spot_img
Perşembe, Mayıs 2, 2024

GÜNCEL HABERLER

6 milyar TL net kar, 6,3 milyon poliçe

0
2024 yılının ilk çeyreğini Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik, 6 milyar TL net kâra ulaşırken; hayat ve hayat dışında toplamda 6,3 milyon poliçe...

LÖSEV’li çocuklar yeni yaşlarını DigiZoo’da kutladı

0
Her ay farklı bir gönüllü firmanın ve LÖSEV dostlarının desteği ile gerçekleşen doğum günü kutlamalarının bu ayki adresi Türkiye’nin ilk holografik eğlence parkı Katılım...

Magdeburger Sigorta, İstanbul’da iş ortaklarıyla buluştu

0
Magdeburger Sigorta, “Bölgeler Buluşması” toplantıları kapsamında İstanbul Avrupa Bölgesi’ndeki iş ortaklarıyla bir araya geldi. Buluşmada sektörün güncel durumu ve Magdeburger Sigorta'nın geleceğe yönelik planları...

Küçük Ressamlardan Büyük Eserler yarışması sonuçlandı

0
Türkiye Sigorta çatısı altında düzenlenen ve Batman’dan Balıkesir’e, İzmir’den Diyarbakır’a ülkenin farklı birçok noktasından 4-13 yaş arası 79 çocuğun katılım sağladığı "Küçük Ressamlardan Büyük...

Dolu afetine karşı yapay zekâ önlemi

0
RS Boyasız Onarım Marka Başkanı Eray Afet “Ülkemizdeki dolu yağışlarındaki artış ve dolayısıyla otomobillere verdiği zararın artışı sebebiyle operasyonel zorluk ve gecikmelerin önüne geçmek...

Quick Sigorta’dan 23 Nisan’a özel “Deprem ve Umut” sergisi

0
Quick Sigorta, Atatürk’ün sadece Türk çocuklarına değil, tüm dünya çocuklarına armağan ettiği ulusal egemenliğimizin sembolü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı, dünyanın birçok...

Hatay’daki çocuklarla gökyüzünü renklendirdiler

0
Yıkımın en fazla gerçekleştiği Hatay’daki konteyner kentlerde yaşayan çocuklarla buluşan RS Otomotiv Grubu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı uçurtma şenliğiyle kutladı.  (BASIN BÜLTENİ)...

Türkiye Sigorta’nın ‘Sağlık’ reklam filmi yayında

0
Türkiye Sigorta'nın “Sağlık” temalı yeni reklam filmi yayına girdi. “Eğer koskoca bir ülkenin adını taşıyorsan, sorumluluğun büyük. Hele ki mesele sağlıksa…” mesajıyla başlayan reklam...

HDI Sigorta’dan staj desteği

0
HDI Sigorta, sosyal sorumluluk bilinciyle öğrencilere destek oluyor. Şirket, kuruluş tarihi itibarıyla 2024 yılı içerisinde kıdem yılını dolduran ve dolduracak olan acenteleri adına Türk...

TARSİM, Özbekistan heyeti ile bir araya geldi

0
TARSİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Bekir Engürülü, Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Çelik, Hayvan Hayat Sigortaları Grup Müdürü Orhan...
GenelŞirketlere sıfır karbon yolculuğu için rehber

Şirketlere sıfır karbon yolculuğu için rehber

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin SOS 1.5 Net Sıfır Karbon için Yol Haritası raporunu Türkçeye çevirdi. Rapor, şirketlerin karbon emisyonlarını nasıl azaltabileceğine ilişkin rehber niteliğinde hazırlandı. Şirketlerin net sıfır karbon emisyonları hedefine ulaşma yolculuğuna başlamasına veya yolculuğunda ilerlemesine yardımcı olacak 5 ana adım ve 16 eylemden oluşan yol haritası belirlendi.

