Sıcak havadan kaynaklı ölümler 150 binin üzerine çıkacak

Yapılan araştırmaya göre, artan sıcak hava dalgaları nedeniyle iklim afetleri kaynaklı ölümlerin yüzde 99’una neden olabilecek. 2000-2016 yıllarında sıcak hava dalgalarına maruz kalan insan sayısının 125 milyon arttı. Avrupa ve Türkiye, sıcak hava dalgalarına karşı en kırılgan bölgeler arasında yer alıyor.

Dünyada giderek artan sıcak hava dalgalarının 21. yüzyılın sonunda “iklim afetleri” kaynaklı ölümlerin yüzde 99’una neden olabileceği öngörülüyor. Gelecek 10 yılda büyük şehirlerde 3-4 derecelik sıcaklık artışı riski oluşurken, 2000-2016 yıllarında sıcak hava dalgalarına maruz kalan insan sayısının 125 milyon arttı. Avrupa ve Türkiye, sıcak hava dalgalarına karşı en kırılgan bölgeler arasında yer alıyor.

Türkiye’de Sıcak Hava Dalgaları çalışması hazırlandı. Çalışmayı, Sağlık ve Çevre Birliği HEAL, Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile Halk Sağlığı ve Uzmanları Derneği (HASUDER), Çevre, İklim ve Sağlık için İşbirliği Projesi (ÇİSİP) hazırladı.

Sıcaklık Her 10 Yılda 0,2 Derece Artıyor

Çalışmaya göre, küresel ısınmanın artmasıyla sıcak hava dalgası ve kuraklık gibi aşırı iklim olaylarının gerçekleşme sıklığı, süresi ve şiddeti artarken, dünyayı ve Türkiye’yi bugün yaşananlardan daha ciddi boyutlarda su kıtlığı ve çevre kirliliği tehlikeleri bekliyor.

Dünyada sıcaklık, 1970’lerden beri her 10 yılda 0,2 derece artıyor. Ortalamadan daha hızlı ısınan Avrupa’da son 10 yılda kara alanları üzerindeki ortalama yıllık sıcaklığın sanayi öncesi döneme göre 1,7 ila 1,9 arttığı tahmin ediliyor.

Türkiye de sanayileşmenin yoğunlaşmaya başladığı tarihlerden beri ısınırken, 2020 için ölçülen 14,5 derecelik yıllık ortalama sıcaklık 1981-2010 dönemindeki yıllık ortalama sıcaklığın 1,4 derece üzerinde bulunuyor. Büyük şehirlerde ise sıcaklık daha yüksek ölçülüyor.

Türkiye En Kırılgan Bölgeler Arasında Yer Alıyor

Gelecek 10 yılda büyük şehirlerde 3-4 derecelik sıcaklık artışı riski olduğuna işaret edilen çalışmada, 2000-2016 yıllarında sıcak hava dalgalarına maruz kalan insan sayısının 125 milyon arttığı hesaplanırken, Avrupa ve Türkiye’nin sıcak hava dalgalarına karşı en kırılgan bölgeler arasında yer aldığına dikkat çekiliyor.

Bu kapsamda 2071-2100 yıllarında Avrupa’nın belirli bölgelerinde sıcak havalara bağlı ölümlerin geçen 40 yıla göre 50 kat artma riski bulunduğu belirtiliyor. Dünyada, sıcak hava dalgalarından kaynaklanan ölümlerin yıllık 150 binin üzerine çıkacağı ve 21. yüzyılın sonunda iklimle ilgili afet ölümlerinin yüzde 99’unun sıcak hava dalgalarından kaynaklanabileceği öngörülüyor.