Sigorta krizi çözüldü gemiler Boğazdan geçmeye başladı

Bir süredir Rus ham petrolünü taşıyan gemiler sigorta sorunu nedeniyle Türkiye tarafından Boğazlarda bekletiliyordu ve bu durum kriz yaratmıştı. Türkiye, gemilerden P&I sigortaları olduğuna dair teyit mektubu istiyor, P&I sigortacıları ise Rusya’ya uygulanan ambargo nedeniyle teyit mektubu vermekten kaçıyorlardı. Sonunda kriz çözüldü ve teyit mektubunu veren gemiler Boğazlardan geçmeye başladı. Denizcilik Genel Müdürlü, sigorta teyit mektubu vermediği için bekleyen ham petrol yüklü tankerlerden 22’sinin teyit mektubunu verdiğini açıkladı.

Gemiler sigorta teyit mektuplarını verdi ve Rus ham petrolünü taşıyan gemilerin sigorta krizi çözüldü. Gemiler birer birer Boğazlardan geçmeye başladı. Denizcilik Genel Müdürlü, sigorta teyit mektubu vermediği için bekleyen ham petrol yüklü tankerlerden 22’sinin teyit mektubunu verdiğini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Uluslararası P&I Kulübü, Rus ham petrolünü taşıyan gemilere sigorta teminatı verilmeyeceğini ve mevcut sigortaların da geçersiz olduğunu açıklayınca; Türkiye, Boğazlardan geçecek olan ham petrol taşıyan gemilerden hem sigorta talep etmiş hem de P&I sigorta kuruluşlarından gemilerin P&I sigortası olduğuna dair teyit mektubu istemişti. P&I sigortacıları da uygulanan ambargo nedeniyle sigorta yapılmadığını ve böyle bir mektup veremeyeceklerini açıklamıştı. Bundan sonra da kriz patlamış ve sigortasız gemiler Boğazların girişlerinde bekletilmeye başlanmıştı.

DENİZCİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLADI

Kriz çözüldü ve bekleyen gemiler sigorta teyit mektubu vererek, Boğazdan geçmeye başladı. Konu hakkında da Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü 13 Aralık tarihinde bir açıklama yaptı.

Açıklamada, tehlikeli yük sınıfındaki ham petrol taşıyan ve ortalama boyları iki futbol sahası uzunluğundan daha fazla olan tankerlerin, Türk Boğazlarından geçişinde sebep olabilecekleri ya da karışabilecekleri bir kaza için sigorta yaptırma zorunluluğunun uzun yıllardır Boğazların emniyeti için alınan önlemlerden sadece biri olduğuna değinilerek, “Uygun teyit mektubu sunulması uygulamamızın yürürlüğe girdiği 1 Aralık 2022’den bu yana Boğazlarımıza gelen ve sigortasının geçerli olduğuna dair teyit mektubu talep ettiğimiz ham petrol yüklü tankerlerin her birinin yük miktarı 90 bin ton ile 140 bin ton arasında değişmekte olup bunlar, dünyada hizmette bulunan en büyük tankerlerdir” denildi.

19 GEMİNİN GEÇİŞİ TAMAMLANDI

Açıklamada, Türkiye’nin, haklı talebi olan sigorta teyit mektubunu vermediği için bekleyen ham petrol yüklü tankerlerden 26’sından 22’sinin uygun teyit mektubunu verdiğine dikkat çekilerek, şu görüşlere yer verildi:

“Bugün geçenlerle birlikte bunlardan 19’unun geçişi tamamlanmıştır. Teyit mektubu vermesi beklenilen, Boğaza yeni varanlar dahil yalnızca 4 gemi bulunmaktadır. Marmara ve Ege Denizinde uygun teyit mektubu vermediği için bekleyen ham petrol yüklü tanker bulunmamaktadır. Muhataplarımızla yürüttüğümüz görüşmelerin Türk Boğazlarımızı koruyacak yeni uygulamamızın kabulü ile sonuçlanması ve deniz ticaretinin olağan akışı ile devam etmesi memnuniyet vericidir.”