Hazırlayan: Aytaç NALLAR

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye), çatı örgütü Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi’nin (WBCSD- World Business Council for Sustainable Development) hazırlanan, net sıfır karbon hedefini gerçekleştirmek konusunda şirketlere yol gösterici bilgiler içeren “SOS 1.5 Net Sıfır Karbon için Yol Haritası” raporunu Türkçeye çevirdi. SOS 1.5 raporu, sektörlerinde önde gelen şirketlerin görüş ve önerileriyle geliştirerek, şirketlerin Kapsam 1, 2 ve 3 karbon emisyonlarını nasıl azaltabileceğine ilişkin bir rehber niteliğinde hazırlandı.

Bir yol haritası olan SOS 1.5 raporu; şirketlere net sıfır karbon hedefine giden yolculuklarında rehberlik etmek için farklı sektörlerde önemli iklim çalışmaları yürüten lider şirketlerle gerçekleştirilen kapsamlı danışmanlık faaliyetlerine dayanıyor. Yol haritası, şirketlerin net sıfır karbon hedefine ulaşma yolculuklarının hangi aşamasında olduklarına bakılmaksızın, tüm şirketler için tavsiyeler içeriyor. Şirketlerin net sıfır karbon emisyonları hedefine ulaşma yolculuğuna başlamasına veya yolculuğunda ilerlemesine yardımcı olacak 5 ana adım ve 16 eylemden oluşan yol haritası şirketlerin net sıfır karbon yolculuğunda hangi aşamasında olduklarına bakılmaksızın, tüm şirketler için değerli tavsiyeler içeriyor.

1,5 DERECE KUTUP YILDIZI

Raporda, 1.5 derecenin, iklim eyleminin yeni kutup yıldızı olarak nitelendiriliyor. Karbon emisyonlarına ilişkin mevcut verilere bakıldığında, 2100 yılında yaklaşık 4°C’lik küresel ısınma artışı olacağının belirtildiği raporda, “Bu muhtemel senaryo; küresel nüfus, gıda sistemleri, biyolojik çeşitlilik ve ekonomi üzerinde felaketlere varan boyutlarda olumsuz etkilere yol açacaktır. İklim değişikliği konusunda harekete geçilmemesinin ekonomik sonuçları devasa niteliktedir. Bu muhtemel senaryoya göre kişi başı gayri safi yurt içi hasılada (GSYİH) yaklaşık yüzde 30 oranında düşüş meydana geleceği tahmin ediliyor. Bunun aksine, 2100 yılına kadar küresel ısınmanın 1.5 derecenin altında tutulmasına ilişkin Paris İklim Anlaşması’nın belirlediği hedeflere ulaşılması; iklim değişikliğinin ekonomi üzerindeki etkisini kişi başı GSYİH’de sadece yüzde 8 (veya 2 derecelik senaryoda yüzde 13) oranında düşüşle sınırlandırma fırsatını sunuyor” deniyor.

Raporda, işletmeler, ihtiyaç duyulan dönüşümü hızlandırmak için kendi iklim hedeflerini güçlü stratejilerle ve uygulamalarla uyumlu hale getirmesi gerektiği de tavsiye ediliyor.

SOS 1.5 YOL HARİTASI ADIMLARI

Adım 1: Net Sıfır Karbon Hedefinin Şirketin Amacıyla Bütünleşmesi.

Eylem 1: Net sıfır karbon hedefinin şirketin temel amaçlarına ve stratejisine entegre edilmesi ve bu taahhüdün tüm paydaşlarla açıklanması.

Adım 2: İklim Risklerini ve Fırsatlarını Anlamak.

Eylem 2: Belirsizlik kapsamını tespit ederek, birbirinden farklı geleceklere ilişkin çeşitli senaryoların tanımlanması.

Eylem 3: İklim risklerinin tespit edilmesi, farklı senaryolara göre geliştirilecek yol haritalarının planlanması.

Eylem 4: Yeni değer yaratmaya odaklanan düşük karbon ekonomisinde yeni fırsatların tespit edilmesi.

