Gelir koruma sigortasına ilişkin karar Resmi Gazetede yayımlandı. Buna göre, gelir koruma sigortasında, sigorta priminin yüzde 60’ı oranında prim desteği, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinden TARSİM’e aktarılacak. Karar sonrası TARSİM’den de açıklama yapıldı.
Gelir koruma sigortasında prim desteği yüzde 60 olarak açıklandı. Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından 202 Yılında Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler ve Bölgeler İle Prim Desteği Oranlarına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Resmi Gazetede yayımlandı. Buna göre, gelir koruma sigortasıyla Konya ilinde pilot proje kapsamında ekmeklik ve makarnalık buğday ürünlerinde verim değişimi ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü alım baremine göre Konya Ticaret Borsası’nda hasat sonrası oluşan ürün fiyatının beklenen fiyattan farklı olması nedenlerine balı oluşacak gelir kaybı riski TARSİM tarafından teminat altına alınacak.
Karar da, gelir koruma sigortasında, sigorta priminin yüzde 60’ı oranında prim desteği, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinden TARSİM’e aktarılacak.
KONYA’DA UYGULAMAYA ALINDI
Karar sonrası TARSİM’den de açıklama yapıldı. TARSİM’in internet sitesinde yayınlanan ‘Gelir Koruma Sigortası Konya İli Genelinde Uygulamaya Alındı’ açıklamasına göre; 22 Ekim 2022 tarihli ve 31991 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında, Konya ilinin tüm ilçelerinde buğday ürününde yüzde 60 devlet prim desteği ile Gelir Koruma Sigortası’nı 2023 yılı üretim sezonu için uygulamaya aldığına değinildi. Uygulamanın tüm Türkiye’de buğday üreticilerinin hizmetine sunulması için çalışmaların devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, “Gelir Koruma Sigortası, Konya’nın Cihanbeyli, Karatay ve Kadınhanı ilçelerinde ekmeklik ve makarnalık buğday ürünlerinde 2021 yılında pilot uygulama olarak başlatılmıştı” denildi.
GELİR KAYBI TEMİNAT ALTINA ALINACAK
Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Gelir Koruma Sigortası branşı ile söz konusu ürünlerdeki verim değişimi ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü alım baremine göre, Konya Ticaret Borsasında hasat sonrasında oluşan ürün fiyatının beklenen fiyattan farklı olması nedenlerine bağlı oluşan gelir kaybı riski (üreticinin iklim değişikliği nedeniyle oluşabilecek kuraklık, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış, dolu, rüzgar, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını, yabani hayvan ve buna benzer nedenlerden kaynaklı verim değişimi ve hasat sonrası oluşan ürün fiyatının beklenen fiyattan farklı olması nedenlerine bağlı olarak oluşan gelir kaybı riski), ilgili genel şartlar ile tarife ve talimatlar çerçevesinde; Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilerin, özlük, ürün ve arazi bilgileri dikkate alınmak suretiyle teminat kapsamında yer alıyor.”