Emaa Sigorta Genel Müdürü Prof. Dr. Aykut Ekinci, sigorta sektörünün 2024 yılını değerlendirerek, 2025 beklentilerini anlattı. Ekinci, finansal okuryazarlığın temel taşının sigortacılık olduğunu vurgulayarak, sigorta okuryazarlığının gerekliliğine dikkat çekti.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Emaa Sigorta Genel Müdürü Prof. Dr. Aykut Ekinci, sigorta sektörü açısından 2024’ün toparlanma yılı olduğunu, 2025’in ise normalleşme yılı olacağını söyledi. Ekinci, 2024’te, düşen enflasyonla birlikte mali karların teknik karı da dengelediğini, karlılıkta ve özsermayede sektörün başarılı bir yıl geçirdiğini belirterek, prim üretimi artarken özsermayenin arttığını, sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 158 olduğunu kaydetti. Ekinci, sektörün, sağlıklı bir yılı geride bıraktığını bildirdi.
2025 yılının ise sektör açısından normalleşme yılı olacağını ifade eden Ekinci, bu konuda şunları söyledi:
“2024 yılında mali kar çok ön plandaydı. 2025’te düşen enflasyonla beraber artık teknik tarafa, gerçek sigortacılığa daha fazla dönüyor olacağız. Mali kar düşüyor olacak. 2025 sonunda muhtemelen göreceğimiz senaryo şu olacak. Yine yüksek bir prim büyümesiyle karşılaşacağız. 2024’te yüzde 44 bir özkaynak karlılığımız var. Yani enflasyona karşı erimeyen bir karlılığı var sektörün. 2025’te bunun biraz düştüğünü göreceğiz. Çünkü mali kar tarafında bir düşüş göreceğiz. Ama sektörün teknik anlamda daha iyi çalıştığını, müşteriyle daha iyi iletişim kurduğunu ve ürünlerin çeşitliliğinin daha fazla arttırdığını göreceğiz. Çünkü enflasyon her zaman obezite gibidir, hızı ve hareketi yavaşlatır. 2025 normalleşme yılı olacak. Sektörün daha hızlı koştuğunu göreceğiz” dedi.
SİGORTA FİNANSAL STRESTEN KURTULMA ARACI
Aykut Ekinci, sigorta okuryazarlığı hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Finansal okuryazarlığın temel taşının sigortacılık olduğunu vurgulayan Ekinci, “Türkiye’de sigortacılık sektörü yurtdışındaki kadar çok gelişmediği için finansal okuryazarlık dediğimizde biz şunu anlıyoruz; paranın geleceğini yönetmek. Bu çok önemli. Herkes parasının geleceğini yönetsin. Çünkü kendiniz, aileniz ve sevdikleriniz için geleceği finansal olarak inşa etmek için çok önemli” dedi.
Sigorta okuryazarlığını normalin dışını yönetme olarak nitelendiren Ekinci, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Siz normali yönetiyorsunuz, yani normal olarak diyorsunuz ki ben dolara yatırayım, altın alayım, paramla bu kadar tasarruf edeyim, buradan konut kredisi alır ev alıyım. Bu sizin normaliniz. Bunu yönetiyorsunuz. Normalin dışını kim yönetiyor? Sigorta poliçeleri bir finansal planlama aracı oluyor ve sizin karşınıza hayatınızda belki üç, beş kere çıkabilecek normal dışı olayları yönetiyor. Yönettiği zaman siz aslında çok daha rahat, çok daha iyi bir finansal yönetime sahip oluyorsunuz. Herhangi bir beklenmedik olayda da finansal stresten kurtulmuş oluyorsunuz. Neden? Çünkü sigorta okuryazarlığına sahip bir bireysiniz.”
TÜRKİYE’DE YAŞIYORSANIZ SİGORTA OKURYAZARLIĞI ŞART
Aykut Ekinci, Türkiye gibi ekonomik dalgalanmaların yaşandığı bir ülkede sigorta okuryazarlığının şart olduğuna da dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de yaşıyorsanız finansal okuryazarlığınız ve sigorta okuryazarlığının olma ihtiyacı yüzde yüz. Çünkü eğer bunları bilmezseniz, yıllarca biriktirdiğiniz bir para, bir enflasyon dalgasında bir anda azalabilir ve 20 yıl boyunca yaptığınız yatırımın birkaç senede yarıya düştüğünü görebilirsiniz. O yüzden özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan; yani dalgalanmaların olduğu, enflasyonun yüzde 70’e çıkabildiğini, yüzde 30’a düşebildiği, faizlerin yükselebildiği, konut kredilerinin değişebildiği, finansal şokların çok olduğu, sizi yerinizden edebilecek dalgalanmanın olduğu ülkede kesinlikle hem finansal okuryazarlık hem de onun temel taşı sigorta okuryazarlığının olması gerekiyor. Finansal okuryazarlık dediğimizde parayı yönetme anlıyoruz. Hayır, kesinlikle sigorta okuryazarlığının da bunun temelinde yer alması gerekiyor.”