Sigorta Gazetesi

Sağlık masaya yatırıldı. İşte, o toplantıda konuşulanlar

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nin düzenlediği Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları’nda baştan sona sağlık sistemi masaya yatırıldı. Toplantıya, kamu ve özel sektörden birçok konuşmacı katıldı ve ilginç tespitlerde bulundu. Peki, toplantıda neler konuşuldu? İşte, Sağlıkta Ortak Akıl Toplantılarında konuşulanlar.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nin (OHSAD), her yıl geleneksel olarak düzenlediği ve bu yıl 12’ncisi gerçekleşen ‘Sağlıkta Ortak Çözüm Toplantıları’nda ‘Sağlıkta Dijitalleşme ve Yeni Dönem Sağlık Politikaları’ tartışıldı. Toplantıya, Sağlık Bakan Yardımcıları Şuayip Birinci, Sabahattin Aydın, SGK Başkanı Cevdet Ceylan, GSS Genel Müdürü Prof. Dr. Gökhan Tuna Öztürk, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyeleri Dr. Sema Ramazanoğlu, Zülfüye Füsun Kümet ile kamu ve özel sağlık kuruluşları temsilcileri katıldı.

AYDIN: SİSTEM REGÜLE EDİLECEK

Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sabahatin Aydın, konuşmasında, pandemi sürecinde sağlık sektörünün geçirdiği sürece ilişkin değerlendirmede bulunarak, pandemiyle tüm dünyada sağlık sistemlerinin büyük bir sınava maruz kaldığını kaydetti. Türkiye sağlık sektörünün bu süreçten alnının akıyla çıktığını da belirten Aydın, “Gelecekte sağlık sistemleri daha regüle edilecek ve otoritenin kurallarına daha da tabii olacaktır diye düşünüyorum. Pandemi döneminde bir şey daha farkettik. Bilimsel bilginin ne kadar tartışılır olduğunu gördük” dedi.

CEYLAN: BAŞVURU SAYISI 450 MİLYONA ÇIKTI

Toplantıda konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Cevdet Ceylan, 2010 yılında sağlık hizmetlerine başvuru sayısının 270 milyonlardayken 2021 yılında 450 milyona çıktığını belirterek, şunları söyledi: “Özel sağlık hizmet sunucularına yaptığımız ödeme 14,5 milyar TL. Sağlık hizmetleri ile ilgili düzenlemeler yaparken elbette vatandaşın sağlığını önceleyerek, elimizdeki bütçe imkanlarını en doğru şekilde kullanmayı hedefliyoruz. Akılcı ve önleyici sağlık hizmeti sunmak bizim öncelikli görevimiz. Bir düzenleme yaparken bütün ihtiyaç analizlerini yapıyoruz. 26,27 milyarlık bir artış yapmış olduk son yapılan birkaç SUT düzenlemesiyle.”

ÖZTÜRK: GSS BÜTÇESİ 240 MİLYAR TL

Genel Sağlık Sigortası (GSS) Genel Müdürü Prof. Dr. Gökhan Tuna Öztürk, GSS bütçesinin 240 milyar TL’ye ulaştığını ve bu bütçenin yüzde 40’ının ilaç ödemelerine gittiğini, bu kapsamda yeni bir modeli gündeme aldıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Tedavi ve ilaç kısmında belli tasarruflar oluşturmamız ve belli ödeme yöntemleri oluşturmamız lazım ki güzel uygulamaları finanse edebilelim. Önemli projelerimiz de şu an masada. Bunlardan ilk proje kalite odaklı finansman modeli. Bu projede verilerimizi MEDULA’dan alıyoruz. Bir de ulusal kayıt sistemimiz var. İlaçların ve tıbbi diğer bilgilerin izlenip toplanması amaçlarımızın başlıcalarından biri. İlaçlar için Maliyet-Etkinlik Analizinin Uygulanması ve Ulusal Maliyet Etkinlik Eşiği Belirlenmesi projemiz de ilaç kullanım oranında dengeyi değiştirmek. Ödeme için yeni bir model uygulanması gerekiyor bu anlamda. Kalite ayarlı yaşam yılının ölçülmesi ve eşik değerlerin belirlenmesi gibi noktalarda çalışmalar yürüteceğiz.”

BAHAT: ÖZEL HASTANELER BATIYOR

OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat, konuşmasında özel hastanelerin yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekti. Bahat, sağlıkta insan kaynağının çok zor yetiştiğini belirterek, bu anlamda büyük bir sınav içinde bulunulduğunu ve bu kaynağın korunması için kamu ve özel sektör olarak herkese görevler düştüğünü belirtti. Özel hastanelerin bugüne kadar nakit akışını dengelediği ancak sektör olarak bu dengelemede artık zorlandıklarını da kaydeden OHSAD Başkanı Bahat özetle şunları kaydetti:

Nakit akışımızı dengeleyemiyoruz ve batıyoruz. Nakit akışımızı bugüne kadar dengeledik ama şimdi o kadar büyük risk altında. 10 yıl önce eski defterler karıştırılıp cezalar yiyeceksek devam  etmemiz çok zor. 15 yıldır parsiyel anlaşma dediğimiz bir anlaşma biçimi var. Bu kaldırılırsa hekimleri 3 bin 4 bin daha muayenehaneye zorlayacaksınız ve bir sürü oyuncu sahneden çekilecek. Bunu yapmanın zamanı değil.”

Exit mobile version