Sigorta Gazetesi

‘Özkaynaklar gittikçe eriyor’

Sigorta Tatbikatçıları Derneği Başkanı Fahri Altıngöz, konsolide özkaynak toplamının 25 milyar TL’den, 36 milyar TL’ye çıktığını belirterek, “Bir artış ve yüzde 120’lik prim büyümesi var ama trafik sigortalarında da 8 milyar TL zarar var. Bu da özkaynakların gittikçe eridiği anlamına geliyor” dedi.

Sigorta Tatbikatçıları Derneği Başkanı Fahri Altıngöz, sigorta sektöründe özkaynakların eridiğini söyledi. 24 Kasım’da, Quick Sigorta Acenteler Toplantısı’nda düzenlenen Sigorta Gündemi panelinde konuşan Fahri Altıngöz, reasürans piyasaları hakkında bilgi verdi.

Fahri Altıngöz, geçmiş 2001 ve 2008 krizlerinde dünya reasürans piyasasının ciddi etkilendiğini ve bunun Türkiye’yi de etkilediğini belirterek, “Reasürans, şirketler açısından bir ihtiyaç ve de zorunluluk; çünkü bu kadar büyük ölçüdeki riski şirketlerin mevcut öz kaynaklarıyla tutma şansı yok” dedi.

TRAFİK SİGORTASINDA 8 MİLYAR TL ZARAR VAR

Sigorta sektörünün üçüncü çeyrek sonuçlarına göre konsolide özkaynak toplamının 25 milyar TL’den, 2022’nin eylül sonu itibarıyla 36 milyar TL’ye çıktığını ifade eden Altıngöz, “Nominal bir artış ve yüzde 120’lik prim büyümesi var ama öbür yandan trafik sigortaları özelinde sektörde 8 milyar TL zarar var. Bu da özkaynakların gittikçe eridiği anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

TÜKETİCİNİN TEMİNAT TALEPLERİ ARTACAK

Fahri Altıngöz, sigortacılığın uzun vadeli bir iş olduğunu, ancak bunu yaparken de gelir elde edilmesi gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son geldiğimiz noktada reasürans piyasalarında ciddi bir daralma gözlendi. Sigortacılık ölçek işi ve mutlaka hacmi büyütmemiz gerekiyor. Başta deprem olmak üzere doğal afet ve iklim değişikliğinin getirdiği riskleri göz önüne alınca tüketicinin de teminat talepleri giderek artacaktır. Dolayısıyla şirketlerin de bu kapsamda ürün gamını nasıl genişleteceğini düşünmesi önem arz ediyor.”

Exit mobile version