Sigorta liderleri için koçluk ve mentorluğun önemi

Pandemi sürecinde yavaşça hibrit çalışma modellerine dönen sigorta sektörü liderleri; kendilerini, işlerini ve ekiplerini nasıl daha iyi yönetebilirler? Liderin çalışanlarından önce kendine liderlik edebilmesini, çok kıymetli ve ender rastlanan bir özellik olarak görüyorum. Halen koçvari ve mentorvari yaklaşımların, çalışanlarla yapılan performans görüşmelerinde sergilenen bir yetkinlik olduğunu düşünenlerin olduğunu gözlemliyorum. Oysa kendimizde olmayanı başkasına veremeyiz.

Sigorta sektörü; pandemiyle birlikte önce duraksadı, sonrasında kendi ivmesini yarattı. 2020 yılı sonu itibarıyla ülkemizde aktif büyüklüğü 300 milyar TL’yi aşan sigorta sektörü, finans sektöründeki öncülüğünü üstlenmeye ve potansiyelini genişletmeye devam edecek gibi görünüyor.

Global olarak dönüşen iş dünyasında, sigorta sektörü de ani dönüşümler yaşadı. Sektör; dijitalleşme, çeviklik, yeni çalışma ve iş gücü modelleri oluşturma, iklim değişikliği çalışmaları, doğal afetlerden kaynaklı hasar oranlarının değişikliği gibi pek çok konuyu odağına almak durumunda kaldı. Selmin Gök Eğitim ve Danışmanlık olarak, pandemi başlar başlamaz ülkemizdeki sigorta sektörü lideri müşterilerimizin dönüşümüne rehberlik ettik. Yaklaşık 700 kişiden oluşan ve yüz yüze satış yapan sigorta danışmanlarının; telefonda satış yapma becerilerini artırmaya, liderlerinin koçluk ve mentorluk yetkinliklerini geliştirmeye odaklandık.

PANDEMİ SÜRECİNDE EKİPLERİN YÖNETİMİ

Pandemi sürecinde yavaşça hibrit çalışma modellerine dönen sigorta sektörü liderleri; kendilerini, işlerini ve ekiplerini nasıl daha iyi yönetebilirler? Bu soruya Selmin Gök Eğitim ve Danışmanlık’ın kurucusu olarak yanıt ararken şu gerçekleri gözlemledim:

  • Pandemi öncesinde uzaktan ekip yönetimi tecrübesi olmayan liderler; çalışanlarla temas ve bağlantı kurma yöntemlerine çeşitlilik katmak, sürdürülebilir ilişki ortamları yaratmak durumunda kaldı. Liderler; çalışanların özerk çalışma becerilerini güçlendirirken, birbirlerinden ve şirketten haberdar olma ihtiyaçlarını gözetmeleri gerektiğinin farkına vardı.
  • Telefonda satış teknikleri, yüz yüze satış yapmaya alışık satış danışmanları tarafından değerli bulunmayabiliyor. Elbette yüz yüze satış ve telefonda satışın birbirine göre avantaj ve dezavantajları var. Bununla birlikte hibrit düzende evden çalışarak satış yapan çalışanların, telefonda satış yapmakla ilgili zihinsel blokajlarını kırmaları gerekiyor.
  • Dünya Ekonomik Forumu’nun açıkladığı ‘2022 Çalışan Yetkinlikleri’ne baktığımızda; çeviklik, esneklik, yenilikçilik, liderlik ve sosyal etki, öğrenme, analiz yapabilme, duygusal zeka gibi yetkinliklerin öne çıkacağını görüyoruz. Liderler, tüm yetkinliklerin gelişimine aynı anda odaklanmak ve çalışanlarının gelişimine destek vermek durumunda.
  • Dünya, GİG yeteneklerin (sürekliliği olmayan iş piyasası) sayısının artacağını konuşuyor. Bu durumda liderler; tüm çalışanların uzmanlıklarını derinleştirmeleri, işlerini çeşitlendirmeleri, ustalaşmaları ve çalıştığı kuruma değer katan çalışanlar olmaları gerekliliğini anlatmalı ve zihinsel olarak işe, kendilerine bu zihin yapısıyla bakabilmelerini sağlamalı.
  • Liderler, sahiplenme ve hesap verilebilirlik yetkinliklerinin gelişimi için çalışanların işinde bulduğu anlamı kuvvetlendirme gereksinimiyle karşı karşıya. Nietzsche’nin ‘Nedeni olan nasıla katlanır’ sözünden yola çıkarsak, çalışanlar ‘Niye?’ sorusuna cevap bulmadan işin ‘Nasıl?’ kısmına katlanamıyor.

KENDİMİZDE OLMAYANI BAŞKASINA VEREMEYİZ

Liderin bu gerçekleri başarıyla ele alabilmesi için, koçluk ve mentorluk becerilerini geliştirmesi gerekiyor. Liderin çalışanlarından önce kendine liderlik edebilmesini, çok kıymetli ve ender rastlanan bir özellik olarak görüyorum.

Halen koçvari ve mentorvari yaklaşımların, çalışanlarla yapılan performans görüşmelerinde sergilenen bir yetkinlik olduğunu düşünenlerin olduğunu gözlemliyorum. Oysa kendimizde olmayanı başkasına veremeyiz.

Kendi hayatı için kendine güçlü soru soramayan ve kendini yargılayan bir lider, çalışanına nasıl yargısız soru sorabilir? Çalışanına kendini suçlu ve yetersiz hissettirmeden, nasıl cesaret verebilir?

SİGORTA SEKTÖRÜ ÖRNEKLERİ

Bu nedenle, on binlerce yöneticiyle buluştuğum deneyimlerimden ve birçok ekolden aldığım eğitimlerden yola çıkarak; Türkiye’nin en kapsamlı ve harmanlanmış modelle kurgulanmış Koçluk ve Mentorluk Teknikleri E-Öğrenme Programı’nı tasarladık. Şirketin ilk dijital ürünü olan bu program üzerinde yaklaşık altı ay çalıştık ve tüm bilgilerimi kullanıcılara en işlevli olacak haliyle aktarmaya gayret gösterdik.

Online bir platform üzerinde yer alan programımızı, sigorta sektörü liderleri için özelleştirdik. Sigorta sektörü örnekleri, konuları ve dinamiklerini karşılayan pek çok vaka, örnek olay ve senaryo çalışmalarıyla ‘Ne’, ‘Nasıl’ sorularının yanıtını bulabilecekleri hale getirdik.

Amacımız, sigorta sektöründeki liderlerin koçvari ve mentorvari yaklaşımları tüm hayatlarına entegre edebilmesine destek olmak. Kurum içinde ise durumlara göre bu iki şapkayı da takmalarını, bireysel ve organizasyonel başarıya ulaşmalarını sağlamak.

Selmin GÖK/Selmin Gök Eğitim ve Danışmanlık Kurucusu