Türkiye Sigorta Birliği (TSB), deprem felaketinin ve doğal afet risklerinin sigorta sektörüne etkilerinin tartışıldığı 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi Sonuç Bildirgesi’ni yayımladı. Bildirgede, afetlere hazırlık ve sigorta sektörünün oynayacağı rol konusunda madde madde öneriler sıralandı.
Konut sigortası yaptıranlara emlak vergisinde indirim talep eden sigortacılar, ticari işletmelerde sigortalı işletme sayısını arttırmak için zorunlu sigorta uygulamalarına geçilmesini istiyor. Türkiye Sigorta Birliği (TSB), deprem felaketinin ve doğal afet risklerinin sigorta sektörüne etkilerinin tartışıldığı 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi Sonuç Bildirgesi’ni yayımladı.
Bildirgede, Türkiye genelinde hem zorunlu deprem sigortası hem de diğer sigorta alanlarında hala istenen düzeye ulaşılamadığı belirtildi. Güçlü sigorta sektörünün, ülkenin genel ekonomik gücünü önemli ölçüde artırabildiğinin ifade edildiği bildirgede, “2023 yılının ilk altı ayında sigorta sektörü, 211 milyar TL prim üretimi ve 90 milyar TL hasar ödemesi gerçekleştirmiş olup, GSYİH’nın 24 katı kadar bir teminatı sigortalılarına sundu. Son dönemde ülkemizde sigorta primlerinin GSYİH’ye oranının yüzde 1,9’a çıkmış olması sevindirici bir gelişmedir. Ayrıca, BES, 658 milyar TL’nin üzerinde fon birikimi ile ekonomiye önemli bir katkı sağlamaktadır” denildi.
KAMU-ÖZEL İŞBİRLİĞİ GEREKİYOR
Doğal afetler konusunda en temel konulardan birinin kamu-özel sektör iş birliği olduğuna değinilen bildirgede, şu görüşlere yer verildi:
“Afetlerin boyutları açısından meydana gelen hasarı sadece kamu kaynakları ile gidermek günümüzde olası değildir. Bu nedenle afetlerin sonrasında kamu ve özel sektör iş birlikleri oldukça önemlidir. Öncesinde de kamu desteği ile sigortalı sayısını arttırmak, olası bir afet sonrasında kamunun üzerindeki yükün hafiflemesini sağlayacaktır. Yurt dışı örneklerinde olduğu gibi insanları sigorta yaptırmaya teşvik etmek için konut sigortası yaptıranlara emlak vergisinde ufak bir indirim yapmak bu durum için örnek olarak verilebilir. Ayrıca ticari işletmelerde sigortalı işletme sayısını arttırmak için zorunlu sigorta uygulamaları gibi uygulamalarda yapılabilir. Sigorta sektörü için gerek bireyler gerekse de kurumlar için koruma eksikliği oldukça önemli bir konudur. Koruma eksikliğini azaltmanın en etkili yolu ise sigorta penetrasyonunu arttırmaktır. Bu sayede doğal afet risklerine karşı kamunun karşı karşıya kalabileceği yük azalacaktır.”
BİNA YAPIMINDA KAMUYA DESTEK ÖNERİSİ
TSB’nin, yayımladığı 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi Sonuç Bildirgesi’nde, afetlere hazırlık ve sigorta sektörünün oynayacağı rol konusunda madde madde şu önerilerde bulunuldu:
- Sigortacılar; hangi bölgelere, hangi tarz binaların yapılacağını tespit etme hususunda kamu otoritesine destek olabilir.
- Sigorta şirketleri deprem riski, sel riski gibi risklerin yüksek olduğu yerleri belirleyerek, neler yapılması gerektiğini tespit edebilirler. Hangi bölgelerin yüksek riskli olduğu konusu ile ilgili sigortacılar kamu otoritesini uyarabilir.
- Sigortacılar, finansçılar, hükümet, belediye, inşaatçılar hep birlikte yatay bir şekilde çalışarak sigortacıların risk anlayışını ve uzmanlığını göz önünde bulundurarak iş birliği yapmalıdır.
REASÜRANS BULMADA DEVLET DESTEĞİ
- Sigorta sektörü risk transferi yaparken, kamu ile de iş birliği yapması doğal afet risklerinin etkin yönetilmesi açısından çok önemlidir. Devletin bu noktada desteği hem reasürans kapasitesi bulmak hem de uygun fiyatlı olması açısından oldukça önemlidir.
- Olası deprem ve diğer doğal afet risklerine karşı acil eylem planlarını oluşturmak önem arz etmektedir.
- Deprem riskine karşı dirençli, güvenli şehirler oluşturmak ve riskleri doğru yönetebilmek için sigorta sektörünün kullanabileceği potansiyel bazı araçlar; afet sigortası, mesleki sorumluluk ve bina tamamlama sigortası, bina güçlendirme odaklı risk transfer ürünleri, doğal afet bonoları ve parametrik sigorta ürünleri şeklinde sayılabilir. Bu nokta veri toplama sistemlerinin ileri teknoloji kullanılarak geliştirilmesi ve afet müdahale sistemleri de sigorta sektörüne deprem risklerini yönetme hususunda destek olabilecek hususlardır.