Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul Sanayi Odası’nın düzenlediği toplantıda sigorta sektörü hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Yılmaz, “Reel sektörün sigorta araçlarını yeteri kadar benimsenmediğini görüyoruz. Sigortacılık sektörü henüz arzu ettiğimiz yerde değil maalesef” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, reel sektörde, sigorta araçlarının yeteri kadar benimsenmediğini söyledi. İstanbul Sanayi Odası’nın düzenlediği ‘Türkiye’de Sanayinin Sigortalanması: Sorunlar ve Çözüm Önerileri Paneli’nin açılışında konuşan Yılmaz, firmaların ticari ve sınai faaliyetleri sürecinde karılaşacakları riskleri etkin şekilde yönetebilmek için sigortanın korumasına ihtiyaç duyduklarını belirterek, sigorta koruması olan işletmenin hasar durumlarında hızlıca toparlanarak, yeniden faaliyetlerine başlayabildiğini kaydetti.
Yılmaz, “Ancak reel sektörde sigorta araçlarının yeteri kadar benimsenmediğini görüyoruz. Aslında genelde de öyle bir sıkıntımız var. Sigortacılık sektörü henüz arzu ettiğimiz yerde değil maalesef. Burada, sigortalılık bilincini, sigortacılığın hem sosyal hem de ekonomik hayatımızdaki kıymetini daha fazla kesimlere yaymak durumundayız.”
SİGORTA POLİÇELERİ YENİLENMİYOR
Cevdet Yılmaz, TOBB tarafından 2023 yılında sigorta teminatı bulunmayan sanayi kuruluşlarına yönelik yapılan bir anket çalışmasında ankete katılan sanayi kuruluşlarının yüzde 51’inin son 5 yıl içerisinde hiçbir hasar yaşamamalarına rağmen sigorta poliçelerinin yenilenmediğini ve diğer sigorta şirketlerinden de poliçe yaptıramadıklarını beyan ettiklerine dikkat çekti.
6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketi sonrasında, büyük yatırımlara sahip bölgedeki sanayicilerin sigorta yaptırmamaları ya da yeteri kadar sigorta teminatı almamaları nedeniyle ağır maliyetlere katlandıklarını da vurgulayan Yılmaz, “Sanayi sektöründe sigortacılık anlayışının sadece hasar ve kaybın ortaya çıktığı durumlarda değil, tüm iş süreçlerinde başvurulacak bir güvence mekanizması haline dönüştürülmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
SANAYİCİ İLE SİGORTACI İŞBİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞMALI
Yılmaz, geçtiğimiz yıl dünya genelinde iklim değişikliğine bağlı olarak artan doğal afet kaynaklı hasarların reasürans piyasasında daralma ve maliyet artışı oluşturduğunu da belirterek, “Sigorta şirketlerinin karşı karşıya kaldığı bu maliyet artışlarının sanayicilerimize prim artışı olarak yansıdığını ve sanayicilerimizin sigorta teminatı bulmakta zorluk çektiğini biliyoruz. Bu sorunları aşma yönünde sanayicilerimizin ve sigortacılık sektörünün ortak akıl ve işbirliği içinde çalışacaklarına inancımız tamdır” şeklinde konuştu.