Prof. Dr. Mustafa Erdik, beklenen İstanbul depremini hazırlık, kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında açıklamalar yaptı. Erdik, “Kentsel dönüşüm hedefi, belki 50 yıl ve daha üzeri zamanda gerçekleştireceğimiz bir hedef. Önemli olan güçlendirme yapmak. Binayı kurtarmaya bakmayacağız, insanlar canını kurtarsın. Güçlendirmeyi de harici yapacağız” dedi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Prof. Dr. Mustafa Erdik, depremlerde önemi, yerine koyamayacağımız insan hayatı ve kültürel miraslara verilmesi gerektiğini, paradigmaların ve hedeflerin de buna uygun olması gerektiğini söyledi. Erdik, kentsel dönüşümün o hedeflere ulaşmadaki vasıtalardan sadece bir tanesi olduğunu belirterek, “Yani kentsel dönüşüm hedefi, belki 50 yıl ve daha üzeri zamanda gerçekleştireceğimiz bir hedef. Depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. Hedefi, insan canı ve tarihi kültürel bağlığımız kabul edip onlardaki azaltmaya gitmek için hangi vasıtalara ihtiyacımız var onlara bakmak lazım” dedi.
Bu hedefte de en önemli argümanın depreme karşı güçlendirme olduğuna dikkat çeken Erdik, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Orada da özel bir güçlendirme yapacağız. Güçlendirmeyi sadece insanların canını kurtaracak ölçüde yapacağız. Binayı kurtarmaya bakmayacağız, insanlar canını kurtarsın. İkincisi de güçlendirmeyi harici yapacağız. Harici güçlendirme şudur. Bir kere sizin emsal şudur budur dertleriniz olmayacak. Mevcut binayı harici olarak güçlendireceksiniz. İçindekileri de boşaltmayacaksınız. Dışarıdan kötü gözükebilir, varsın kötü gözüksün. İnsanların canlı çıkması önemli. Deprem olmadı; imkanı varsa harici güçlendirmeyi söker, istediği gibi yıkar, yeniden yapar. O ayrı bir konu. Şu an bizim için önemli olan can kayıplarının azaltılması.”
YENİ BİR KAMPANYA YAPMAMIZ LAZIM
Mustafa Erdik, bugüne kadar harici güçlendirme yapılmadığını, nedeninin ise şartnamede olmadığını vurgulayarak, bu konuda şunları söyledi:
“Harici güçlendirme ile ilgili bir madde yok. Dünyada yapılıyor. Amerika’da olsun, Japonya’da olsun harici olmayan güçlendirme yok gibi. Çünkü insanları yerlerinden etmek, onların kiralarını ödemek, aylar sonra yeniden binaya almak; bunlar masraflı ve zaman alan durumlar. O bakımdan tüm dünyada güçlendirmeler harici yapılıyor. Harici güçlendirmenin maliyeti yıkıp, yeniden yapmaktan çok daha ucuz. Harici güçlendirme için bizim yeni bir kampanya ve yeni bir şartname hazırlamamız lazım.”
SORUN TEKNİK DEĞİL SOSYAL
Mustafa Erdik, “Harici güçlendirmenin yasal engeli nedir, neden yapılamıyor?” sorusunu ise şöyle yanıtladı.
“Teknik olarak bir sorun yok ama sosyal olarak sorun var. İnsanlar oturduğu evleri icabında satıp para kazanmak istiyor. Değerini kaybetsin istemiyor. Böyle bakarsanız güçlendirilmiş, tamir görmüş ev dendiğinde emlağın değeri düşüyor. Anayasaya göre hepimizin canından baş sorumlu, devlettir. İmkanı olan varsın, yıkıp, yeniden yapsın. Ama imkanı olmayanlar, evini kentsel dönüşüme sokamayanlar için harici güçlendirme öncelikli olmalıdır. Kentsel dönüşüm dursun demiyorum; o devam etsin ama bunun yanında bunu da koyalım. Bu da vasıtalardan bir tanesi.”