Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, yıllık gelir sigortaları yönetmeliğinin bazı maddelerinin uygulama esaslarına ilişkin genelge yayımladı. Buna göre, sermaye açığı olan şirketlerin yıllık gelir sigortası yapabilmesi için yaptıkları müracaatlar değerlendirmeye alınmayacak.
Sermaye açığı olan şirketler yıllık gelir sigortası sözleşmesi yapamayacak. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), yıllık gelir sigortaları yönetmeliğinin bazı maddelerinin uygulama esaslarına ilişkin genelge yayımladı.
Genelgeye göre, yıllık gelir sigortası sözleşmesi yapmak isteyen şirketler SEDDK’ya yazılı olarak başvuracak. SEDDK tarafından yapılacak değerlendirme sonucu bilgi işlem altyapısı ile idari ve mali açıdan yeterli bulunan şirketler yıllık gelir sigortası sözleşmesi yapabilecek. Şirketin mali açıdan değerlendirilmesinde özsermaye tutarı ile özsermaye/gerekli özsermaye oranına bakılacak.
Sermaye açığı olan şirketlerin yıllık gelir sigortası yapabilmesi için yaptıkları müracaatlar değerlendirmeye alınmayacak. İhtiyaç görülmesi halinde şirketler tarafından yapılmak istenen yıllık gelir sigortası sözleşmesinin ürün yapısı dikkate alınarak özsermaye tutarı ile özsermaye/gerekli özsermaye oranına ilişkin alt sınırlar SEDDK tarafından belirlenecek.
ÖMÜR BOYU İRAT ÜRÜNLERİ SUNULACAK
SEDDK, bu yılın temmuz ayında yayımladığı yönetmelikle yıllık gelir sigortalarının bazı maddelerinde değişiklik yapmıştı. Buna göre de irat ödemeleri 56 yaş ve üzeri kişiler için en fazla dokuz yıl ertelenebilecekti. Temmuz ayında yapılan değişiklikle, 56 yaş ve üzeri kişilere irat ödeme süresince veya irat ödemelerinin belirli bir süre ertelendiği ürünlerde erteleme dönemi içerisinde sigortalının vefatı halinde, lehtara vefat tazminatının ödendiği ya da süreli veya ömür boyu irat bağlandığı ürünlerin sunulması zorunlu olacak.
Sigortalının vefatı halinde lehtara süreli veya ömür boyu irat bağlama teminatının sunulması durumunda sigortalının yaşına göre ürünler sunulacak ancak sigortalının vefat tarihi itibariyle lehtarın hayatta olup olmayacağı ve yaşı ürün fiyatlama aşamasında öngörülemeyeceğinden lehtara sunulacak yıllık gelir sigortası ürün, yaş ayrımı dikkate alınmaksızın poliçe başlangıcında serbestçe belirlenebilecek.