AXA Hayat ve Emeklilik Başkanı Olgun Küntay, BES fonlarının 2023 getirilerine değinerek, 2024 yılı hakkında öngörülerini paylaştı. Küntay, 2024 yılında altın, iç borçlanma, hisse fonlarının öncelikli olacağını söyledi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
AXA Hayat ve Emeklilik Başkanı Olgun Küntay, BES fonlarının, son 10 yılın 7’sinde enflasyonun çok üzerinde getiri sağladığını ve başarılı performans göstermeye devam ettiğini söyledi. Küntay, BES fonlarının 2023 getirilerine değinerek, 2024 yılı hakkında öngörülerini paylaştı.
2023’ün, altın ve kamu dış borçlanma kağıtları fonlarının yılı olduğunu, altında yüzde 84.7 getiri sağlandığını belirten Küntay, “Bunda ABD’de faiz indirme beklentisi ve devam eden jeopolitik risklerin etkisi oldu. Dış borçlanma fonları da ortalamada yüzde 77.9 getiri sağladı. Çok yakın dönemde ülke risk primi 300’ün altına indi ki, bu son 5 yılın en düşük değeri oldu. Bu durum bono faizlerini düşürdü, aynı anda kapital kazancı yaratmış oldu” dedi.
İÇ BORÇLANMA KAĞITLARINA İLGİ OLABİLİR
Küntay, altın ve dış borçlanma kağıtlarının dışında üçüncü en yüksek getiriyi yüzde 64 ile hisse fonlarının sağladığını ifade ederek, hisse fonlarının geçen yıl yüzde 200 getiriden bu yıl yüzde 60’lara gerilediğini kaydetti. Küntay, sözlerini şöyle sürdürdü;
“Geçen sene iç borçlanma kağıtları iyi getiri sağlamıştı. Çünkü geçen sene faizler düşüyordu. Faizler düşerken kağıtların değeri artıyordu. Bu sene tabii tersi, faizler yükseliyor, kağıtların değeri düştü. İç borçlanma kağıtlarının ortalama getirisi yüzde 27.5 oldu. Ama 2024’e bakarsak, iç borçlanmada daha pozitif bir görüntü var; çünkü faizler yükseliyor ama bir yandan da yılın ikinci yarısında faiz indirimleri başlayacaksa yine kağıtların değeri yükseleceği için iç borçlanma kağıtlarına 2024’te bir ilgi bekliyoruz.”
ALTIN, İÇ BORÇLANMA, HİSSE
2024’te rayına oturan bir ekonomi ve ülke notunda beklenen bir yükselmenin yabancıların ilgisini çekeceğini, bunun da hisse fonlarına katkı sağlayacağını vurgulayan Küntay, şu açıklamaları yaptı:
“Dış borçlanma kağıtlarında CDS primlerinde daha fazla artık düşmeyi çok kolay görmüyoruz. 300-350 arasında gelip gidecektir düşüncemiz var. Bu nedenle orada iç verim dışında yüksek getiri yaratması, yani bir kapital kazancı yaratması kolay görünmüyor. Altının da önü yine açık görünüyor. Çünkü yılın ikinci yarısından sonra Amerika’da faiz indirimi bekleniyor. Dolayısıyla 2024 yılında altın, iç borçlanma, hisse fonları öncelikli olacaktır. Dış borçlanmayı daha az tutmak gerekir diye düşünüyorum.”
SON YILLARIN EN YÜKSEK SİSTEME GİRİŞİ OLDU
Olgun Küntay, BES açısından 2023 yılını da değerlendirerek, özel emeklilik tarafında 2 milyonu aşkın sözleşme yapıldığını, bir milyon civarında da sözleşme kaybedildiğini belirterek, nette BES tarafında bir milyonluk bir artış sağlandığını, bunun son yılların en yüksek sisteme giriş sayısı olduğunu, bunda da devlet katkısının yüzde 30’a çıkması ve sistemin 18 yaş altına açılmasının katkısı olduğunu kaydetti.
2023 yılı sonunda 18 yaş altında bir milyonun üzerinde katılımcı sayısına ulaşıldığına da dikkat çeken Küntay, “Toplam fon da 12,5 milyar liraya geldi. 2023 yılında BEFAS platformu da hızlı bir gelişim gösterdi. 2023 sonunda 185 bin sözleşmenin BEFAS platformu üzerinde işlem yaptığını görüyoruz. Toplam sözleşme sayımızın 10 milyonun üzerinde olduğunu düşünürsek, 2022 yılında bu sayı 54 bindi, 185 bine geldi.”