Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, DASK’taki gelişmeler hakkında açıklamalar yaparak, hedeflenen projelerin tamamlandığını duyurdu. DASK’ın ana veri merkezini İstanbul’dan, Ankara’ya taşıdıklarını belirten Eren, hasar ihbar sistemi ile ilgili projeyi de tamamladıklarını ifade ederek, “Şu anda sınırsız ihbar alabiliyoruz. Onun ötesinde saatte 4 bin adet dosya, 24 saatte 96 bin adet hasar dosyası açabiliyoruz” dedi.
Türk Reasürans Genel Müdürü Selva Eren, olası bir İstanbul depremine hazırlanan DASK’ı, artık sınırsız ihbar alabilir ve 24 saatte 96 bin dosya açabilir hale getirdiklerini söyledi. Selva Eren, DASK’taki gelişmeler hakkında açıklamalar yaparak, hedeflenen projelerin tamamlandığını duyurdu.
Selva Eren, Türk Reasürans olarak DASK’ın işletmeciliğini 2020 yılının Ağustos ayında devraldıklarını hatırlatarak, ilk devraldıklarında 9.5 milyon adet zorunlu deprem poliçesi olduğunu, bunu 11 milyon adet poliçeye ulaştırdıklarını kaydetti. DASK’ta devrim niteliğinde adımlar attıklarını belirten Eren, “Herşeyden önce DASK’ın ödeme gücünü ciddi anlamda artırdık. Şöyle ki; beklenen büyük İstanbul depremine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Biz devraldığımızda DASK’ın ödene gücü 25 milyar liraydı. Biz bu rakamı, fonlarımızı büyüterek, reasürans kapasitesini artırarak, 46 milyar TL’ye çıkardık. Bu sene sonunda ise 100 milyar liranın üzerinde ödeme kapasitemiz olacak” dedi.
100 MİLYAR TL KAPASİTEYE ULAŞACAĞIZ
DASK’ı devraldıklarında toplam fonun 10 milyar lira olduğunu, 15 milyar liralık da korumasının bulunduğunu ifade eden Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vatandaşların ödediği primlerinden oluşan fonu 10 milyar liradan 21 milyar liraya çıkarttık. Reasürans koruması ile birlikte bugün bu rakam 46 milyar liraya çıktı. Bu tek başına enflasyon etkisiyle oluşmadı. Akılcı bir pozisyonlamadan, kaynakları doğru yönetmekten buralara geldi. Bu sene yenileme döneminde DASK, toplamda bu 100 milyar TL’nin daha üzerinde ödeme kapasitesine ulaşacak.”
HASAR İHBAR SİSTEMİNİ YENİLEDİK
Selva Eren, sel, seylap gibi afetleri DASK’e eklemenin dışında tüm projeleri tamamladıklarına da değinerek, DASK’ın ana veri merkezini İstanbul’dan, Ankara’ya taşıdıklarını açıkladı. Bunun dışında hasar ihbar sistemi ile ilgili projeyi de tamamladıklarını vurgulayan Eren, bu konuda şu açıklamaları yaptı:
“Biz ilk göreve geldiğimizde hasar ihbar sistemini elden geçirdik. Bugün İstanbul’da büyük bir deprem olduğu zaman hiç şüphesiz ki halk, bir takım yollarla hasarlarını bildirmek isteyecek. İnceleme yaptığımızda gördük ki, çok sayıda kişi sisteme yüklendiğinde bir takım aksaklıklar oluşuyor. Bu da bizi çok endişelendirdi. Ben bir vatandaş olarak atılması gereken en önemli adımlardan bir tanesinin bu olduğunu düşünüyordum. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile bir proje başlattık. Yaklaşık bir sene içerisinde bu hasar ihbar sistemini tamamen yeniledik. Şu anda sınırsız bir ihbar alabiliyoruz. Onun ötesinde saatte 4 bin adet dosya, 24 saatte 96 bin adet hasar dosyası açabiliyoruz. Bu, o kadar önemli bir şey ki. Bu projeyi de tamamladık. Bunun dışında Ankara’da olağanüstü durumlarda hasar oluşması halinde bütün sistemin oradan yürütüleceği bir merkez kurduk, önümüzdeki haftalarda onun da açılışını yapıyor olacağız.”
4 MİLYAR TL GİBİ BİR RAKAMDAN DASK’I KORUDUK
Selva Eren, DASK’ta, önümüzdeki günlerde yapılacak düzenleme ile teminat artışı hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, metrekare birim maliyetinin 1508 liradan 3 bin 16 liraya yükseleceğini ve böylece DASK’ın vereceği en yüksek teminatın 640 bin liraya çıkacağını kaydetti. Teminat artışının 2023 yılından itibaren geçerli olacağını kaydeden Eren, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Metrekare birim fiyatını arttırdığımız zaman bir o kadar da reasürans korumasına ekstra ihtiyaç duyuyoruz. Bunun da bir maliyeti var. Dolayısıyla biz vatandaşlara şunu söylüyoruz; ‘Lütfen DASK poliçenizi yaptırın’ diyoruz. Sistemde olmayanlar da bu sisteme girsin ki havuzumuzdaki para büyüsün, reasürans korumasına daha az ihtiyaç duyalım. Çünkü sonuçta bu korumaya da bir para ödüyoruz, bir maliyeti var. Kaldı ki, biz Türk Reasürans olarak daha önce Euro üzerinden ödenen bu maliyeti artık TL’ye çevirmiş bulunuyoruz. Bu ne demek? Aslında 2021’de, o günün kuruyla baktığınız ve bugünün kuruna kıyasladığınızda sadece bir sene içerisinde DASK’ın kasasına 384 milyon TL koyduk ve bir hasar olması anında yaklaşık 4 milyar TL gibi bir rakamdan DASK’ı korumuş olduk, konservasyonumuz sebebiyle.”