Mercer’in Küresel Yetenek Eğilimleri Araştırması kapsamında “Sigorta Sektörü İç Görüleri” ek raporu yayınlandı. Raporda sigortacılıktaki zorluklara, fırsatlara dikkat çekilirken, insan kayanakları ve çalışanlar hakkında da ciddi tespitlerde bulunuluyor. Rapor ayrıca hem üst düzey yöneticiler, hem İK profesyonelleri hem de çalışanların görüşlerini içeriyor. Rapora göre, dijital dönüşüm ve ortaya çıkan tüketici tercihleri, sigortacıları yeni beceriler, yetenekler, işletim modelleri ve değer zincirleri oluşturma konusunda hızlı hareket etmeye zorluyor. Rapora göre, sigorta endüstrisinde marka sadakati azalıyor.
2022’de çevik organizasyonlar gelişecek ve geçmişe bağlı olanların modası geçiyor. Pandeminin yansımaları ve ardından gelen ekonomik felç birçok sektöre dokunmuş olsa da sigortacılar önemli değişikliklerle karşı karşıya. Talepleri karşılamak için artan çeviklik ve yenilikçilik gerekli. Mercer’in Küresel Yetenek Eğilimleri Araştırması kapsamında “Sigorta Sektörü İç Görüleri” ek raporu yayınlandı. Rapor, sigorta endüstrisindeki zorluklara ve fırsatlara odaklanırken; İK uzmanından ve çalışandan, şirketlerin karşılaştığı yetenek zorlukları hakkında yorumlar getiriyor. Araştırmadan çarpıcı başlıklar satır başları ile şöyle:
Dijital dönüşüm ve ortaya çıkan tüketici tercihleri, sigortacıları yeni beceriler, yetenekler, işletim modelleri ve değer zincirleri oluşturma konusunda hızlı hareket etmeye zorluyor. Müşteriye daha fazla odaklanma, en son teknoloji, daha esnek teklifler ve daha iyi fiyatlar sayesinde yeni sektöre girenler pazarı şekillendiriyor ve kazanıyor. Düzenleyiciler, müşteriler ve çalışanlar; çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) sorunları ve çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık (DEI) ile ilgili olarak şirketlerden daha fazlasını talep ediyor ve bu da sigorta şirketlerinin müşterilerine nasıl hizmet verdiğini, hassas verileri yönetmesini, müşterilerinin katılımını etkiliyor.
Üç Yıllık Sigorta Planlarını Etkileyen Sosyal ve Ekonomik Güçler-Üst Düzey Yöneticilerin Bakış Açısı
Bu değişimler, operasyonlar ve yetenek açısından sektördeki görevliler için önemli bir zorluk teşkil ediyor ve uygun bilgi, beceri ve yetenekleri erkenden geliştirenler belirgin bir avantaj yaratacak.
Sigortacıların Önlerine Bir Dizi İş Gücü Zorlukları Çıkıyor. İşte o Zorluklar.
Müşterilerden, çalışanlardan ve hissedarlardan gelen güven erozyonunu önlemek ve kısa vadeli kısıtlamaların ciddi uzun vadeli tehditlere dönüşmemesini sağlamak için sigortacıların nasıl çalıştıklarını yeni baştan ele almaları gerekir. Öyle ki; sigortacıların, zihniyetlerini ürün satmaktan müşteri sorunlarını çözmeye doğru geliştirmelerini gerektirecek.
ÇALIŞANLARIN İŞE VE ŞİRKETLERİNE BAKIŞI
- Çalışanlar enerjik ve mevcut durumlarından memnun, ancak başka işlere bakıyor. Araştırmaya göre, çalışanların yüzde 93’ü mevcut konumlarından memnun. Yüzde 71’i şu anda işte başarılı olduklarını hissediyorlar, yüzde 66’sı kendisini enerjik hissediyor.
- İş güvenliği, insanların bir sigorta kuruluşuna katılıp orada kalmasının bir numaralı nedeni olduğu gerçeğiyle daha da güçlendiğinden, iş gücü içinde bir güvenlik duygusu ortaya çıkardığı için işverenler için iyi bir haber gibi görünüyor.
