Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Sağlık Meslek Mensuplarının Tıbbî İşlem ve Uygulamaları Nedeniyle Soruşturulmasına ve İdarece Ödenen Tazminatın Rücu Edilmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Resmi Gazetede yayınlandı. Yönetmelik hekim sorumluluk sigortası nedeniyle sigorta şirketlerini de yakından ilgilendiriyor. Peki, malpraktis yönetmeliği sigortayı nasıl etkileyecek?
Yazan: Oben ÜNÜVAR
Sağlık meslek mensuplarının tıbbi işlem ve uygulamaları nedeniyle soruşturulmasına ve idarece ödenen tazminatın rücu edilmesine dair usul ve esaslar hakkında yönetmelik yayınlandı. Yönetmelik, hekim sorumluluk sigortasını da yakından ilgilendiriyor. Yönetmelik, sağlık meslek mensuplarının muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle yapılacak soruşturmaları; kamu kurum ve kuruluşları ile devlet üniversitelerinde görev yapan sağlık meslek mensupları için idare tarafından ödenen tazminatı ve mahkeme kararı ile görevini kötüye kullandığı kesinleşen sağlık mensuplarına rücu işlemlerini düzenliyor.
MESLEKİ SORUMLULUK KURULU KURULDU
Yönetmelik ile Sağlık Bakanlığı bünyesinde malpraktis davaları için Mesleki Sorumluluk Kurulu kurulacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik ile sağlık çalışanlarının soruşturma izninin verilmesi ve tazminat konularında yetkili ‘Mesleki Sorumluluk Kurulu’ kurulduğunu açıkladı.
Yönetmeliğe göre Mesleki Sorumluluk Kurulu şu görevleri yerine getirecek: Sağlık meslek mensupları hakkında tıbbî işlem ve uygulamaları nedeniyle ön inceleme yapmak veya yaptırmak… Soruşturma izni verilip verilmemesine karar vermek… Rücuya dair görevleri yürütmek, sağlık meslek mensubunu, zarar gören veya hak sahibini veya varsa sigorta şirketinin temsilcisini dinlemek… İdari yargı kararı uyarınca ödenen meblağın hangi miktarının sağlık meslek mensubunun kesinleşmiş ceza mahkemesi kararına konu fiilinden kaynaklandığını gerekirse uzman bilirkişiye tespit ettirmek… Sağlık meslek mensubunun tazminata konu olaydaki kusur oranına göre rücu edilip edilmeyeceğine, edilecekse miktarına, görevin kötüye kullanıldığını tespit eden ceza mahkemesi kararının kesinleştiği tarihten itibaren bir yıl içinde gerekçeli olarak karar vermek ve verilen kararın usulüne uygun olarak ilgili idarelere, sağlık meslek mensubuna ve varsa sigorta şirketine bildirilmesini sağlamak.
SİGORTA ŞİRKETİNE İHBAR EDECEK
Yeni yönetmelik; görevi kötüye kullanan sağlık meslek mensuplarına rücu işlemlerine de düzenleme getiriyor. Buna göre, tıbbi işlem ve uygulama nedeniyle tazminat ödenmesi talebiyle aleyhine dava açılan idare, davayı sağlık meslek mensubuna; mesleki malî sorumluluk sigortası bulunan sağlık meslek mensubu da sigortacıya ihbar edecek. Yönetmelikte rücu işlemi hakkında da, “Rücu istemi, kamu kurum ve kuruluşları ve devlet üniversitelerinde görev yapan sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar sebebiyle idare aleyhine açılan davada mahkeme kararına göre idarece ödenen meblağın; ancak kasten görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullandığı kesinleşmiş ceza mahkemesi kararı ile tespit edilmesi halinde ilgili sağlık meslek mensubundan tazminata konu olaydaki kusur oranı gözetilerek Kurul tarafından belirlenen miktarının ödenmesinin istenilmesidir” maddesi yer aldı.
TAZMİNATI DEVLET ÖDEYECEK
Özetle, yeni yönetmelik kapsamında; kamu, özel, üniversite hastaneleri dahil diş hekimleri ile sağlık mensupları hakkındaki şikayetler Mesleki Sorumluluk Kurulunda görüşülecek ve şikayet konusunun malpraktise konu olup olmadığına karar verilecek. Şikayet malpraktis davasına konu ise mağdur taraf mahkemeye başvurup, doktor aleyhine dava açabilecek. Kurul, şikayetin malpraktisin konusuna girmediğine karar verirse şikayet reddedilecek. Şikayete konu olay, hekimin hatasından kaynaklanıyorsa ve bu nedenle de dava açılır, tazminata hükmedilirse, tazminat kaç lira olursa olsun yapılan hata kasıtlı olmadığı sürece tazminatı devlet karşılayacak. Sigorta varsa ve mahkeme sigorta teminatının üzerinde bir tazminata hükmetmişse sigortanın limiti çerçevesinde tazminatı sigorta şirketi ödeyecek, üzerini ise devlet ödeyecek.