spot_img
Cuma, Ekim 18, 2024

GÜNCEL HABERLER

O ülke 2025’te sigortacılara ek vergi getiriyor

0
İtalya’da, vergi uygulamalarında yapılacak değişiklikle 2025 yılı bütçesinde bankalar ve sigorta şirketleri 3,5 milyar avrodan fazla katkıda bulunacak. İtalya, bankalar, sigorta şirketleri ve oyun işletme...

Anadolu Sigorta, Yüzde 30 Kulübü buluşmasında yer aldı

0
Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik projeleri ile sektöre liderlik eden Anadolu Sigorta, Yüzde 30 Kulübü Türkiye’nin geleneksel üye buluşmasına katıldı. Anadolu Sigorta Yönetim Kurulu...

Anadolu Sigorta’ya beş ödül birden

0
Anadolu Sigorta, yenilikçi projeleri ve yaratıcı kampanyalarıyla Smart-i Awards'ta ve Kristal Elma'da büyük başarılar elde etti. Smart-i Awards’ta (Smart Insurance Awards) ‘En İnovatif Ürün’...

RS Otomotiv Grubu’ndan sigorta sektörüne destek

0
KASIDER tarafından düzenlenen ve sigorta sektörüne emek veren kadınların rolüne odaklanan Yüksek Topuklar Sigorta Zirvesi’nin sponsoru olan RS Otomotiv Grubu’na takdim edilen plaket RS...

Türkiye Sigorta, UNWEPs imzacısı oldu

0
Türkiye Sigorta; kadınların tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmesini sağlamayı ve kadınların güçlenmesini hedefleyen Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri imzacısı...

DASK Tırı Doğu Anadolu Bölgesi’ni ziyaret ediyor

0
Deprem ve Zorunlu Deprem Sigortası farkındalığını artırmak için Türkiye turuna çıkan DASK Tırı, 14-31 Ekim tarihleri arasında Doğu Anadolu Bölgesi’ni ziyaret edecek. DASK Tırı...

Magdeburger Sigorta, ilk bölge ofisini İzmir’de açtı

0
Magdeburger Sigorta, ilk bölge ofisi Ege Bölge Müdürlüğü’nü, büyüme stratejisine paralel olarak acentelerine yerinde ve daha iyi hizmet verebilmek adına İzmir’de açtı. (BASIN BÜLTENİ) Ege...

Anadolu Hayat Emeklilik, 3 ödülün sahibi oldu

0
Anadolu Hayat Emeklilik, Reklamcılar Derneği tarafından bu sene 36’ncısı düzenlenen Kristal Elma Türkiye Reklam Ödülleri’nde Prim İadeli Hayat Sigortası reklam kampanyası ile üç ödül...

Anadolu Hayat Emeklilik acenteleri Edinburgh ve Tiflis’te

0
Anadolu Hayat Emeklilik, acentelerinin başarılarını Edinburgh ve Tiflis’te gerçekleştirdiği buluşmalarda bir araya gelerek kutladı. Etkinlikte, Türkiye’nin dört bir yanından ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden...

Quick Sigorta destekli VacciZone’un kurucusuna ödül

0
Quick Sigorta’nın destek verdiği aşı girişimi, VacciZone’un kurucusu Prof. Dr. Nesrin Özören ve ekibinin kanser immünoterapisinde ASC specks zerrecikleri buluşuyla, TeknoFest 2024’te düzenlenen 9’uncu...
ManşetNihat Karadağ yazdı: Kredi kartı ile otomobil alım dönemi

Nihat Karadağ yazdı: Kredi kartı ile otomobil alım dönemi

Kredi kartı ile otomotiv alımı yaygın bir şekilde tercih edilmeye başladığını otomotiv satıcılarımızda izlemeye başladık.  Kredi kartı ile taşıt kredilerine kıyasla daha düşük faiz oranı kredi kartı faiz oranı ile örneğin %3.56 gibi faiz oranları ile 12 aya kadar vadede kredilendirme yapılabilmektedir.

Kredi kartları limitlerine göre Savunma Sanayii Fonuna kesinti yapılması konusunun tartışıldığı bu günlerde, kredi kartları limitleri ile bağlantılı, ancak ekonomi gündemi ve piyasalar üzerinde bir başka önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum.

Hepimizin bildiği ve içerisinde yaşadığımız üzere; ülkemiz ekonomi gündeminin en önemli konusu yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ile bu sorunun çözümüne yönelik olarak öncelikle iç talebin daraltılması amacıyla uygulanan ekonomi politikaları.

2023 yılının ikinci yarısından itibaren makro ekonomi politikalarında rasyonel zemine dönen ekonomi yönetimi, bu hedeflere yönelik olarak; etkin politika faizleri ile finansal piyasalar arasında dengelenmenin sağlanması ve bu suretle de TL’nin reel olarak değer kazanması suretiyle enflasyonun baskılanması, kredi büyümesinin kısıtlanması suretiyle de iç talebin daraltılmasını hedeflenmiştir.