- Ne yazık ki, artan güvenlik duygusu insanların ayrılmak istemediği bir ortam yarattı ki, çalışanların yüzde 86’sı emeklilik yaşının ötesinde çalışmak istediklerini belirtiyor. Yüzde 16’sı çalışmayı asla bırakmak istemiyor.
İNSAN KAYNAKLARI 5 NOKTAYA ODAKLANACAK
Sigortacılar rekabetçi olmak istiyorlarsa, organizasyonları içindeki çalışanlar için işlevler arası kariyer yolları oluşturmalı ve iletmelidirler. Daha uygun bir iş gücü oluşturmak, ekiplere sürekli olarak yeni bakış açıları ve fikirler sağlayabilir, bu da inovasyonu teşvik etmeye ve organizasyonel çevikliği geliştirmeye yardımcı olur.
2022’de sigortacılar, yeni organizasyonun daha iyi temsil edilmesini sağlamak için kariyer modellerini ve yollarını yeniden tasarlayarak iş modellerini değiştiriyor. Sigorta İK liderleri 2022’de 5 noktaya odaklanacak.
- Tazminat planlarını yeniden düşünmek.
- İnsan merkezli karar vermenin geliştirilmesi.
- Çalışan deneyimini geliştirme.
- Sürdürülebilirliği/ESG’yi dönüşüm gündeminin merkezine koymak.
- Toplam ödül paketlerini iyileştirme.
Sigorta Çalışanlarının İşte Gelişmesine Ne Yardımcı Olur?
Çalışanların bakış açısından algılanan tüm faydalara rağmen, uzaktan çalışma işin geleceği ile ilgili en büyük endişe. Üst düzey yöneticilerin yüzde 83’ü uzaktan çalışan grupların bağlantılarını kesemeyeceklerini düşünüyor. Yüzde 81’i çalışanları ofiste görmeyi arzu ediyor. Yüzde 79’u ‘uzaktan değil yan yana çalışarak öğrenin’ diyor. Esnek çalışmanın önemi göz ardı edilemez ve çalışanların değer önermesinde önemli bir rol oynamalıdır. Sigortacılar, esnekliği artırarak yeni yetenek havuzlarının kapılarını açarak, fiziksel bir ofislerinin olmayabileceği pazarlarda yetenekleri işe almalarına olanak tanır ve çeşitliliği geliştirmek için fırsatlar sunar.
ÇOK AZ SİGORTACI GEREKEN BECERİLERE YATIRIM YAPTI
Sigorta endüstrisinde marka sadakati azalıyor ve müşteriler, kendilerine istisnai ve modern bir deneyim sunan şirketleri giderek daha fazla arıyor. Eski sigorta şirketlerinin marjlara odaklanması ve acente deneyimini iyileştirmesi bir boşluk yarattı.
Müşteri deneyimini geliştirmek için endüstri liderleri, verimliliği artırmak, siber güvenliği artırmak için yeni tür dijital yeteneklere ve teknolojilere giderek daha fazla yatırım yapıyor.
Ne yazık ki, çok az sigortacı müşteri talebini karşılamak için gereken becerilere yatırım yaptı. Bu nedenle, 2022’de üst düzey yöneticiler ve İK ekipleri, yetenek önceliklerinin bu yeni iş taleplerini karşılamasını sağlamak için çalışıyor.
Sigortacılar, dönüşüm hedeflerini hızlandırmak için beceriler etrafında yetenek süreçleri tasarlıyor, beceriye dayalı yetenek hareketliliğini teşvik ediyor, daha geniş bir şirket içi başvuru grubuna iş veya atamalar açıyor ve beceri talebini değerlendirmek için yapay zekayı kullanıyor.
ÇEVREYLE İLGİLİ ENDİŞELER ARTIYOR
Çevreyle ilgili artan endişe, daha yeşil ürün ve çözümlere yönelik talep patlamasını besliyor ve şirketlerin ESG hedeflerini ilerletmek için ne yaptıkları konusunda şeffaflığı artırıyor. Bu nedenle, sürdürülebilir sigorta ürünleri ve yenilikçi risk yönetimi/risk transferi çözümleri aracılığıyla daha yeşil bir ekonomiye doğru hızlı bir geçiş görüyoruz.
Ayrıca düzenleyiciler, müşteriler, hissedarlar ve çalışanlar şirketlerin ESG hedeflerine yönelik kaydettiği ilerlemeye her zamankinden daha fazla dikkat ediyor. Üst düzey yöneticilerin yüzde 90’ı yönetim kurullarının şirketin ESG/sürdürülebilirlik taahhütlerini yerine getirmesini sağlamaya odaklandığını belirtiyor.