Adım 3: Net Sıfır Karbon Hedefinin ve Kilometre Taşlarının Belirlenmesi.

Eylem 5: Tüm değer zinciri için, geçmiş yıllardaki emisyonlar ve gelecek yıllar için hazırlanan projeksiyonlar perspektifinde analizler yapılıp, referans noktaları ve kilometre taşlarının belirlenmesi.

Eylem 6: Tüm kapsamlarda iklim hedeflerinin ve emisyon azaltma hedeflerinin belirlenmesi.

Eylem 7: Sera gazı emisyonlarını azaltma imkanlarının tespit edilmesi ve düşük karbon projelerinin uygulamaya konulması.

Adım 4: Şirket Stratejisiyle Uyumlu Bir İklim Programının Oluşturulması.

Eylem 8: İklim hedeflerine ilişkin rekabet üstünlüğünün geliştirilmesi.

Eylem 9: Zorlu seçimlerin erkenden yapılmasıyla, şirket stratejisinin, iklim gündemiyle uyumlu hale getirilmesi.

Eylem 10: Şirketin dönüşümü ve emisyonların azaltılması için bir iklim programının belirlenmesi.

Adım 5: Etki Yaratmak İçin Kaynakları Harekete Geçirmek.

Eylem 11: Net ve açık bir yönetişim planlaması ve takip yönetimi ile iklim eylemi planıyla ilgili çalışmaların üst yönetim kademesinin sorumluluk almasını temin edecek şekilde yönetilmesi, hedeflere ulaşmaya yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi.

Eylem 12: İklim programına ilişkin hedeflere ulaşılması amacıyla, şirket kaynaklarının sorumlu bir şekilde tahsis edilmesi ve önceliklerin belirlenmesi.

Eylem 13: Değer zincirindeki tüm paydaşların, yatırım yaparak ve birlikte öğrenerek net sıfır karbon hedefi karşısındaki engellere çözüm bulma konusuna teşvik edilmesi.

Adım 6: İklim Eylemine Katılma, Bilgi Paylaşımı ve İletişim.

Eylem 14: Müşterilerin taleplerini düşük karbon hedefine yönelik ürünlere yönlendirerek nasıl katkıda bulunabilecekleri konusunda müşterilerin eğitilmesi.

Eylem 15: Şeffaf bir iletişim kurarak yapısal değişiklik için nelerin gerekli olduğu konusunda açık ve net olunması.

Eylem 16: İklim eylemi hakkında güvenilir, tutarlı bilgilerin yatırımcılarla, düzenleyici kurum ve kuruluşlarla şeffaflıkla paylaşılması.

EDİN: ŞİRKETLERİ CESUR ADIM ATMAYA DAVET EDİYORUZ

SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin,Hedef Net Sıfır Karbon’ sloganıyla tüm şirketleri iklim liderliğinde cesur bir adım atmaya davet etiklerini belirterek, şu açıklamaları yaptı:

“İklim krizinde geldiğimiz noktada şirketler 2050 yılı ya da daha öncesi net sıfır karbon emisyonu hedefine ilişkin planlarını stratejileri ile uyumlu hale getirmenin, gelecekte var olabilmenin tek yolu olduğunun farkındalar. İklim krizinin etkileri her geçen gün artarken, işletmelerin net sıfır karbon ekonomisine geçişi hızlandırmaları, iklim risklerine ve dönüşümdeki zorluklara ilişkin güçlü yapılar oluşturmaları önem arz ediyor. Bunun ulaşılması kolay bir hedef olmadığının da farkındayız. Diğer yandan, şirketlerin stratejik odak noktalarını belirleyerek, güçlü ve zayıf yönlerini doğru tespit ederek ortaya koyacakları düşük karbon çözümleri ve yeşil dönüşüm iklim krizi ile mücadeleye katkı sağladığı gibi onlara iklim eyleminde rekabet üstünlüğü de katacaktır.”

İLGİLİ HABERLER