Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, bazı sektörlerin sigortalanmasında sıkıntılar olduğunu belirterek, yapılandırılmış reasürans üzerinden bir yapı kuracaklarını söyledi. Eren, “Bakanlığımızdan bu konuyla ilgili bir talebimiz olacak. Buna olumlu dönüş alırsak, riskli alanlarda faaliyet gösteren kimya, kağıt gibi sigortalanmasında zorluk çekilen sektörleri sigortalıyor olacağız” dedi.
Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, sigortalanamayan riskler için ÖRYM nezdinde yeni bir yapı kuracaklarını açıkladı. Eren, bazı sektörlerin sigortalanmasında sıkıntılar olduğunu belirterek, yapılandırılmış reasürans üzerinden bir yapı kurmak üzere olduklarını söyledi. Eren, “Bakanlığımızdan bu konuyla ilgili bir talebimiz olacak. Buna olumlu dönüş alırsak, riskli alanlarda faaliyet gösteren kimya, kağıt gibi sigortalanmasında zorluk çekilen sektörleri ÖRYM nezdinde veya kurulacak havuz nezdinde sigortalıyor olacağız. Bu da klasik anlamda teminat olmayacak” dedi.
İstanbul Sanayi Odası’nın düzenlediği sigorta toplantısında konuşan Selva Eren, bir süredir sanayiciler ile sigortacılar arasındaki fiyat ve sigortalanamama konusuna değindi. Eren, 2010 ile 2022 arasında sigorta şirketleri arasında rekabet olduğunu, ciddi bir reasürans kapasitesi fazlası bulunduğunu belirterek, “Bu yıllar arasında sanayiciler eksik fiyatlandırıldılar. Uzun seneler eksik fiyatlandırılır. Bugün gelinen noktada biranda her şey değişince, her sene artması gereken rakamlar artmayınca bir anda arttığı için korkunç bir artışmış gibi gözüktü” dedi.
DEPREM TEMİNATINA POLİÇELER YAPILDI
Selva Eren, uzun yıllar sadece deprem teminatına poliçeler yapıldığını, ek teminatlardan hiçbir prim alınmadığını vurgulayarak, bu nedenle de reasürörlerin cebine sadece depremden gelen primlerin girdiğini, yabancı reasürörlerin havuzlarının beslenemediğini kaydetti. Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Deprem sigorta üst limitiz vardı. Bu, 2009 senesinde 100 milyon dolardı. 2010 senesinde sigorta şirketlerinin talebi ile bu rakam TL’ye çevrildi ve 2010’da 100 milyon TL oldu. Yıllar içinde 2022’ye kadar dolar kurları arttı, bu limit dolar bazında düştü. Sanayicilerin ödediği primler ise ya aynı kaldı ya da aşağı düştü; sanayicinin riski ise arttı.”
SANAYİCİLER EKSİK FİYATLANDIRILDI
Selva Eren, konuyu bir örnekle de anlatarak, “İki risk düşünelim. Bir sanayi tesisinin bedeli 100 milyon dolar, ikincisi 200 milyon dolar. 100 milyon dolarlık tesis sadece deprem primi ödüyor, 100 bin dolar prim ödüyor. 200 milyon dolarlık tesis o da aynısını ödüyor. Her iki tesis aynı rakamı ödüyor. Çünkü 100 milyon dolar baz bir rakam ve üzerinde prim alınmıyordu. Reasürör nezdinde risk artıyor ama alınan para aynı kalıyor. Risk artsa da tarifedeki baz fiyattan alınıyor, üzerinden alınmıyor. Bu yıllarca devam etti, dolayısıyla eksik fiyatlandırma oluştu” şeklinde konuştu.
Kahramanmaraş depremi sonrası reasürörlerin prim alamadıkları ve riskler de büyüdüğü gerekçesiyle Türkiye’den çıkmak istediklerini de belirten Eren, şu açıklamaları yaptı:
“Biz üst limitin artırılması gerektiğini söyledik. Sorun tamamen; reasürörlerin yıllar içinde bizleri uyarmalarına rağmen, bizim piyasamızın buna kulak asmayıp doğru pozisyonlanamaması ve sadece şirketlerin birbirleri ile rekabet etmeye çalışmasından kaynaklanıyor.”
ZORDA OLAN ŞİRKETLERE 7,5 MİLYAR TL DESTEK OLDUK
Selva Eren, bu dönemde Türk Reasürans olarak kapasite azaltmadıklarını, aksine artırdıklarını da ifade ederek, “Bakanlığımız 7,5 milyar TL gibi bir rakamı ek bir kapasite sağlayarak Türk Reasürans üzerinden; plasmanını tamamlayamamış sigorta şirketlerimize verdi. Plasmanlarını kapatamadıklarından zor durumda olan şirketlerimiz vardı. Onların plasmanını kapatmalarına destek olduk. Bakanlığımız gizli kahramanlık yaptı” dedi.