Buna karşılık, sigortacılar ESG’yi/sürdürülebilirliği dönüşüm gündemlerinin merkezine koyuyor. Şirketlerin %85’i tedarik zincirlerinde sürdürülebilir çalışma uygulamalarına yön veriyor, şirketlerin %88’i ödül sistemlerinin eşit ücret kararlarını etkin bir şekilde yönlendirdiğini düşünüyor ve %50’si şirketler, tüm yöneticilerin ESG/sürdürülebilirlik ölçütleri için yükümlülükleri olmasını sağlar.
ÖNERİLER…
Sigorta sektöründeki değişimin hızı, tüm işverenlerin kendilerine “İşimizi nasıl yeniden tanımlarız?” sorusunu sorması anlamına geliyor. Bu soruya kesin bir çözüm bulunmamakla birlikte, bazı şirketler dönüşüm değişikliklerine giriştiler:
- Organizasyonel çevikliği ve şirket içi hareketliliği artırın, yeteneği yeni müşteriler edinme veya yeni hizmetler ekleme gibi katma değerli faaliyetlere yönlendirin ve değer katmayan faaliyetlerden uzaklaşın.
- Müşteri etkileşimlerinde, ürün ve hizmetlerde, süreç optimizasyonunda, yeteneklerin çekilmesinde ve elde tutulmasında ve müşteri etkileşimlerinde yeniliği benimseyin.
- Mevcut ve gelecekteki iş gücünün ihtiyaçlarını karşılayan ilgi çekici bir çalışan/bireysel değer teklifi oluşturun.
2022’de Sigorta Sektörü İçin Önerilen Eylemler
Yetenek boşluklarını kapatmak için stratejiler belirleyin ve oluşturun. Tüm endüstri alt sektörleri, dönüşüm hedeflerini hızlandırmak zorunda kaldı ve bu nedenle işi geliştirmek için yeni ve farklı yeteneklere ihtiyaç duyuyor. Müşteri yolculuğunun kilit noktalarında hangi yeni becerilerin ve yeteneklerin gerekli olacağını belirlemek için stratejik iş gücü planlaması yapmak için mevcut becerileri gelecekteki iş ihtiyaçlarına göre denetleyin ve değerlendirin.
İşgücünün karşılanan ve karşılanmayan ihtiyaçlarını anlayın. Çalışanların ilgisini çekme ve elde tutma, 2022’de özellikle talep edilen yetenekler için kritik öneme sahip olacak. Çalışan algılarını anlamak ve karşılanmayan ihtiyaçları ortaya çıkarmak için düzenli çalışan dinleme/algılama anketlerine katılın. Kurum içi kariyer hareketliliği ve beceri gelişimine odaklanarak organizasyon yapılarını gözden geçirin ve kariyer çerçevelerini güncelleyin. İşi desteklemek için bilinçli ve zamanında yetenek kararları almak için gereken İK kaynaklarına yatırım yapın.
Esnek çalışmayı destekleyen ve mümkün kılan bir kültür oluşturun. Hem çalışanlar hem de yöneticiler için işe yarayan esnek bir çalışma stratejisi geliştirin. Kuruluşunuz için esnek çalışmanın ne anlama geldiğini açıkça tanımlayın ve yeni çalışma yöntemlerini desteklemek için politikaları ve süreçleri güncelleyin.
ESG risklerini ve fırsatlarını çalışan stratejinize entegre edin. İç ve dış paydaşlar işverenlerden giderek daha fazla şeffaflık ve eylem talep ettikçe, ESG çabaları önümüzdeki yıllarda ivme kazanmaya devam edecek. Ücret ve kariyer eşitliği standartlarına bağlı kaldığınızdan emin olmak için ücret ve insan ölçümlerini gözden geçirin.
Pazar payı kazanmak, yeni pazarlara açılmak veya yenilikçi yetenek veya teknoloji kazanmak için sonuçlar açısından seçici olarak, birleşme ve satın alma faaliyetlerine pragmatik bir yaklaşım benimseyin. İK ekiplerinin birleşme ve satın alma için hazır olduğundan emin olun.