Meclis’e gönderilen Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi ile nükleer enerji tesislerine sigorta zorunluluğu geliyor. Ayrıca kanun teklifi ile Nükleer Sigorta Havuzu da kurulacak. Nükleer tesis işletenler ya da nükleer enerji alanında faaliyet gösterecek olanlar sigorta yaptıracaklar. Sigorta olmadan faaliyete izin verilmeyecek. Sigorta havuzu, nükleer enerji tesisi kuracak olanların ile bu alanda faaliyet gösterecek olan işletenlerin yükümlülüklerine sigorta sağlanabilmesi amacıyla kurulacak.
Nükleer enerji tesislerine sigorta zorunluluğu geliyor, Nükleer Sigorta Havuzu kuruluyor. Meclis’e gönderilen Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi; nükleer enerji ve nükleer enerjiye yönelik faaliyetlerin yürütülmesi ile ilgili düzenlemeler içeriyor. Kanun teklifi nükleer enerji faaliyetleri sırasında uygulanacak sigorta sistemini de düzenliyor. Sigortanın genel şartları ve Nükleer Sigorta Havuzu’nun şartları Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenecek.
Kanun teklifi ile nükleer tesis kurup, işletecekler ve nükleer enerji alanında faaliyet gösterecek olanlar sigorta olmadan faaliyet gösteremeyecek. İşletenler ya zorunlu olarak sigorta yaptıracaklar ya da başkaca bir teminat gösterecekler.
700 MİLYON AVRO TUTARINDA SİGORTA
İşte, Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi ile getirilen sigorta uygulamasının detayları.
- Tasarıya göre, nükleer tesis işletenler ya da nükleer enerji alanında faaliyet gösterecek olanlar Nükleer Düzenleme Kurumu’nun belirleyeceği şartlara göre ya sigorta yaptıracaklar ya da başkaca teminat gösterecekler.
- Sigorta ile ilgili düzenleme ve sigorta genel şartları, Nükleer Düzenleme Kurumu ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından ortak hazırlanacak yönetmelikle belirlenecek.
- İşleten; termal gücü 10 megavatın üzerinde olan nükleer reaktörler ile diğer nükleer tesisler için 700 milyon avro, bunların dışında kalan nükleer tesisler için 70 milyon avro, nükleer maddelerin taşınması için 80 milyon avro, nükleer maddelerin Türkiye sınırları içinde yapılacak transit geçişlerinde 80 milyon avro tutarında sigorta yaptıracak.
- Nükleer tesisin faaliyete geçmesi ya da nükleer enerji alanında faaliyet gösterilmesi için öncelikle sigorta sözleşmesi Nükleer Düzenleme Kurumu’na sunulacak, Kurum, uygun bulmaması durumunda işletme faaliyete geçemeyecek.
NÜKLEER SİGORTA HAVUZU
- Yaptırılan sigorta bir nükleer hadise durumunda nükleer zararın tazmini için kullanılacak.
- Nükleer tesisin kamuya ait olması halinde sigorta zorunluluğu aranmayacak.
- Nükleer Düzenleme Kanunu Teklifi ile Nükleer Sigorta Havuzu kurulması da öngörülüyor. Sigorta havuzu; nükleer enerji tesisi kuracak olanların ile bu alanda faaliyet gösterecek olan işletenlerin yükümlülüklerine sigorta sağlanabilmesi amacıyla kurulacak.
- Nükleer enerji alanında faaliyet gösterecek olanlar direk Nükleer Sigorta Havuzu’ndan sigorta yapılmasını talep edebilecek.
- Nükleer Sigorta Havuzu’nun işleyişini SEDDK belirleyecek. Bu konuda ileride yönetmelik yayınlanacak.
- Nükleer tesis işletenin sigorta ya da teminat bulamaması veya işleten tarafından sunulan sigorta ya da teminatın belirlenen miktarlardan az olması durumunda eksik kalan miktar Cumhurbaşkanınca belirlenecek usul ve esaslara göre karşılanacak.
- Bir nükleer hadise sonrasında mevcut sigorta belirlenen miktarları karşılamaması durumunda eksik kalan miktar Cumhurbaşkanınca belirlenecek usul ve esaslarla karşılanacak işletene rücu edilebilecek.
ZAMAN AŞIMI SÜRESİ 30 YIL
- Nükleer tesis ya da nükleer ile ilgili bir başka nedenden dolayı zarar görenler zararlarının tazminini sigorta şirketinden talep edecek.
- Nükleer zararların tespiti için Nükleer Zarar Tespit Komisyonu kurulacak. Nükleer hadise sonucu meydana gelen nükleer zararlar Komisyon tarafından tazmin edilecek. İşletenin sorumluluk sınırına giren tutar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından işletenden veya onun sigortacısından tahsil edilecek.
- Nükleer hadise sonucu can kaybı ile kişilerin sağlığına verilen zararlarla ilgili tazminat talepleri olayın gerçekleştiği tarihten itibaren 30 yılın, diğer nükleer zararlarla ilgili tazminat talepleri nükleer hadisenin gerçekleştiği tarihten itibaren 10 yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrayacak. Bu da yaptırılan sigortacıların, 10 yıl sorumlu olacağını gösteriyor.