Demir Sağlık ve Hayat Sigorta Genel Müdürü Viktor Hodara, ilk defa tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısının özel sağlık sigortalı sayısını geçtiğini belirterek, “Tamamlayıcı sağlıkta geçen senenin ilk dört ayında 1.8 milyondan şu anda 2.6 milyona gelmiş durumda. Yaklaşık yüzde 40’lık bir büyüme var, sigortalı sayısında” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Demir Sağlık ve Hayat Sigorta Genel Müdürü Viktor Hodara, tamamlayıcı sağlık sigortasının ilk defa özel sağlık sigortasını geçtiğini söyledi. Hodara, yaklaşık 5 milyon özel ve tamamlayıcı sağlık sigortalısı olduğunu belirterek, “İlk defa tamamlayıcı sağlık sigortalı sayısı, özel sağlık sigortalı sayısını geçti. Şu anda yaklaşık 2.6 milyon tamamlayıcı sağlık sigortalısı, 2.4 milyon da özel sağlık sigortalısı var” dedi.
YÜZDE 40 BÜYÜME VAR
Viktor Hodara, özel sağlık sigortasında sigortalı sayısının yarısının bireylerden, yarısının da kurumlardan oluştuğunu, ancak bu sayının değişmediğini ifade ederek, “Mesela geçen senenin nisan ayında 2 milyon 344 bin kişiymiş, şimdi 2 milyon 398 bin olmuş. Hemen hemen aynı, yüzde 2’lik bir artış var. Aslında hiç değişmeyen bir rakam. Hep aynı insanlar poliçelerini yeniliyor gibi de düşünebiliriz. Çok yeni bir giriş olmuyor o alanda. Fakat tamamlayıcı sağlık öyle değil. Tamamlayıcı sağlık, mesela geçen senenin ilk dört ayında 1.8 milyondan şu anda 2.6 milyona gelmiş durumda. Yaklaşık yüzde 40’lık bir büyüme var, sigortalı sayısında” şeklinde konuştu.
MEDİKAL ENFLASYON FİYATLARA YANSIYOR
Viktor Hodara, özel sağlık sigortası primlerindeki artışa da değinerek, enflasyonun, fiyat artışında etkisi olduğunu kaydetti. Viktor Hodara, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sağlık sigortalarında, daha doğrusu sağlık dünyasında bir de medikal enflasyon var. Bu da aslında bizim bildiğimiz enflasyonun medikal dünyaya uyarlanmış hali diyebiliriz. Dolayısıyla burada tabi hastanelerin maliyetlerinin, bazılarının yabancı kur bazında artmasından da kaynaklanan ciddi bir yıldan yıla artış oluyor. Türk Tabipler Birliği’nin her yılın başında açıkladığı medikal enflasyon oranı var. Dolayısıyla bütün hastaneler maliyetlerini, sigorta şirketlerine yansıttıkları maliyetleri de bu oranda arttırıyorlar. Doğal olarak bunlar sigorta şirketlerinin poliçelerinin primlerine de yansıyor. Bu yıl biraz yüksek artışlar olmasının da en büyük sebeplerinden biri de medikal taraftaki enflasyonun yüksek olması.”
DEVLET SAĞLIK TURİZMİNİN GELİŞMESİNİ İSTİYOR
Viktor Hodara, nisan ayında açıklanan komplikasyon veya seyahat sağlık sigortasındaki destek artışına da değinerek, şunları söyledi:
“Komplikasyon sigortası ve seyahat sağlık sigortası, yani ülkemize medikal turizm amaçlı gelen kişiler için verilen teşvik kapsamında primlerin yüzde 70’e kadarını geri alabiliyorlar. Devlet bu alanı destekliyor, sağlık turizminin gelişmesini istiyor. Bu da bir ihracat hizmeti. Bu alanın çok gelişeceğini düşünüyorum. Yurt dışından gelen kişilere buradayken başınıza bir şey gelirse, komplikasyon anlamında teminatınız var diyebilmek. Bu uygulama satışları ve yurtdışından daha çok hasta getirme anlamında trafiği artıracak bir uygulama.”