Sigorta Gazetesi

Sigortayla ilişkisi kesilene emeklilik hakkı

SGK’dan, yaşlılık toptan ödemesi alıp da sistemle ilişkisi kesilenler, yeniden sigortalı olabiliyor ve emekli maaşı almaya hak kazanıyor. Buna da toptan ödeme şeklinde alınan sigorta primlerinin ihyası, yani yeniden yapılandırılması deniyor. Peki, kimler bu haktan yararlanabilir? İşte, SGK, bu konuya açıklık getirdi.

Emekli olamayıp da Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK), geçmişte ödediği sigorta primlerini toptan alarak, sigorta ile ilişkisi kesilenler yeniden sigortalı olabilecek. SGK, toptan ödemenin ihyası işlemleri ile ilgili yaşanan sorunlara ve tereddütlere, yayınladığı bir yazı ile açıklık getirdi. Açıklama ile emekli olamayanlara da emeklilik yolu açılmış oldu. Konunun detayına geçmeden, yaşlılık toptan ödemesi hakkında kısa bir bilgi vereyim.

Sosyal güvenlik sistemine ödenen primler emekli olmaya ve maaş bağlanmasına yetmiyorsa, kişiler, geçmişte yatırdıkları primleri toplu olarak iade alabilirler ki, buna yaşlılık toptan ödemesi deniyor. Bu ödemeden yararlanılabilmesi için de bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.

Bu şartların başında yaş şartı geliyor. Kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşını doldurduğu halde emekli aylığı bağlanmasına hak kazanamayanlar, geçen süre içinde ödedikleri primleri yaşlılık toptan ödemesi adı altında iade alabiliyor. İade alınabilmesi için erkek çalışanların 60, kadın çalışanları ise 58 yaşını doldurması gerekiyor. Bu şekilde prim iadesi alanların artık sosyal güvenlik sistemi ile hiçbir ilişkisi de kalmıyor.

KİMLER YARARLANACAK?

Ancak, SGK’dan, yaşlılık toptan ödemesi alıp da sistemle ilişkisi kesilenler, yeniden sigortalı olabiliyor ve emekli maaşı almaya hak kazanıyor. Buna da toptan ödeme şeklinde alınan sigorta primlerinin ihyası, yani yeniden yapılandırılması deniyor. Peki, kimler bu haktan yararlanabilir? İşte, SGK, bu konuya açıklık getirdi. Kimlerin bu haktan yararlanacağını madde madde anlatayım.

EMEKLİLİK HAKKI TANINIYOR

Şimdi, diyeceksiniz ki, ‘vatandaş, geçmişte ödediği primleri toplu olarak iade almış zaten nasıl yeniden sigortalı olacak?’. Şöyle ki; yeniden sigortalı olmak isteyenler, öncelikle toptan aldıkları prim tutarını ve her yılın güncelleme katsayısı ile güncellenen tutarını SGK’ya geri ödeyecek. Böylece yeniden sigortalı sayılacaklar ve emeklilik için gerekli şartları yerine getirdiklerinde emekli aylığı alabilecekler.

SGK, yaptığı açıklamada, toptan ödeme şeklinde alınan sigorta primlerinin ihyasını örneklerle de anlattı. Bunlardan birkaçını sizlerle paylaşım ki, konu daha iyi anlaşılsın.

VARİSLER DE BAŞVURABİLİR

Son olarak şunu belirteyim. Toptan ödemeyle tasfiye edilen sigortalılık süresi dışında yeni bir sigortalılık süresi olmayanlar ya da yeniden işe girerek sigorta primi ödemeyenler veya da askerlik, doğum, yurtdışı borçlanma hakkı bulunmayanlar bu haktan yararlanamıyor.

Noyan Doğan/Hürriyet Gazetesi

Exit mobile version