AXA CEO’su Yavuz Ölken ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi bir araya gelerek, Trabzon özelinde Karadeniz bölgesinin sigorta potansiyelini ve sigortalılık oranlarını artırmak için atılacak adımları konuştu.
Editör: AYTAÇ NALLAR
AXA Türkiye, 9 ili kapsayan “Farklıyız, Fark Yaratmakta Kararlıyız” mottosuyla başlattığı toplantılar serisinin yeni durağı Trabzon’du. 7 Mayıs’taki toplantı sonrası AXA CEO’su Yavuz Ölken ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi bir araya gelerek, Trabzon özelinde Karadeniz bölgesinin sigorta potansiyelini, sigortalılık oranlarını artırmak için atılacak adımları konuştu.
Yavuz Ölken, özellikle Karadeniz bölgesinde fırsatları iyi çözümleyip, bireysel sigortaları biraz daha yukarı çıkaracak, tarım sigortası ile de destekleyecek, KOBİ’ler için basit sigorta çözümleri ortaya konacak bir döneme girilmesi gerektiği ve bu konuda da geç kalınmaması gerektiğini söyledi.
AFET RİSKİ YÜKSEK BÖLGE
Ölken, sanayi ve ticaret odası ile yaptıkları istişarelerde ortak kaygının, sanayi kuruluşlarının yüzde 90’ını sigortalıyken ticari işletmeler, yani KOBİ’lerde sigortalılık oranının yüzde 25’ler seviyesinde kalması olduğunu belirterek, “Karadeniz’de, doğal afet riski var; seller, fırtınalar ve beklenmedik doğa olayları yaşanıyor. Diğer taraftan son dönemlerde faaliyetlerde gelişen teknolojiler sebebiyle, kullanılan hammaddeler sebebiyle biz yangın rizikolarının arttığını gördük. Şu anda bu bölge için sigortalanma oranları açısından KOBİ’lerde oldukça büyük potansiyel var, bir o kadar da sanayimiz için ihracatımız için, üretim için tehditler var, bunlara odaklanmamız lazım” dedi.
ÜNİVERSİTE, LİSE SEVİYESİNDEN BAŞLANMALI
Ölken, üniversite ve lise seviyelerinde eğitime sigortayı katmak gerektiğini, sonrasında da öğrenci sigortaları ile büyütülebileceğini ifade ederek, “Sigorta bilinci için eğitim kritik konu. Depremde 100 milyar dolarlık kaybın 6,5 milyar dolarını sigortacılar olarak biz ödedik. 25 milyar dolar daha ödenebilirdi, eğer sigortayı beklenen seviyede yapabilseydik. Ülke ekonomisi için çok büyük katkı olurdu. Bizim mutlaka sürdürülebilirlik açısından, yeni riskler açısından sigortayı hayatımıza sokmak zorundayız” şeklinde konuştu.
REÇETE, EĞİTİMDEN BAŞLANABİLİR
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi, sigortanın önemini geçmişte yaşadığı tecrübe üzerinden anlatarak, “Yurt dışına eğitime gittiğimizde kayıt yapacağımız zaman üniversite bizden öğrenci sigortası istedi. Bunun faydasını sonradan insan anlıyor. Demek ki Avrupalılar bu işi iyi biliyor. Yani sigorta yaptığı zaman hem kişiyi sigortalıyor, hem malını, canını sigortalıyor. Reçete, eğitimden başlanabilir” dedi.
TARIM SİGORTASI BÖLGEDE ZAYIF
Erkut Çelebi, bölgede dört adet organize sanayi bölgesi olduğunu vurgulayarak, “Buradaki işletmeciler, buradaki fabrika sahiplerinin çoğunluğu sigorta yaptırıyor. Ama küçük sanayi bölgelerindeki firmalar bundan kaçınıyorlar” şeklinde konuştu.
Çelebi, bölge açısından tarım sigortasının önemine de dikkat çekerek, şunları söyledi: “Tarım sigortası burada çok zayıf. Mesela fındık ve çay bizim için önemli. Trabzon fındığın yüzde 10’unu üretse bile yüzde 35’ini ihraç eden firmalar bu şehirde; bu yüzde 50’lere kadar varabiliyor. İşleyici firmalarda sigorta bilinci olsa bile üretici bu konudan haberdar değil. Tarım sigortası konusunda halen daha bilinçli değiller” dedi.