Neova Sigorta Genel Müdürü Neslihan Neciboğlu, İspanya’da uygulanan Baremo metodunun detaylarını anlattı. Neciboğlu, Baremo’nun, Türkiye’de de uygulanması ile trafik sigortasında bugün yaşanan sorunun büyük ölçüde çözüleceğini söyledi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Neova Sigorta Genel Müdürü Neslihan Neciboğlu, trafik sigortasında bugün yaşanan sorunun, İspanya’da uygulanan ve bedeni hasar hesaplama yöntemi olan Baremo Metodu ile büyük ölçüde çözüleceğini söyledi. Neslihan Neciboğlu, Baremo Metodu’nun detaylarını anlattı.
Neslihan Neciboğlu, sektörün açıklanan 2024 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre teknikten gelen yatırım gelirleri dahil edildiğinde 21.7 milyar TL, dahil edilmeden 30 milyar TL trafik sigortasından zarar ettiğini belirterek, “Trafik sigortasından en çok etkilenen bizler, yani sigorta şirketleri. Çünkü sigorta şirketleri risk taşıyıcı. Risk taşıyıcı olduğu için iyisiyle kötüsüyle oluşan bütün zarara katlanmak, zarardan kaynaklı olarak bir sermaye açığı varsa da bunu koymak zorunda. Risk taşıyıcılar olarak sigorta şirketleri yani bizler, şirketlerimizin toplam finansal tablolarına bakarız, bir de branş branş finansal tablo çıkartırız. Sanki trafik sadece tek başına bir şirketmiş gibi” dedi.
TEKNİK GİDER TARAFI ÖNEMLİ
Neciboğlu, trafik sigortasının gelir ve gider tarafına bakıldığında, gelirin primle ilgili olduğunu, buranın serbest tarifeyle çözülebileceğini ifade ederek, konunun teknik gider tarafının önemine dikkat çekti. Necipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Teknik gidere gelecek olursak, sigorta şirketlerinin hasarlar gerçekleştiğinde ödediği rakamlar, bunun yanın ihbar edilmiş ama henüz ödemediğimiz bu nedenle rezerv ayırmamız gereken rakamlar, bir de hiç ihbar bile gelmediği halde olur da bir gün bir yerde kaza olursa maddi veya bedeni hasar öderim diye şimdiden ayırmamız gereken rezervler var. Bunların hepsi bir bütün. Burası ekonomik koşullarla çok ilintilidir. Dolardaki durumlar ya da enflasyondaki aşırı dalgalanmalar bu kısmı her zaman dalgalı hale getirir ki şu an yaşadığımız konu da bu. Sonuçta bulduğumuz yöntem, Baremo.”
İSPANYA YILLAR ÖNCE SORUNU ÇÖZMÜŞ
Baremo’nun İspanya’da uygulanan bir yöntem olduğunu, Türkçe karşılığının ‘ölçek’ anlamına geldiğini vurgulayan Neciboğlu, şu açıklamaları yaptı:
“İspanya, 1980’lerde Türkiye’de olduğu gibi bu problemleri yaşamış, sonra da çözümü Baremo’da bulmuş. Bedeni hasarlarda aktüeryal hesaplar birbirinden farklılık arz ettiği için tartışmalara son vermek, sigorta ve mağdurları birbirine daha çok yanaştırmak; olayı basit, kolaylaştırıcı ve standart hale getirmek için tablolar üretilmiş. Şu yaştaysanız, bu durumdaysanız, bu geliriniz varsa, bu rakam ödenir diye. Trafik kazasında ölürseniz geride kalanlara şu ödenir, sakat kalırsanız size şu kadar ödenir, mali kayıplarınız varsa sigorta bunu öder gibi kanun çıkarılmış. 500 sayfalık kanunun 465 sayfası da ödemeleri gösteren tablolardan oluşuyor. Kanun çıkmış, mahkemelerin yükü azalmış. Sigorta şirketleri az ödedi, çok ödedi tartışmaları son bulmuş. Mağdurlar bir takım aracılara gerek kalmadan direkt sigorta şirketlerine başvurup, bedeni hasarlarını alabiliyor, İspanya’da.”
KANUN ÇIKARTILMASI GEREKİYOR
Neslihan Neciboğlu, Baremo’yu, geçen yıllarda Türkiye Sigorta Birliği’nin çalıştığını, şimdi konunun yeniden gündeme geldiğini belirterek, “Birlik, İspanya’yı bizzat bu konuda ziyaret etti. Konunun özü detaylandırıldı, analizler edildi, konuşuldu. Bunun ülkemize ciddi faydası olacaktır. Çıkarılacak kanunla beraber, önemli olan mağdurlarımızın kafasını rahatlatmak, süreci şeffaflaştırmak. Kişilerden kişilere, hesaplardan hesaplara konuların değişmesinin önüne geçmek. Süreçler kısalırsa sigorta şirketlerinin de finansal açıdan karşılık yükü azalacaktır. Bu durumda maliyetlerimizin üstüne ayrıca eklenen daha yapay maliyetler ortadan kalkacak. Bu haliyle de şirketlerin teknik giderleri azalacak. Dolayısıyla bu zararın bir miktarının önüne geçilmiş olacak” dedi.