Meclis Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu’nun tespitlerine göre iklim değişikliği en çok kuraklığı etkileyecek ve sulama konusunda seferberlik yapılmalı.
Meclis Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu, Meclis Başkanlığına sunulacak iklim raporu öncesi tespitlerde bulundu. Buna göre, iklim değişikliği en çok kuraklığı etkileyecek. Önlem olarak da az su ile çok alanı sulayan sistemlere geçilmesi için seferberlik yapılması gerekiyor.
EN ÖNEMLİ SEKTÖR GIDA OLACAK
TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu Başkanı Veysel Eroğlu, rapor hakkında değerlendirmelerde bulunarak, iklim değişikliğinin en fazla kuraklığı etkileyeceğini belirterek, “Sulamada az su ile çok alanı sulayan sistemlere geçilmesi için seferberlik yapılması, bütçenin bunun üzerine arttırılmasını teklif ettik. Yakın gelecekte dünyadaki en önemli sektör, gıda üretimi olacak. Türkiye bu konuda önemli adımlar atıyor. 8,5 milyon ekonomik sulanabilir alanın 6,5 milyonunu suladık. Geri kalan kısmının hemen sulanması lazım” dedi.
HAVA KİRLİLİĞİNİN AZALTILMASI İÇİN TEDBİRLER ALINMALI
Veysel Eroğlu, yenilenebilir enerjinin önemine de dikkat çekerek, enerjinin büyük kısmının ithal edildiğini ve hidroelektrik santrallerinin süratle bitirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Rüzgar ve güneş enerjisinin daha fazla kullanılması gerektiğini ifade eden Eroğlu, “Termik santrallerdeki hava kirliliğinin azaltılması için gerekli tedbirler alınması gerekiyor. Bir diğer husus, yutak alanlar çok önemli. Sera gazları dediğimiz gazları tutan, ağaçlardır, ormandır. Bizim orman varlığını arttırmamız gerekir. Bozuk orman alanlarını ıslah etmemiz gerekir” dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE YAĞIŞ REJİMİ DEĞİŞİYOR
Eklim Değişikliği Raporu’nda sel ve taşkınların önüne geçilmesi için de öneriler olacağına değinen Eroğlu, “Küresel iklim değişikliğinde yağış rejimi de değişiyor. Batı Karadeniz’de meydana gelen sel olayları nasıl oldu? Türkiye’de yıllık düşen ortalama yağış, 24 saatte düştü. Bir yılda yağan yağışın yüzde 60’ı düştü. Buna karşı tedbir almamız gerekiyor. Yukarı havzalarda suyu tutmak için gerekli erozyon kontrol çalışmaları yapılmalı. Ağaçlandırma faaliyetleri havzadan başlar. Nehirlerin, ırmakların yukarısından bu çalışmalara başlanması gerekiyor” şeklinde konuştu.