TSB Başkanı Atilla Benli, Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi sonuçları üzerine açıklamalar yaptı. Benli, Raporda dikkatini çeken noktaya değinerek, “Amerika’da, sigorta sektörü, yüzde 51,60 ilave katkıda bulunurken, bizde yüzde 52’ye çıkıyor. Yani çarpan etkisi, gelişmiş ülkeler bazında bir puan daha üstte olumlu etki yapıyor. Biz o baza çıktığımız zaman Amerika’dan daha verimli bir katkımız olacak” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, sigorta sektörünün toplam yarattı fonun 523 milyar liraya ulaştığını, 2022’nin üçüncü çeyreği itibariyle de sektörün 60 milyar liralık tazminat ödediğini açıkladı. Benli, ‘Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi’ sonuçları üzerine açıklamalar yaptı.
Atilla Benli, mevcutta sigortalılık oranının yüzde 2,2’den, 3,5’e çıktığında ilave olarak GSMH’ya 270 milyar liralık katkı sağladığını, bu oranın gelişmiş ülkelerdeki yüzde 4,5 oranına çıktığında 421 milyar liralık ek katkı yaptığını belirterek, “Bu rakamlar 2021 yılı rakamlarına göre. Şu anda zaten toplam yarattığımız fon 523 milyar liraya geldi. Çeyrek sonu itibariyle 60 milyar liralık hasar ödedik. Ödenen hasarın dolaylı etkilerine baktığımızda; o sektörlerdeki şirketlerin üretime devam edebilmesi gibi çok daha büyük rakamlar çıkacaktır” dedi.
GELİŞMİŞ ÜLKELERDEN DÜŞÜK
Atilla Benli, Türkiye Sigortacılık Sektörü Ekonomik Etki Analizi raporunda dikkatini çeken noktaya da değinerek, “Amerika’da, sigorta sektörü, yüzde 51,60 ilave katkıda bulunurken, bizde yüzde 26,5’in üzerine acenteler ve dağıtım kanalları ile birlikte katkıyı koyduğumuzda yüzde 52’ye çıkıyor. Yani çarpan etkisi, gelişmiş ülkeler bazında bir puan daha üstte bir olumlu etki yapıyor. Biz o baza çıktığımız zaman Amerika’dan daha verimli bir çalışma ve katkımız olacak. Aslında sektör verimli çalışıyor, etkisi çok yüksek, gelişmiş ülkeler seviyesinde etki yapıyor; ancak sigortalılık oranı gelişmiş ülkelerden düşük” şeklinde konuştu.
GENEL ŞARTLARDA DOKUNUŞLAR GEREKİYOR
Atilla Benli, “Etki Analizi Raporu sonuçlarına bakıldığında bugün sektörde yaşanan trafik sigortası sorununa ne gibi katkısı olacaktır?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Trafik sigortasının bu anlamda hiçbir faydası yok. Bu raporun ışığında burada da mevzuattan beklediklerimiz var; eşdeğer parça veya değer kaybının Avrupa’da, gelişmekte ülkelerde olduğu gibi olması gibi. Belki o da bir kanun değişikliği gerekiyor. Genel şartlarda bazı dokunuşlar gerekiyor. Aslında biz, trafik sigortasında çok da kar beklemeyiz ama bu denli de zarar beklemeyiz. Dolayısıyla trafikteki hasar/prim oranını yüzde 120, yüzde 130 seviyesine çekebilirsek; o zaman bu etki analizi diyor ki, 10 puan düşürdüyseniz 70 puan iyileşme göreceksiniz zararda. Aynı zamanda bizim daha oyunun başında olduğumuz finansal sigortalar, katılım sigortacılığı var. Bizim oto sigortaları dışında bakmamız gereken ve gelişmemiz gereken çok fazla branş var. Oralardaki büyümeyi de sağlamamız için bir takım mevzuatlar gerekiyor. Vatandaşımızın da sigorta bilincinin artması gerekiyor.”