Sigorta Gazetesi

‘Sektör, kaskoda yoğurdu üfleyerek yiyor’

TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı, hem araç bedellerindeki hem de kurdaki artışın kasko fiyatına etkisini değerlendirdi. Obalı, “Geçmişteki enflasyon ya da fiyat artışlarına göre değil önümüzdeki dönemde oluşabilecek fiyat artışlarına göre primler ayarlanıyor. Primleri etkileyen unsur da önümüzdeki dönemde araç fiyatlarında beklenen artış” dedi.

Editör: Aytaç NALLAR

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Özgür Obalı, enflasyonist ortamın kasko sigortasında fiyatlama konusunda sigorta şirketlerini zorladığını söyledi. Obalı, hem araç bedellerindeki hem de kurdaki artışın kasko fiyatına etkisini değerlendirdi.

Özellikle pandemi sonrası yaşanan enflasyonist ortamın fiyatlama konusunda şirketleri zorladığını belirten Obalı, trafik sigortasında tavan tarife olduğu için şirketlerin belirli limit çerçevesinde hareket ettiğini, ancak kaskoda serbest tarife uygulandığını kaydetti.

GEÇMİŞTEKİ ARTIŞI GELECEĞE YANSITIYORUZ

Obalı, araç fiyatlarının gelecek bir senede gelebileceği noktanın hesaplanarak kaskoda fiyatlama yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Satılan malın maliyetini bilmeyen tek sektörüz. Yüksek enflasyonist ortamlarda araç fiyatlarının nereden nereye geldiği malum. Şunu da görüyoruz, Türkiye’de araç talebi artıyor. Bunun birkaç nedeni var. Araçlar, konut gibi yatırım aracı olarak görülüyor. Sektör, fiyat artışını öngöremediği için geçmişteki artışı önümüzdeki döneme yansıtmak zorunda kalıyor. Bunun da nedeni, kaskoda, şirketler, kaza olduğu günkü rayiç bedelden ödeme yapmak zorunda. Bu durum, son 15 yılın sorunu.”

PRİMİ ARAÇ FİYATINDAKİ ARTIŞ BELİRLİYOR

Özgür Obalı, kasko sigortalarında geçmişte rayiç bedel diye bir durumun söz konusu olmadığını da vurgulayarak, “Şimdi rayiç bedel sorumluluğumuz var. Dolayısıyla aracın hasar gördüğü günkü rayiç bedelinden ödeme yapıldığı için önümüzdeki dönemde fiyatların nereye gideceğini kestirmek zorunda sektör. Bunu da geçmişe bakarak, yapabiliyoruz. Bir anlamda sektör yoğurdu üfleyerek yiyor. Bu çerçevede geçmişteki enflasyon ya da fiyat artışlarına göre değil önümüzdeki dönemde oluşabilecek fiyat artışlarına göre primler ayarlanıyor. Primleri etkileyen unsur da önümüzdeki dönemde araç fiyatlarında beklenen artış” şeklinde konuştu.

Exit mobile version