SEDDK, şirketlerinin, sigortalıları, trafik sigortası prim ödemeleri için belirli bir ödeme aracı kullanımına zorlamasının, zorunlu sigortaları yapmaktan kaçınma olarak değerlendirildiğini açıklayarak, “Mevzuata aykırı hareket etmekten ilgili sigorta şirketleri hakkında gerekli işlemler başlatılacaktır” denildi. SEDDK, açıklamasında, trafik sigortası primlerinin peşinen veya taraflarca anlaşılması halinde taksitler halinde ödenmesinin mümkün olduğunu da hatırlattı.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (SEDDK), sigorta şirketlerine, trafik sigortası primlerinin tahsili ile ilgili uyarı geldi. Buna göre sigorta şirketleri trafik sigortası primlerini peşin tahsil edebilecekleri gibi taksitle de tahsilat yapabilecekler. SEDDK, bu konuda bir sektör duyurusu yayınladı.
GENEL ŞARTLAR HATIRLATILDI
Duyuruda, trafik sigortası genel şartlarının, ‘Sigorta Ücretinin Ödenmesi’ başlıkla maddesinde, “Sigorta ücretinin tamamı, sözleşme yapılır yapılmaz poliçenin teslimi karşılığında peşinen ödenir. Ancak taraflar, sigorta priminin en az dörtte biri poliçenin teslimi karşılığında peşin olmak koşuluyla taksitler halinde ödenmesini kabul edebilirler. Bu takdirde sigortacı, prim ödenmemesi sebebiyle sahip olduğu sözleşmenin feshi hakkından vazgeçmiş sayılır” hükmünü içerdiğini hatırlattı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
SİGORTALILAR ZORLANAMAZ
“Bu kapsamda zorunlu trafik sigortası primlerinin peşinen veya taraflarca anlaşılması halinde taksitler halinde ödenmesi mümkündür. Buradan hareketle, Genel Şartlarda öngörülen esas çerçevesinde sigorta şirketleri tarafından sigortalıların herhangi bir ödeme aracı üzerinden prim ödemelerini gerçekleştirebilmeleri gerekmektedir.
Hal böyle olmakla birlikte, zorunlu trafik sigortası poliçe tanzimi esnasında sigorta şirketleri tarafından sigortalıların prim ödemeleri için belirli bir ödeme aracı kullanımına zorlanması ve iyi niyete aykırı şekilde poliçe tanzimini zorlaştırıcı veya engelleyici uygulamalar getirilmesi Kurumumuz tarafından ‘zorunlu sigortaları yapmaktan kaçınma’ fiili olarak değerlendirilmekte olup mevzuata aykırı hareket etmekten ilgili sigorta şirketleri hakkında gerekli işlemler başlatılacaktır.”