DSÖ Avrupa Bölgesel Obezite Raporu’na göre, yetişkinlerin yüzde 59’u ve neredeyse her 3 çocuktan biri fazla kilolu. Obezite oranı yüzde 63 ile erkeklerde daha yüksek. Bu oran kadınlarda yüzde 54. Avrupa ülkelerinde obozite oranı en yüksek ülke ise Türkiye. Erkeklerde oran yüzde 25’e yakınken, kadınlarda bu oran yüzde 40’a yaklaşıyor. Toplam nüfusun yüzde 33’ü ise obezite sorunu yaşıyor.
Obezite, küresel bulaşıcı hastalık olmaya doğru gidiyor. DSÖ Avrupa Bölgesel Obezite Raporu 2022’nin sonuçları açıklandı. Rapor, fazla kilo ve obezite oranlarının Avrupa bölgesi genelinde salgın oranlara ulaştığını ve tırmanmakta olduğunu ortaya koyuyor. 2025 yılına kadar obezitenin yükselişini durdurmaya yönelik DSÖ Küresel Bulaşıcı Olmayan Hastalık (BOH) hedefini karşılama yolunda ilerliyor.
Rapora göre, Avrupa Bölgesi’nde yetişkinlerin yüzde 59’unun ve neredeyse her 3 çocuktan birinin (erkek çocukların %29’u ve kızların %27’si) fazla kilolu olduğunu ortaya koyuyor. Avrupa Bölgesi’ndeki yetişkinler için obezite prevalansı, Amerika hariç diğer tüm DSÖ bölgelerinden daha yüksek.
TÜRKİYE İLK SIRADA GELİYOR
DSÖ, yetişkinlerin yüzde 59’unun aşırı kilolu olduğunu tahmin ediyor. Obezite oranı yüzde 63 ile erkeklerde daha yüksek. Bu oran kadınlarda yüzde 54. Bazı ülkelerde erkekler için yüzde 70’e yakın veya yüzde 70’i aşıyor. Avrupa Bölgesi’ndeki yetişkinlerin dörtte biri (%23) obezite ile yaşıyor. Ülkelerin yaklaşık yarısı hem aşırı kilolu hem de obezitenin en yüksek seviyeleri görülüyor.
Ülkelerde yetişkinler arasında fazla kilo ve aşırı kilo dahil obezite prevalansı toplamda Türkiye’de yüzde 70’e yakın. Türkiye’de kadınlarda obezite dahil aşırı kilo oranı yüzde 70’e yaklaşırken, erkeklerde ise yüzde 65’e yaklaşıyor. Bu oranla Türkiye, kadın ve erkek toplam ortalamada Avrupa ülkelerinde obezitenin en yaygın görüldüğü ülke konumuna geliyor. Türkiye’den sonra ikinci sırayı Malta alıyor. Ancak Malta yüzde 80’e yakın oranla erkeklerde en fazla obezitenin yaygın olduğu ilk ülke konumunda.
Avrupa ülkelerinde obozite oranı en yüksek ülke ise Türkiye. Erkeklerde oran yüzde 25’e yakınken, kadınlarda bu oran yüzde 40’a yaklaşıyor. Toplam nüfusun yüzde 33’ü ise obezite sorunu yaşıyor.
YILDA 1,2 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR
Aşırı kilo ve obezite, Avrupa Bölgesi’nde önde gelen ölüm ve sakatlık nedenleri arasında ve son tahminler, bunların Bölge’deki toplam ölüm oranının yüzde 13’ünden fazlasına tekabül eden yılda 1,2 milyondan fazla ölüme neden olduğunu gösteriyor. Obezite, kanser, kardiyovasküler hastalıklar, tip-2 diyabet ve kronik solunum yolu hastalıkları dahil olmak üzere birçok riski artırıyor. Örneğin, obezite en az 13 farklı kanser türünün bir nedeni olarak kabul ediliyor ve Bölge genelinde yılda en az 200 bin yeni kanser vakasından doğrudan sorumlu olması muhtemel. Bu rakam önümüzdeki yıllarda daha da yükselecek. Fazla kilo ve obezite de engellilik için önde gelen risk faktörleri olup, Bölge’de toplam yılların yüzde 7’sinin engelli yaşamasına neden olmakta.
Aşırı kilolu insanlar ve obezite ile yaşayanlar, Covid-19 pandemisinin sonuçlarından orantısız şekilde etkilendi. Pandemi sırasında gıda tüketiminde ve fiziksel aktivite düzenlerinde, önümüzdeki yıllarda nüfus sağlığı üzerinde etkileri olacak ve tersine çevrilmesi için önemli çaba gerektirecek olumsuz değişimler oldu.