Sigortacılar 9 trilyon avroyu yönetiyor

Sigorta şirketleri topladıkları parayı ne yapıyor? Sigorta sektörü kendi ülkelerinden mi yoksa başka ülkelerden mi borç almayı tercih ediyor? Avrupa sigorta şirketlerinin yatırımı 9 trilyon avrodan fazla. Avrupa sigorta şirketlerinin kamu borcuna yaptığı yatırım 2,5 trilyon avroyu aşıyor. Yaklaşık 1,5 trilyon avroluk sigorta sektörü yatırımı borsada işlem gören hisselerde bulunuyor.

Sigorta şirketleri topladıkları parayı ne yapıyor? Cevap çok basit; getiri elde etmek için yatırım yapıyor ve aynı zamanda, kamu otoritelerini ve şirketleri finanse ediyorlar. Böylece ekonomik, üretken sistemin bir mekanizması haline geliyorlar. Bu şekilde de sigorta sektörünün pek bilinmeyen, ancak ekonomi için hayati önem taşıyan bir yönü ortaya çıkıyor.

Mapfre Bülteninde, ‘Sigorta, yönetimin finansman ayağı ve ticari büyümenin itici gücü’ başlıklı makale, ‘sigorta şirketleri topladıkları parayı ne yapıyor?’ sorusuna ışık tutuyor. Makalede, sigortanın, ekonominin dinamizmini yönlendiren istikrarlı, çözücü ve uzun vadeli bir yatırımcı haline geldiğine değiniliyor. Makalede özetle şu tespitlere yer veriliyor:

Avrupa sigorta şirketlerinin yatırımı 9 trilyon avrodan fazla. Avrupa sigorta şirketlerinin kamu borcuna yaptığı yatırım 2,5 trilyon avroyu aşıyor. Avrupa sigorta şirketleri, bu yatırımların yaklaşık yüzde 30’u ile en yüksek hacmi elde ediyor. Sigorta sektörü kendi ülkelerinden mi yoksa başka ülkelerden mi borç almayı tercih ediyor? Davranış tamamen dengesiz. Örneğin; Estonya, Lihtenştayn, Lüksemburg veya İrlanda, devlet borcuna yaptıkları toplam yatırımın en az yüzde 10’unu kendi ülkelerinin kamu borcuna yatırır. Kamu borcu yatırımları Fransa’da üçte birden biraz fazla, İspanya’da ise yüzde 16 ile sınırlı.

KAMU BORCUNA 2,5 TRİLYON AVRO YATIRIM

Sigorta da bir finansman mekanizması haline geldi. Avrupa sigorta şirketleri, kurumsal sabit gelirde olduğu gibi kamu borcuna pratikte yaklaşık 2,5 trilyon avro yatırım yapıyor. Fransa, sektör tarafından yapılan tüm kurumsal sabit getirili yatırımların neredeyse üçte birini alarak, bu varlık türünde en yüksek yatırıma sahip ülke konumundayken, onu yüzde 20’nin üzerinde bir oranla Almanya ve daha düşük bir yüzde ile İngiltere izliyor.

Fransa, Almanya ve İngiltere sigorta şirketleri, tüm özel sabit gelirli yatırımların neredeyse yüzde 70’ini elinde tutuyor. Bu bir tesadüf değil, çünkü ekonomilerinde sigortanın daha önemli bir rolü var. İzlanda, sınırları dışında herhangi bir özel iş projesini finanse etmeyen tek ülke. Bu, özel sabit getirili yatırımlarının yüzde 98’inden fazlasının yabancı şirketlere tahsis edildiği İrlanda’da olduğundan tamamen farklı.

1,5 TRİLYON BORSADA İŞLEM GÖRÜYOR

Yaklaşık 1,5 trilyon avroluk sigorta sektörü yatırımı borsada işlem gören hisselerde bulunuyor. İngiliz ve Alman sigorta şirketleri, değişken gelirli menkul kıymetlere yapılan yatırımların sırasıyla yüzde 30 ve yüzde 26’sının yoğunlaştığı borsalarda iki büyük yatırımcıdır. Fransa, sektör toplamının yüzde 17’sini elinde tutuyor ve geri kalan ülkelerin sigorta sektörünün bu varlıklarına yapılan yatırımlar iki hanenin altında.

Avrupa sigorta pazarının yatırım fonlarına yatırımı 3,5 trilyon avroyu aşıyor. Bunun yüzde 26’sı İngiliz piyasasına ait. Almanya ve Fransa yüzde 20 civarında. Ancak İspanya, toplam yatırımın yüzde 1’ine ulaşmayan çok düşük bir noktada.

Sigortanın yaptığı yatırımlar bunlarla sınırlı değil. Örneğin, gayrimenkul varlıklarına yapılan yatırımlar var. Bu yatırımların çoğu kiralık ofis binalarına ve şirketlerin kendi kullanımı için tahsis edilen binalara. Bu durum, önemli getiriler sağlayan çok yaygın bir uygulama. Avrupa sigorta şirketleri benzersiz mimari değere sahip önemli binaların sahibidir ve böylece her ülkenin tarihi mirasının koruyucusu haline gelir.