 28,5 ila yüzde 30 arasında olduğunu görüyoruz. Bu güncelleme ile beraber Merkez Bankasının önümüzdeki dönem faiz indirimi ile ilgili yeni bazı değerlendirmelere ihtiyacı olduğunu görüyoruz” dedi.
Merkez Bankası’nın enflasyonda yukarı yönlü güncellemesinin nedenlerine değinen Kilimci, yönetilen ve yönlendirilen fiyatların etkisinin güncellemenin nedeni olduğunu kaydetti. Mali taraftaki sıkılaşmanın etkisi olduğunu da vurgulayan Kilimci, “Asgari ücret artışlarıyla beraber kamu tarafından belirlenen fiyatlarda yukarı yönlü bazı güncellemeler oldu. Buna karşı Merkez Bankasının yılsonu enflasyon öngörüsünü yukarı yönlü güncellemesi sıkı duruşla ilgili piyasalarda bir soru işaretini beraberinde getirmiş oldu. En çok da bunu konuşuyoruz” dedi.
HAZİRANDA YÜZDE 35-36 ENFLASYONU GÖRÜRÜZ
Kilimci, Haziran ayı itibariyle yüzde 35-36 seviyesinde enflasyonun görülmeye başlanacağına dikkat çekerek, “Bundan sonrası ne olacak ve Merkez Bankası bundan sonrasında politika faizini nasıl ayarlayacak; biraz piyasada bunlar tartışılıyor. Şu anda politika faizinde 45’teyiz, arada da üç tane toplantı var. Hala piyasa bu toplantılarda 250 baz puan indirimin söz konusu olabileceğini söylüyor. Bu da yüzde 37,5 eder. Burada artık biz 250 baz puanı beklemiyoruz. Enflasyon revizyonuyla birlikte piyasalarda gördüğümüz bazı davranış değişiklikleri de var” şeklinde konuştu.
TL’NİN DEĞER KAYBI YÜZDE 30 OLUR
Erkan Kilimci, döviz tarafında, alım yönünde Merkez Bankasının müdahalesinin söz konusu olduğuna da vurgu yaparak, şu açıklamaları yaptı:
“Bunu nereden görüyoruz? Artan uluslararası rezervlerden görüyoruz. Yılbaşından itibaren 20 milyar dolara yaklaşan rezervlerde artış var. Net rezerv rakamı tarihin en yüksek seviyesinde. Bunu döviz alım yönünde Merkez Bankasının müdahale ettiğini düşündüğümüzde aslında TL’nin çok daha fazla değerlenmesine engel olduğunu söyleyebiliriz. Ama diğer taraftan yüksek bir enflasyon ortamında olduğumuz için de bunu geçtiğimiz sene yüzde 25 seviyesinde bir TL’nin değer kaybıyla beraber yönetti. Bu yılın ilk iki ayında dikkat çeken bir değişiklik var. Merkez Bankası, TL’nin değer kaybına biraz daha izin vermiş durumda. Zaten bu yılsonu öngörüleriyle beraber baktığımızda aslında piyasanın yüzde 28,5 medyan bir beklentisi var. Merkez Bankası yüzde 24’te. Bir de tahvillerde fiyatlanan enflasyon rakamı var; o da, yüzde 30’un biraz üzerinde. Bunlar da son döneme göre biraz bozulma gördüğümüz rakamlar. Merkez Bankası’nın güncellemesi de bunlarla uyumlu. Döviz tarafına baktığımızda da bunu teyit eden bir görüntü var. Orada da yıllıklandırılmış olarak TL’nin değer kaybı yüzde 30’lar civarında gibi oluşmuş durumda. Aslında hep beraber yüzde 30 beklentiye biraz hemfikir olmaya doğru gidiyoruz.”
ENFLASYONA GÖRE CİDDİ REEL FAİZ VAR
Merkez Bankasının 45 politika faizi ile enflasyona göre ciddi bir reel faiz olduğunu ifade eden Kilimci, “Gerçekleşen enflasyona göre o alan daha dar. Yüzde 42’ydi, Ocak ayı enflasyonu. Dediğim gibi yüzde 36’lara doğru öngörülebilir bir enflasyon düşüşü var. Önümüzdeki bir iki toplantıda güçlü adımlarla faiz indiriminin gelebileceğini öngörüyorum. 250 baz puana kadar çıkabilir ama sonrasında yavaşlıyor olacak. Mart ve Nisanda toplantı var, Mayıs da yok. Enflasyona göre hala makul bir reel faiz var, ama ondan sonraki dönemde gerçekten ortaya çıkan enflasyona yönelik veriler bizi yönlendiriyor olacak” dedi.
DOLAR SENE SONU 42-43’LERDE OLUR
Kilimci, sene sonunda yüzde 30’larda TL kaybı olacağına da değinerek, “Bu anlamda şu anda 37 seviyelerinden alsak, bunun üçte biri kadar bir artışı hesaplayabilirsiniz. 42-43 gibi bir rakamı görebiliriz. Bu baskılanmış hali. Merkez Bankasının çok ciddi rezervi de var. Buna ulaşılabilir ve bu da projekte edilen enflasyonla uyumlu” şeklinde konuştu.
Erkan Kilimci, “Merkez Bankasından yeni bir revizyon daha bekliyor musunuz?” sorusunu ise, “Ben piyasanın beklentilerine uyumlu bir Merkez Bankası revizyonu bekliyorum. Yani 30’lara doğru bundan sonraki enflasyon raporunda görürsek şaşırmam” dedi.