Dünya çapında yaklaşık 3,5 milyar insan ağız hastalıklarından etkileniyor. Ağız hastalıkları, diğer birçok önemli hastalığın toplamından 1 milyar daha fazla insanı etkiliyor. Oral tedavi maliyetleri ve üretkenlik kayıpları için yılda tahmini 710 milyar dolar harcanıyor.
Dünya çapında yaklaşık 3,5 milyar insan ağız hastalıklarından etkileniyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan 4 kişiden 3’ü ağız sağlığı sorunları yaşıyor. Ağız hastalıkları, diğer birçok önemli hastalığın toplamından 1 milyar daha fazla insanı etkiliyor. Oral tedavi maliyetleri ve üretkenlik kayıpları için yılda tahmini 710 milyar dolar harcanıyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni raporuna göre, sağlık sistemlerinin ağız sağlığına yatırım yapması gerekiyor ve bu orantısız bir şekilde dünyanın en savunmasız insanlarını etkiliyor. Dünya nüfusunun neredeyse yarısı ağız hastalıklarından etkileniyor ve vaka sayısı nüfustan daha hızlı artıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) en son verilerine göre, dünya çapında zihinsel bozukluklar, kardiyovasküler hastalık, diyabet, kronik solunum yolu hastalıkları ve tüm kanserlerin toplamından yaklaşık bir milyar daha fazla ağız hastalığı vakası var.
Ağız hastalığı, insanları diyabet, felç ve solunum rahatsızlıklarıyla bağlantılı diğer hastalıklar için daha büyük risk altına sokar. Ve doğrudan tedavi maliyetleri ve üretkenlik kayıpları için yılda tahmini 710 milyar dolara mal oluyor. Ancak buna rağmen, ağız sağlığı ihmal edilen küresel bir sorun olmaya devam ediyor ve orantısız bir şekilde dünyanın en savunmasız insanlarını etkiliyor.
AĞIZ SAĞLIĞI İHTİYACI NEDEN KARŞILANMIYOR?
Ağız Sağlığına Yatırım Yapmak İçin Küresel Bir Taahhüdün Ekonomik Gerekçesi başlıklı yeni bir rapor, ağız sağlığına yatırım yapmanın ekonomik mantığını ve sağlık sistemlerinin neden vücudun geri kalanıyla birlikte ağzı da dikkate alması gerektiğini araştırıyor. Bu yüksek düzeyde karşılanmamış ağız sağlığı ihtiyaçlarının birden fazla nedeni var. Diş bakımı genellikle diğer fiziksel sağlık şikayetleriyle aynı şekilde temel bir sağlık hizmeti ihtiyacı olarak ele alınmaz. Bakımın esas olarak kamu tarafından finanse edildiği durumlar da dahil olmak üzere çoğu sağlık hizmeti, ağız sağlığını vücudun geri kalanından ayrı olarak ele alma eğilimindedir. Diş bakımı tipik olarak isteğe bağlı, özel olarak finanse edilen bir sağlık hizmeti olarak görülür. Bu da satın alınabilirlik sorunlarına yol açar.
DİĞER SAĞLIK SORUNLARI İLE BAĞLANTILI
Ağız hastalıkları, diyabet, felç, bunama ve kalp hastalığının yanı sıra ruh sağlığı ve hamilelik sonuçları dahil olmak üzere çok çeşitli sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır. Bu nedenle, daha iyi ağız sağlığı, başka yerlerdeki sağlık harcamalarını azaltır ve sağlık sonuçlarını etkiler. Bununla birlikte, diş bakımını vücudun geri kalanı bakımından ayrı bir konu olarak ele alarak ağız sağlığı ve sağlığı arasındaki bağlantı daha geniş bir şekilde genellikle yeterince takdir edilmez.
Kötü ağız sağlığının etkisi sağlık sisteminin ötesine de uzanır. Okul günlerinin ve çalışma süresinin kaybedilmesine yol açar ve üretkenliği etkiler. Bu etki, düşük gelirli, savunmasız nüfuslar için daha belirgindir, bu da ağız sağlığı sisteminin iyileştirilmesinin sağlıkta eşitlik boşluklarını kapatmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir.
AĞIZ SAĞLIĞI KONUSUNDA NELER YAPILABİLİR?
Yeni rapor, sorunu çözmeye başlamak için çeşitli stratejiler öneriyor. Bu, hükümetlerin, ağız bakımını kamu sağlık sigortası programlarına ve evrensel sağlık sigortası politikalarına entegre etmek gibi diş hekimliği hizmetlerini daha uygun fiyatlı hale getirmeye yardımcı olan politikalar oluşturma eylemlerini içerir. Hükümetlerin ayrıca ağız sağlığı okuryazarlığını geliştirmede, daha iyi ağız sağlığını savunmak için diğer kuruluşlarla ortaklık kurmada oynayacakları bir rol vardır.
Bu arada özel sektör, florürlü diş macununa, ağız hijyeni ürünlerine ve ağız sağlığına faydalı diğer ürünlere uygun fiyatlı erişim sağlayarak ağız sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Ayrıca, şekerli yiyecekler ve içecekler gibi ağız sağlığı için kötü olan ürünlere alternatifler üzerinde araştırma ve geliştirmeyi teşvik edebilir. Şirketler, işveren tarafından sağlanan sigorta programlarının ağız sağlığı hizmetlerini içermesini sağlamalıdır.