Belirtilen politikaların uygulanması ile;

  • Para politikası faizleri 5 puan artışla %50 seviyesine yükseltilmiş,
  • Faiz oranlarının yükselişi ve bankalara aylık %2 kredi büyüme sınırı getirilmesiyle yıllık TL kredi büyüme hızında 50 puan yavaşlama kaydedilmiştir.

Ancak, kredi hacminde belirtilen reel daralmaya karşın, iç talebin daraltılmasında ve enflasyon hedeflerinin ulaşılmasında ne ölçüde mesafe kat edildiğine baktığımızda aşağıdaki tablo önümüze çıkıyor.

Enflasyonda sıkça bahsedilen baz etkisinin Ekim ayı itibariyle sona ermesiyle bundan böyle enflasyonun ana eğilimleri daha net görülebilecek olsa da; ekonomistler yıl sonu enflasyonunun %40-45 aralığında gerçekleşeceğini öngörmektedirler.

İstenilen hedeflere ulaşılamamasında hane halkı ve reel sektör beklentilerinin kırılamaması, para politikalarının maliye politikaları ile desteklenmemesi ve benzeri gerekçeler ileri sürülebilecekse de, Ben burada kredi kartları harcamaları ve taksitlendirmelerinin etkisi üzerinde durmak istiyorum.

Tablo, daralan kredi hacminin iç talep ve enflasyon üzerindeki etkilerini kısıtlayan bir faktör olarak kredi kartı harcamalarının öne çıktığını göstermektedir. Bunun nedenleri irdelendiğinde ise:

Faiz Oranları Karşılaştırma Tablosu

Kredi kartı faiz oranlarının kredi faiz oranlarına göre önemli ölçüde düşük olduğu, satış noktalarında kullanılan pos komisyonlarının %3.56 gibi daha düşük fonlamaları içerdiği bu faiz oranları ile taksitlendirmelerin yapılabildiği de piyasa uygulamalarında görülebilmektedir.

Ayrıca, örneğin taşıt kredilerinde BDDK tarafından araç değerlerine göre uygulanan limitlerle mevcut fiyatlarda ancak 300 bin TL’na kadar bireysel kredi kullanılabilmektedir. Halbuki kredi kartlarında böyle bir limit olmadığı gibi, otomotiv bayilerinde son dönemde kredi kartı ile otomobil satışlarının yaygınlaştığı haberlerini de almaktayız.

Kredi kartlarının harcama potansiyeli ve iç talepteki etkilerini biraz daha incelediğimizde ise TCMB internet sitesinde yayınlanan “Bireysel Kredi Kartlarında Azami Akdi Faiz Oranlarının Bakiyeye Göre Farklılaştırılması” analizindeki tespitler dikkat çekiyor ve yukarıdaki tespitlerimizi doğruluyor.

Buna Göre:

  • Borç bakiyesi bulunan 28 milyon aktif kart kullanıcısının yaklaşık yarısı (14 milyon kişi) 25 bin TL’nin altında bakiyeye sahip.
  • Kredi kartlarının azami akdi faizi, diğer kredi türlerinin altında.
  • Bu durum, bireysel kredi kartları kanalından borçlanmayı ve tüketimi teşvik ediyor.
  • Bireysel kredi bakiyesini kredilendirme davranışı yüksek bakiye gruplarında daha yaygın.

TCMB’nin bu analizinden sonra yüksek bakiyeli grubun kredilendirme motivasyonunu azaltmak amacıyla, kredi bakiyesine göre kredi kartı azami faizlerinde farklılaşmaya gidilerek üst dilimde 25 puanlık artış, 25 bin TL’lik alt dilimde ise 75 puanlık düşüş yapılmıştır. (01.11.2024 tarihinde itibaren geçerli)

Ancak, bu uygulamanın etkisinin düşük olacağını düşünüyorum.

Bu analizleri biraz daha derinleştirmek amacıyla kredi kartlarının limit-risk-limit doluluk oranlarını incelediğimizde:

  • 100 bin TL üzeri limite sahip kişi sayısı toplam içerisinde %49 paya sahip
  • 100 bin TL üzeri limite sahip olanların toplam risk içerisindeki payı ise %88
  • 100 bin TL üzeri limite sahip olanların limit doluluk oranları sadece %23

Olduğu görülüyor.

Buradan şu sonuçlara ulaşılabilir:

Kredi kartı hacminin %88 gibi büyük bir kısmını oluşturan kişiler, tüm kredi hacmi kısıtlamalarına karşın %23 seviyesinde olan mevcut limit boşluklarını da kullanarak harcamalarına devam edeceklerdir.

Bunun iç talebi kısmaya yönelik çabaların önünde önemli bir engel olduğunu düşünüyorum.

Bu analizin piyasalara yansımasının somut bir örneği olarak:

  • Kredi kartı ile otomotiv alımı yaygın bir şekilde tercih edilmeye başladığını otomotiv satıcılarımızda izlemeye başladık. 
  •  Kredi kartı ile taşıt kredilerine kıyasla daha düşük faiz oranı kredi kartı faiz oranı ile örneğin %3.56 gibi faiz oranları ile 12 aya kadar vadede kredilendirme yapılabilmektedir.

   Nihat Karadağ/Quick Finans Genel Müdürü

İLGİLİ HABERLER