Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan, özel ve tamamlayıcı sağlık sigortaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Şencan, enflasyon ve dövizdeki hareketliliğin sağlıkta maliyetleri artırdığını belirterek, “Sigortacılar da bunları dikkate alarak kendi maliyetlerini oluşturuyor, primlerini artırıyorlar” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Şencan, ekonomik gelişmelerle birlikte özel sağlık sigortalarında ciddi bir maliyet artışı yaşandığını ve sigorta şirketlerinin de bunu primlere yansıtmak zorunda kaldıklarını, bu durumun da primleri artırdığını söyledi. Mehmet Şencan, özel ve tamamlayıcı sağlık sigortaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Maliyet artışının en önemli unsurunun enflasyon ve dövizdeki hareketlilik olduğunu belirterek, döviz pozisyonunun şirketlerin bilançolarına açık pozisyon olarak yansıdığını kaydetti. Döviz kuru ve enflasyonun medikal enflasyonu tetiklediğini ifade eden Şencan, “Sigortacılar da bunları dikkate alarak kendi maliyetlerini oluşturuyor ve ona göre primlerini artırıyorlar” dedi.
FİYATLAR ENFLASYON KADAR ARTTI
Mehmet Şencan, özel sağlık sigortasında fiyat artışlarına da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Fiyat artışı tüketici enflasyonunun bir miktar üzerinde olabilir. Tam bir rakam vermek gerekirse tüketici enflasyonu yüzde 80’lerin üzerinde, medikal enflasyon da yine yüzde 87’lerde. Özel sağlıkta prim artışı da bu civarlarda. Genel ortalamadan bahsediyorum. Tabi bunun üzerinde fiyat artışı yapan şirketler olabilir, altında fiyat artışı yapanlar da olabilir. Tamamlayıcı sağlıkta da prim artışı yüksek ama özel sağlığa göre biraz daha geride. Burada sigorta ile verilen teminatlara da bakmak lazım.”
Mehmet Şencan, “Prim artışı sigortalılık oranını etkiledi mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Sağlık sigortalarında özellikle pandemi ile beraber tüketicide hakikaten ciddi bir farkındalık oluştu. Hatırlayın, pandeminin başında sigorta sektöründeki tüm oyuncular ayrım yapmaksızın pandemiyi dahil ettiler. O dönem şirketler süreci iyi yönetti ve tüketicide sağlık sigortası bilinci oluştu.”
TAZMİNATLARDA ESKİYE DÖNDÜK
Mehmet Şencan, sağlık sigortasında maliyeti etkilen önemli unsurlardan birinin de ödenen tazminatlar olduğuna dikkat çekerek, tazminat sürecini de pandemi öncesi, pandemi dönemi ve sonrası olarak ayırmak gerektiğini kaydetti. Şencan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pandemi döneminde zorunlu hastalıklar dışında sigortalılar hastaneye uğramadı, sigortasını kullanmadı. Bu durum da bizim maliyetlerimize olumlu yansıdı. Sigorta şirketleri de o dönem fiyatları makul seviyelerde tuttu. Belki, geleceği düşünüp bir miktar artışa gidilebilirdi ama olmadı. Artan maliyetler geleceği düşünüp bir miktar artırabilirdi ve belki de bugünkü yüksek prim artışları ile karşılaşılmazdı. Fakat birdenbire 2021’den sonra, 2022 de neredeyse eski düzene döndük. Yani eski hasar frekanslarına ve tazminatlara döndük, belki biraz da üzerine çıktık diyebiliriz.”