Sigorta Gazetesi

Konut, tüketici kredilerinde sigortaya yeni düzenleme

Meclis’e gönderilen ve komisyonlarda görüşmeleri süren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, özellikle tüketici ve konut kredilerinde, kredi ile bağlantılı yapılan sigortalar konusunda önemli değişiklikler içeriyor. Kredi bağlantılı sigortanın kredi ile bir paket oluşturacak şekilde tüketiciye sunulabilmesi için sigortasız kredi seçeneğinin de tüketiciye teklif edilmesi zorunluluğu getiriliyor.

Haber: Oben ÜNÜVAR

Meclis’e gönderilen ve komisyonlarda görüşmeleri süren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, özellikle tüketici ve konut kredilerinde, kredi ile bağlantılı yapılan sigortalar konusunda önemli değişiklikler içeriyor. Tasarı ile tüketici kredileri ile konut kredilerinde yapılan sigortalara yeni düzenleme getiriliyor.

Tasarı ile tüketicinin onayı olmadan kredi ile bağlantılı sigorta yapılamayacağı hükmü getirilirken, kredi bağlantılı sigortanın kredi ile bir paket oluşturacak şekilde tüketiciye sunulabilmesi için sigortasız kredi seçeneğinin de tüketiciye teklif edilmesi zorunluluğu getiriliyor.

Kanunda değişikliğe gidilmesinin gerekçesi olarak tüketici ve konut kredilerinde tüketicilere ihtiyaç duymadıkları sigorta ve diğer yan ürün ve hizmetlerin kredi kullanım şartı olarak sunulmasının sınırlandırılması ihtiyacı gösterildi. Tasarı ile, kanun, ‘Sigorta, yan finansal ürün ve hizmet sunumu’ başlığı ile yeniden düzenlenirken, tasarının yasalaşması halinde ‘kredi ile ilgili sigorta’ ifadesi ‘kredi bağlantılı sigorta’ şeklinde değiştirilecek.

KREDİ İLE BAĞLANTILI SİGORTA

Kanun tasarısı ile tüketici ve konut kredilerinde uygulanacak sigortalarda yapılacak değişiklikler madde madde şöyle.

KONUT KREDİLERİNDE DEĞİŞİKLİK

TASARIDA HANGİ DEĞİŞİKLİKLER VAR?

Tüketici Kredilerinde Sigorta, Yan Finansal Ürün ve Hizmet Sunumu

  1. Tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi bağlantılı sigorta yaptırılamaz. Kredi veren, kredi bağlantılı sigorta içermeyen bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif etmek koşuluyla kredi bağlantılı sigorta yaptırılmasını içeren bir kredi sözleşmesini tüketiciye sunabilir.
  2. Tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, kredi veren tarafından kabul edilmek zorundadır. Kredi bağlantılı sigortanın; kredi borcunun geri ödenme teminatını sağlama amacıyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekir.
  3. Tüketici kredisi sözleşmesi, kredi ile ilgili olanlar hariç yan finansal ürün ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamaz.

Konut Kredilerinde Sigorta, Yan Finansal Ürün ve Hizmet Sunumu

  1. Tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi bağlantılı sigorta yaptırılamaz. Konut finansmanı kuruluşu, kredi bağlantılı sigorta içermeyen bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif etmek koşuluyla kredi bağlantılı sigorta yaptırılmasını içeren bir konut finansmanı sözleşmesini tüketiciye sunabilir.
  2.  Tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorundadır. Kredi bağlantılı sigortanın; kredi borcunun geri ödenme teminatını sağlama amacıyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekir.
  3. Konut finansmanı sözleşmesi, kredi ile ilgili olanlar hariç yan finansal ürün ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamaz.
Exit mobile version