Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, 2024 yılı reasürans pazarı, sigorta şirketlerinin reasürans teminatı bulunamamasına yönelik sorunlar ve sanayicilerin sigorta yaptıramadıklarına yönelik eleştiriler üzerine çarpıcı açıklamalar yaptı.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, 2024 başından itibaren sanayi kesimin sigorta bulamaması konusunun herkesin üzerine örttüğü, bugüne kadar konuşulmayan bir konu olduğunu belirterek, “Reasürans primleri inanılmaz arttı, deprem yüzünden çok zor durumdayız, teminat bulamıyoruz gibi bir algı yaratılıyor; sanayicinin nezdinde. Ama iş bu kadar mikro bir mesele değil, makro bakılması gerekiyor” dedi.
Selva Eren, 2024 yılı reasürans pazarı, reasürans teminatı bulunamamasına yönelik sorunlar ve sanayicilerin sigorta yaptıramadıklarına yönelik eleştirileri üzerine çarpıcı açıklamalar yaptı.
YILLARCA DEPREM FİYATINA PRİM YAZDILAR
Dünyada ABD tahvil faiz oranlarında bir artış olduğunu, reasürans piyasalarına gelmesi gereken sermayenin buralara aktığını ifade eden Eren, sermayenin daha karlı alanlara gittiğini, reasürans kapasitelerinin azaldığını, bunun üzerine de 6 Şubat depremlerinin geldiğini kaydetti. 6 Şubat depremine kadar asıl problemin sektörün risklerini devrettiği yabancı reasürörlerin elinde birikmiş yeterli prim olmadığına değinen Eren, şunları söyledi:
“Sigorta bedeli üst limiti diye bir üst limit var. Bu üst limit 2009 senesinde 100 milyon dolardı, 2010’da sigorta şirketlerimizin yöneticilerinin talepleri ile bu rakam 100 milyon TL’ye çevrildi. Yıllar geçtikçe, kur arttıkça öyle bir noktaya gelindi ki, 2022’de bu bedel 15 beş milyon dolar mertebelerine geldi. Bu ne anlama geliyor? 100 milyon dolarlık bir tesis de 200 milyon dolarlık tesis de aynı fiyatla, aynı tarife üzerinden, aynı primle sigortalanır hale geldi. Çünkü bu üst limitin üzeri serbest tarife. Serbest olunca 100 milyona kadar prim alınıyor; bunun üzeri prim alınmıyor. Bu sefer de 200 milyonluk fabrikası olan bir sanayici de, 100 milyonluk fabrikası olan bir sanayici de neredeyse aynı primi ödüyor. Şirketler de birbirleriyle rekabet edebilmek için yangından, ek teminatlardan prim almadan deprem fiyatına işler yazdı ve yıllarca bu durum sürdü.”
REASÜRANS YENİLEMELERİ İMKANSIZ OLACAKTI
Bu durum nedeniyle reasürörlerin beslenemediğini, sanayicilerin de 10 yıl boyunca eksik primle sigortalandıklarını vurgulayan Eren, “On yılın sonunda bir deprem geldi ve bu depremin neticesinde; sigorta bedeli üst limiti o kadar komik bir rakamdı ki, artık reasürörler isyan ettiler. Sonrasında üst limit 400 milyon TL’ye çıktı, 2023 kuruyla bu da 74 milyon dolara denk geliyordu. Bu da yeterli olmadı, bunu 2 milyar TL’ye çıkardık. Daha doğrusu çıkartmak zorundaydık. Eğer bunu çıkartılmasaydık 2024 reasürans yenilemeleri neredeyse imkansız olacaktı. Kaldı ki bu sene zorluk çekildi ve biz zorlukta çok büyük destek olduk sektöre. Sanayicilerimiz şunu anlamaları gerekiyor, lüks aracının kasko fiyatına tesislerini sigortalayan sanayicilerimiz de oldu. Primler TL’de kalırken yıllarca sanayicilerin riskleri dolar bazında büyüdü, primler TL olarak reasürörlere aktarıldı. Dolayısıyla da bu 10 sene boyunca normalinin çok daha altında bir fiyatlamayla aslında bu tesisler sigortalandı. Sigortalar şu anda gerçek fiyatlarına geldi. Hatta aslında tam gerçek bile değil ama olabilecek en makulde diyelim” şeklinde konuştu.
DEPREM SADECE TUZU BİBERİ OLDU
Selva Eren, fiyatlar bu nedenlerden birden artmasının sanayicilerin tepkisine neden olduğuna da dikkat çekerek, şunları söyledi: “Burada sanayicilerin de suçu yok. O dönemde çok kolay reasürans kapasitesinin bulunduğu, risklerin kolaylıkla devredildiği, sıcak paranın bol olduğu bir dünyada her şey güllük gülistanlıktı. Dolayısıyla da herkes çok büyük bir rekabet içerisindeydi. Bunlar umursanmadı. Neticede bugün bu oldu. Deprem de bunun tuzu biberi oldu sadece.”
KAPASİTE AZALTMADIK AKSİNE ARTIRDIK
Selva Eren, böyle bir dönemde Türk Reasürans olarak sigorta pazarına ciddi destek olduklarını da vurgulayarak, “Bazı reasürans şirketlerimiz sigorta şirketlerindeki yıllık anlaşmalarındaki kapasitelerini düşürürken, Türk Reasürans hem kapasitelerini düşürmedi aksine bazı şirketler özelinde kapasitelerini arttırdı ve teminat bulamayan bazı sigorta şirketlerime de ekstra destek oldu” dedi.
Bu sene 10 milyar TL prim yazdıklarını, ek bir kaynak olarak da 7,5 milyar TL’lik bir ek kaynağı sigorta sektörünün kullanımına sunduklarını ifade eden “Her şeyden önce kapasite azaltmadık. Aksine mevcut kapasitelerimizi bir yandan tutarken ekstrada bir kapasite artırımında bulunduk sigorta şirketlerine, bu zaten çok kıymetliydi. Bugün Türk sigorta pazarının yüzde 50’sini domine ediyoruz” şeklinde konuştu.