2020 yılında sigorta sektörlerinin yatırımları yüzde 5’lik bir artışla 21.955 milyar Euro’ya ulaştı. Genel olarak, Covid-19 pandemisinin neden olduğu kriz sonucunda 2020’de ekonomilerde yaşanan düşüş nedeniyle, yatırımların GSYİH’ya oranı artıyor. Örneğin, İngiltere’de, yüzde 109,4’lük bir rekor seviyeye yükseldi.
Sigorta şirketlerinin bilançolarının genel olarak çok tutucu olduğu bilinen bir gerçektir. İşin doğası bunu gerektirir, çünkü üstlenilen borçların vadesi ve faiz oranı ile bunları destekleyen yatırım araçları arasında yeterli bir uyum sağlamalıdır. Sonuç olarak, yatırımlarının çoğu, birincisine daha fazla ağırlık vererek, hem devlet hem de özel borç sabit gelirine tahsis edilir. Mapfre Economics “Küresel pandemi sonrası tasarruflar ve sigorta sektörü yatırımları” raporu sigorta şirketlerinin geniş küresel bölgelerdeki (Eurozone, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Birleşik Krallık, İspanya, Brezilya ve Meksika) çeşitli pazarlarındaki yatırım portföylerini analiz ediyor.
Mapfre Finans Bülteni, rapordan özetler paylaşıyor. Buna göre, toplamda, 2020 yılında bu ülkelerin sigorta sektörlerinin yatırımları yaklaşık yüzde 5’lik bir artışla 21.955 milyar Euro’ya ulaştı. Genel olarak, Covid-19 pandemisinin neden olduğu kriz sonucunda 2020’de ekonomilerde yaşanan düşüş nedeniyle, yatırımların GSYİH’ya oranı artıyor. Örneğin, İngiltere’de, yüzde 109,4’lük bir rekor seviyeye yükseldi.
YATIRIM HACMİ YÜZDE 3,8 ARTTI
Euro Bölgesi’nde, sigorta sektöründeki yatırım hacmi 2020’de yüzde 3,8 artarak 8 trilyon 479,9 milyara yükseldi ve şu anda bölgenin GSYİH’sının yüzde 74.4’ünü temsil ediyor. 2010’dan 2020’ye kadar, değişken gelirli yatırımların yüzdesinde 7,4 puanlık bir düşüşe karşılık sabit getirili yatırımlarda 4,7 puanlık bir artış oldu. Değişken gelire yönelik iştah kaybı, Solvency II (2016) düzenleyici rejiminin yürürlüğe girmesinden ve farklı varlık türleri ile ilişkili yeni sermaye riski ağırlıklarından kaynaklanmakta.
Rapor için ele alınan gelişmiş pazarlar arasında, İspanya pazarı portföyündeki en yüksek sabit getirili yatırım oranını sunuyor ve aynı zamanda toplam yatırım portföyünün yüzde 55’ini temsil eden daha yüksek bir ülke borcu konsantrasyonuna sahip.
TASARRUFU ARTIRAN ÜÇ KANAL
Raporda, son iki yıldır dünya ekonomisini etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sonrası küresel tasarrufların bir ön analizine de yer veriliyor. Ekonomistlere göre, Covid-19 pandemisinin yarattığı kriz, öncelikle tasarrufa geçiş için ilgili üç kanal için bir şoktu. Birincisi, gelir ve likidite yoluyla faaliyet seviyeleri, ikincisi, belirsizliğin neden olduğu riskten kaçınma yoluyla, üçüncüsü, demografik veriler aracılığıyla, nüfusun yaşam beklentisi üzerindeki spesifik etki yoluyla. Buna, pandemi krizinin gerilemesi ile zaten şekillendirilen dinamikleri ağırlaştıran ve Covid-19’un açtığı yaraları ağırlaştıran Ukrayna işgalinin ürettiği krizi de ekleyin.