SGK’nın bazı hastaneler ile anlaşmasını bitirmesi tamamlayıcı sağlık sigortalıları sıkıntıya sokacak mı? Eminim bazı sigortalılar sorun yaşayacaktır ama Türkiye genelinde bin 500’e yakın özel hastane var ve SGK’nın da kamu, özel, üniversite olmak üzere yine Türkiye genelinde 2 bin 500 hastane ile anlaşması bulunuyor. SGK’nın aldığı kararla anlaşmasını iptal eden hastaneler kimler?
Şu sıralar özel sağlık sigortalıları, özellikle de tamamlayıcı sağlık sigortalıları endişeli. Endişelerinin nedeni de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), 7 Haziran itibariyle bazı özel hastaneler ile anlaşmasını sonlandırması. Bu tarihten bugüne kadar tamamlayıcı sağlık sigortası yaptıran kimi okuyuculardan, ‘bu iş bizi etkileyecek mi?’ diye sorular alıyorum. Etkilemiş olacak ki, geçenlerde yakın bir dostum arayarak, ‘bizim çocuğu her zaman gittiğimiz hastaneye götürdüm, SGK ile anlaşma yapmadık, tamamlayıcı sağlık sigortanızı kullanamazsınız diye geri çevirdi, şu işi bir gündeme getirsen’ dedi.
Durumu kısaca özetleyeyim. SGK, bu ayın başında, bazı özel hastanelere kısmi branşlarda hasta kabul anlaşması yerine tüm branşlarda hasta kabul şartı getirdi ve hastanelere de 7 Haziran tarihine kadar süre tanıdı. Bu ne anlama geliyor? Bugüne kadar bazı özel hastanelerin kardiyoloji, tıbbi onkoloji gibi branşlarda SGK ile anlaşması vardı ve bu branşların dışında hasta kabul etmiyorlardı. SGK, bu ayın başında, bu hastanelere, ‘Ya tüm branşlarda hasta kabul edersin anlaşma yaparız ya da tüm anlaşmamızı fesh ederiz’ dedi ve hastanelere de 7 Haziran tarihine kadar süre tanıdı.
18 HASTANE SİSTEMDEN ÇIKTI
Sonuçta, 24 hastaneden 18’i, SGK’nın bu teklifini kabul etmedi ve 18 hastanenin anlaşması SGK tarafından feshedildi. Bu 18 hastanede; kardiyoloji, kardiyovasküler cerrahi, tıbbi onkoloji, radyasyon onkolojisi, doku organ nakli, acil ve hiperbarik oksijen tedavisi branşlarında sunulan tedaviler artık SGK tarafından karşılanmıyor. Bu da 1 milyona yakın hastanın tedavi giderlerini SGK’nın karşılayamayacağı anlamına geliyor ki, bahsi geçen hastalıklar kalp, kanser gibi kritik hastalıklar. Bu kişilerin bir kısmı kemoterapi ve radyoterapi görüyor, bir kısmı organ nakli bekliyor.
Bu hastalardan bir kısmı da tamamlayıcı sağlık sigortası olanlar. Malum, tamamlayıcı sağlık; SGK ile anlaşmalı özel hastanelerin ayakta ve yatarak tedavilerde talep edeceği her türlü fark ücretini karşılayan özel sağlık sigortası ve sigorta, SGK’nın ödediğinin üzerini tamamlıyor. Özellikle son birkaç yılda tamamlayıcı sağlık sigortası bir hayli revaçta ve sigortalı sayısı neredeyse 3 milyona yaklaşmış durumda. Revaçta olmasının nedeni de, SGK’nın ödediğinin üzerine tamamladığından fiyatının, özel sağlık sigortasına göre çok daha uygun olması.
TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI
Peki, SGK’nın bazı hastaneler ile anlaşmasını bitirmesi tamamlayıcı sağlık sigortalıları sıkıntıya sokacak mı? Eminim bazı sigortalılar sorun yaşayacaktır ama Türkiye genelinde bin 500’e yakın özel hastane var ve SGK’nın da kamu, özel, üniversite olmak üzere yine Türkiye genelinde 2 bin 500 hastane ile anlaşması bulunuyor. SGK’nın aldığı kararla anlaşmasını iptal eden hastaneler kimler? Ağırlıklı, Aplus diye adlandırılan hastaneler ki, bunların da sayısı çok fazla değil. Ayrıca, SGK ile anlaşmasını sonlandıran hastanelerin büyük bir çoğunluğu da İstanbul’daki hastaneler. Kaldı ki, kardiyoloji, onkoloji gibi branşların dışında zaten bu hastanelerde tamamlayıcı sağlık sigortası geçmiyordu. Evet, bazı sigortalılar sorun yaşayacak ve doğal olarak SGK ile anlaşmalı hastanelerde tedavilerine devam edecek ama genel anlamda bakacak olursak şu aşamada tamamlayıcı sağlık sigortalıların endişe duymasına gerek yok.
Şunu da belirteyim, sigortalılar endişe duymayacak ama bir milyona yakın hasta ciddi mağdur durumda. Alıştıkları, bildikleri hastane; alıştıkları, bildikleri doktorlarla devam etmek istiyorlar ki, haklılar. Eminim, SGK ile anlaşmasını iptal eden özel hastaneler; hastaların mağdur olmaması adına orta bir yol bulacaklardır; daha da ötesi her iki kesimin de orta yolu bulmaları gerekir.
Noyan Doğan/Hürriyet Gazetesi